Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

VALİ OKAY MEMİŞ, GÜMÜŞHANE’NİN İLK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ İNCELEDİ

Gümüşhane Valisi Okay Memiş,

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 22 Şubat 2018 Perşembe günü, Köse ilçesine bağlı Gökçe Köyü’nde Gümüşhaneli girişimci Yusuf Çukutli tarafından 1670 metre rakımlı arazi üzerinde yaklaşık 5 milyon TL’lik yatırımla kurulan ve  yılda 2 bin meskenin elektriğini üretecek kapasitesi bulunan güneş enerji santralinde incelemelerde bulundu.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Vali Okay Memiş,  burada yaptığı konuşmada geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen elektrik enerjisinin önemine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Artık dünya fosil yakıttan enerji üretme işinden vazgeçmek durumundadır. Çünkü bu sonu olan bir yakıt türü. Petrol ve türevleri. Bütün dünya artık elektrik enerjisine doğru gidiyor. Otomobilde de öyle. Bunun dünyada öncülüğünü Tesla yapıyor. Bizim de yerli otomobil projemiz inşallah elektrik enerjisi üzerine olacak. Bu elektrik enerjisine en büyük doğal güç güneş enerjisi. Gelecekte kullandığımız cihazlar dahi bataryayla değil güneş enerjisiyle çalışacak. Bütün bilim adamları artık bu teknolojiyle uğraşıyor. Bizde de özellikle Kelkit havzasının bu potansiyeli var. Köse’de, Kelkit’te, Şiran’da ilimiz güneş ışınlarından daha fazla faydalanıyor. Ama bilimsel olarak yapılan verilerde çok daha iyi olan başka iller de var. En fazla Karaman’da yapıldı. Bu çalışmaları Başbakan Yardımcımız Fikri Işık Bey’in Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduğu dönemden bildiğim bir konu. Biz de özellikle Kelkit havzasında bu özel sektörde Yusuf Bey gibi girişimcilerimizle bu teknolojiyi değerlendirmek istiyoruz. Burası bir başlangıç. Devamı gelecektir” dedi.

Gümüşhane’de  güneş enerji santrallerine ilginin arttığını belirten Vali Memiş şunları söyledi:  “Kelkit Belediyesi’nin de şu anda 1 MW’lık elektrik enerjisi projesi bitti. Yapım ihalesine geçilecek. Hayvan pazarının olduğu alana yapılacak. Kelkit Belediyemiz de kendi enerjisini kendisi üretecek.  Gümüşhane Belediyemiz ve üniversitemizin de böyle bir girişimi var. Biz de Gümüşhane Valiliği olarak projelendirebiliriz. Kurulan bir şirket vasıtasıyla bu konu üzerinde biz de çalışabiliriz.  Eskiden su akar Türk bakar deniliyordu. Artık suyu da güneşi de değerlendiriyoruz. Artık teknolojiyi kullanan bir Türkiye var. Sanayisini, yerli ve millî teknolojiyle yapan bir ülkeyiz. Gençlerimizi teknoloji kullanan değil, üreten bir gençlik olarak yetiştiriyoruz”

Girişimci Yusuf Çukutli:  “1 yılda 2 bin meskenin elektriğini üreteceğiz. Bu da Gümüşhane tüketiminin yıllık yüzde 2 buçuğuna tekabül ediyor. 20-25 yıllık bir ömrü var” dedi.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)