VALİ OKAY MEMİŞ; KARADENİZLİ VATANDAŞLARI TORUL KALESİNİ GÖRMEYE DAVET ETTİ

Gümüşhane Valisi Okay Memiş; 07.02.2018 Çarşamba günü Torul ilçesinde bir dizi inceleme ve ziyarette bulundu.

KAYMAKAM ASLAN’I ZİYARET

İlk olarak Torul Kaymakamı Ertuğrul Aslan’ı makamında ziyaret ederek bilgi alan Vali Memiş; Dünyanın ikinci Avrupa’nın en uzun tünelinin Torul sınırları içerisinde yapıldığını anımsatarak şöyle dedi: “Zigana Tüneli başlı başına bir turizm potansiyeli olan bir yer. Zigana Dağı da kayak merkezi ve Limni gölüyle markalaşmış bir durumda. Karaca mağaramızla birlikte Torul zenginlikler bünyesinde barındıran bir ilçemizdir. Sadece Limni gölüne bu sene yüz bin kişi geldi. Karaca Mağarasına her yıl yüz bin kişi geliyor. Torul, geleceği olan bir ilçemiz. Temel alt yapı hizmetleri ve genel kamu yatırımları bakımından yeterli bir ilçe. Torul’a emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum”

Yeni Zigana Tünelinin tamamlanması ile birlikte Trabzon Limanı ile irtibatın yarım saate düşeceğini ifade eden Vali Memiş: “Sanayici pazarlamayı düşünür. Bunun içinde biz bu bölgede gerekirse kamulaştırma yaparak Gümüşhane’nin organize sanayi bölgesini yenilemeliyiz. İŞGEM’de bana göre ya Torul merkezde veyahut Gümüşhane merkezde kurulmalıydı. En kötü ihtimalle yol üzerinde kurulmalıydı. İŞGEM’in bütün her şeyini biz karşılayacağız. İŞGEM’in paydaşları var. İl merkezinde doğalgaz var. Torul ilçemize de inşallah doğalgaz kurulacak.  Ama İŞGEM binasının olduğu bölgede doğal gaz yok. Elektriğini ayrı bir hat çektik. İçme suyunu ayrı yaptık. Merkezde olsa bu sıkıntılar olmazdı. Alt yapısına 500 bin lira masraf yaptık. Buraya Torul’dan ve Gümüşhane merkezden insanlar gidecek. Bu kente geldiğim günden beri Kamu binalarının yeri konusunda tespitlerde bulunuyorum. Bunları söylerken de kimseyi eleştirmek adına söylemiyorum. Kimse bu yatırımları yaparken kendi cebinden para harcamıyor. 81 milyonun cebinden toplanan paralarla yapılıyor Bu yatırımlar. Bunun için istişareler yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

Gümüşhane’nin bir kadim vilayet olduğunu vurgulayan Vali Memiş: “Fakat 2018 yılındayız Gümüşhane’de özel bir şirket market açtı diye bayram ediyoruz. Ne kadar yolun başındayız bir hesap edin.  Şimdi AVM yapıyoruz. Bu il merkezine yapılan kamu yatırımları aynı zamanda ilçelere de yapılmış oluyor. Demek ki çok alınacak mesafeler var. Bu kentin morale ihtiyacı var. Üretimimiz sadece dedikodu olmasın. Fitneyi dedikoduyu minimize edelim. Bir kent yeterince gelişmemişse o kentte yaşayan herkesin sorumluluğu vardır. Bizden önce durum neydi bizden sonra neler oldu vatandaşımız karar versin.  Bir buçuk yıldır bu kentin sorunları, yükü sırtımda.  Zorluklar avantajımız.  Gümüşhane’nin yüzde 81’i kayalıklar üzerine kurulmuş ve biz bunu yavaş yavaş avantaja çeviriyoruz. Artık bu coğrafi konum bizim zenginliğimiz oldu. Bakın Torul kalesi o kadar doğru bir iş oldu ki orası. Belediye Başkanını tebrik ediyorum Milletvekilimiz Cihan Pektaş’a da çok teşekkür ederim. Kamu kaynağını bu yatırımlarla doğru yerlere harcıyoruz. Özel idaresinin olup özel sektör tarafından işletilen yerler iyi işletilmediği için ya satacağım ya ben işleteceğim.  Gümüşhane merkez Atatürk caddesinde kiralar 10 bin lira Özel İdarenin bünyesinde ki 3 kanatlı tarihi konağın kirası aylık bin 500 lira. Ne yenilik yapılıyor ne de hizmet. Şimdi Torul kalesinde öyle bir hizmet vereceğiz ki vatandaşlar nasıl bir doğru karar verdiğimizi görecek. Ya biz işleteceğiz ya da satacağız kirayla olmuyor. 1 vatandaşımız mutlu oluyor 75 bin vatandaşımız mağdur.” dedi.

Torul Kaymakamı Ertuğrul Aslan ise insanların şehirlerde tutulmaması halinde ekonomik kaynakların bir öneminin kalmadığını belirterek, “Son zamanlarda Gümüşhane – Trabzon istikametinin tünellerle bağlanması, Zigana Tünelinin hizmete girecek olması ve Gümüşhane’nin Torul ilçesine doğru gelişmesiyle yeni istihdam alanları oluşturması, bu şehri ayakta tutacak insan kaynaklarının buralardan ayrılmasının önüne geçecektir. Köstere, Yurt ve Tokçam olmak üzere 3 köyümüzün yolu yok. İlçemize bağlı köylerde su sorunu bulunmuyor. Sağlık yatırımları konusunda da Torul merkezimizde entegre Devlet hastanemiz var. Düzenli olarak köylerde kontrol amaçlı ziyaretler yapılıyor. Hastanemiz köylerdeki su analizlerini de yapıyor.  Torul Gençlik merkezinin yüzde 95 i tamamlanmış durumdadır. Eski gençlik merkezinde faaliyetlerde devam ediyor. İlçemizde asayiş konusunda da kent güvenliği çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KÖROĞLU’NU ZİYARET

Vali Okay Memiş, Kaymakamlık ziyaretinin ardından Torul Belediye Başkanlığı’na beraberindekilerle yürüme geçerek esnaf ziyaretlerinde bulundu ve vatandaşlarla sohbet etti. Belediye Başkanı Nidai Köroğlu’nu makamında ziyaret eden Vali Memiş belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Tertemiz sokakları olan, yerde bir çöp dahi olmayan bir Torul ilçesi gözlemlediğini ifade eden Vali Memiş: “Bundan çok memnun oluyorum. Altyapının bitirilmiş olması da ayrıca ilçe için bir avantaj. Önceki milletvekilimiz Kemalettin Aydın bu ilçeden olduğu için onun da çok ayrı hizmetleri olmuş, kendilerine de ayrıca teşekkür ediyorum. Şimdiki milletvekillerimiz Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’ün de büyük hizmetleri oldu, kendilerine de teşekkür ediyorum. Torul’da en büyük kaynağımız insan kaynağıdır. Eğitim düzeyi en yüksek olan ilçelerimizin başında geliyor.” diye konuştu.

İlçe merkezinde bulunan halk kütüphanesini de ziyaret eden Vali Memiş  kütüphane hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Vali Okay Memiş; iki yıl önce yapımına başlanan ve tamamlanmak üzere olan Torul Gençlik Merkezi’nde incelemelerde bulunarak, gençlik merkezinin Nisan ayında hizmete açılacağını söyledi.

Gümüşhane il merkezinde de gençlik merkezinin yapımının hemen hemen tamamlandığını ancak dış cephesinde kent mimarisine benzeyen hiçbir şeyin olmadığını ifade eden Vali Memiş: “Bizim kadimden gelen mimarimizle ilgili maalesef hiçbir şey yok.  Ama bu binada çok güzel Selçuklu, Osmanlı ve geleneksel Türk mimarisine uygun bir yapı var. İnşaatın kalitesini de çok beğendim. Yüklenici firmayı kutluyorum.” dedi.

Torul Gençlik Merkezi’nin yapımında bir önceki Milletvekili Kemalettin Aydın’ın çok büyük emekleri olduğunu hatırlatan Vali Memiş: “Kemalettin Beye böyle bir hizmeti ilçemize kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Hem kendisine hem de şu anki milletvekillerimiz Cihan Pektaş ile Hacı Osman Akgül’ün de çok büyük hizmetleri var. Hepsine teşekkür ediyor, kutluyorum” diye konuştu.

SEYİR TERASI ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON

Torul Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü’nün işbirliği ile yapılan Torul Kalesi Cam Seyir Terasının Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek seyir terası olduğunu söyleyen Vali Memiş:” Şu anda Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Torul Kalesi’ndeyiz. Burada Belediye Başkanlığımızın başkanlığında Orman Genel Müdürlüğünün bütçesi ile çok güzel bir seyir terası yapıldı. Bir yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde terasın yapımı tamamlandı. Biz de Gümüşhane-Trabzon Karayolu’ndan kaleye gelen yolun sıcak asfaltını yapacağız.” dedi.

Torul Kalesi’nin Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turistik destinasyonundan bir tanesi olacağının altını çizen Vali Memiş: “Bunu iddia ediyoruz. Benim yükseklik korkum olduğu için aşağıya pek bakamıyorum. Ancak inanılmaz bir görsellik var. Söylemem gerekirse, uç kısma kadar zorla geldim diyebilirim. Yükseklik korkusu olan vatandaşlarımızın biraz zorlanabileceği yer. Ama müthiş görselliği olan çok başarılı bir proje. Büyük bir heyecan duydum. Biz Torul Kalesi’nde bu yıl 200 bin kişiyi hedefliyoruz. Diğer tesisler, restoran, kafeteryalar, mescidi bittiğinde çok ama çok güzel bir turizm destinasyonumuz olacak.” diye konuştu.

Torul Kaymakamlığı ve Torul Belediye Başkanlığının işbirliği ile adrenalin tutkunları için de ayrı bir projeyi de hayata geçireceklerini ifade eden Vali Mmeiş: “Kaleden, karşıda görülen kayalığa kadar halat üzerinden adrenalin sporu için bir proje yapılacak. Bu Gümüşhane turizmine çok önemli bir destinasyon kazandıracak. Ben, buradan aşağıya pek bakamıyorum ama baktığınızda tüylerinin diken diken oluyor. Endişe ediyorum ama çok güvenli bir yer. Dünyada örnekleri var ama Karadeniz Bölgesi’nin en güzel ve 240 metre yükseklikte çok güzel bir destinasyonu. Kaymakamımızı, belediye başkanımızı, orman işletme müdürümüzü tebrik ediyorum. Bu yatırımın ilimize kazandırılmasında emeği geçen Milletvekilimiz Cihan Pektaş ile Hacı Osman Akgül’e çok teşekkür ediyoruz. İlimize gelen tüm kamu hizmetlerinde bizi yalnız bırakmayan Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık Beye de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bütün hemşerilerimizi, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan bütün vatandaşlarımızı Torul Kalesi’ni görmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR MANTARCILIĞINI DESTEKLEYECEĞİZ

Son olarak Altınpınar Köyü’ne ziyarette bulunan Vali Okay Memiş, Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen Genç Çiftçi Projesi kapsamında desteklenen kültür mantarı yetiştiriciliği yapan Hasan Turgut’un üretim serasını ziyaret etti.

Üretimin çok başarılı olduğunu ifade eden Vali Memiş: “Biraz şaşırdık bu kadar başarılı olacağını biz de beklemiyorduk. Çok başarılı bir proje, üretime geçmiş, çok iyi tutmuş onu gördük. İnşallah bu sayede biz hem Torul’da hem Gümüşhane’de ve diğer ilçelerimizde de kültür mantarcılığını daha da destekleyeceğiz. İŞGEM genel müdürümüz Gürbüz Odabaşı da bizimle beraber geldi. Üretilen mantarların paketlenmesinin İŞGEM’de çok rahat yapılabileceğini ifade etti. Genç çiftçimize yaklaşık 30 bin liralık bir destek sağladık, kendisi de 20 bin liralık bir sermaye ortaya koymuş. Toplamda üretim tesisinin maliyeti 50 bin lira oldu. Üreticimizin asgari 2500 lira gelir elde etmesini hedefliyoruz. Şu anda 1500 liraya yakın gelir elde ediyor Hasan kardeşimiz. Balık vermektense balık tutmayı öğretme hedefimiz var. Ben emeği geçen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Okay Memiş’in Torul ziyaretinde İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Cezayir Danışan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın da bulundu.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)