VALİ OKAY MEMİŞ’E KÖYLERİMİZ İÇİN TEŞEKKÜR VE BAZI MÜLAHAZALAR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

VALİ OKAY MEMİŞ’E KÖYLERİMİZ İÇİN TEŞEKKÜR VE BAZI MÜLAHAZALAR

Giriş Tarihi: 09 Nisan 2018 - 8:00

Son Güncelleme: 09 Nisan 2018 - 7:56

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Gümüşhane’de  göreve başlayalı henüz iki yıl olmayan Valimiz Sayın Okay Memiş,  her alanda olduğu gibi, köylerimizde de devrim sayılacak icraatlara imza attı. Köylerimiz adına ben kendilerine teşekkür ediyorum.

SICAK ASFALT KÖYLERDE DEVRİM OLACAK

Özellikle köy yollarının asfaltlanması çok önemli bir çalışma oldu. Bu sene de inşallah sıcak asfalta geçilmesi ve köy yollarının sıcak asfalt ve beton yapılacak olması köylerimizin geldiği standardı gösteriyor.

KÖYELERDE CEP TELEFONU SORUNU BİTİYOR

Köylerimizin günün şartlarına göre en acil ihtiyacı haline gelen cep telefonlarının 3G veya daha üst frekanstan hizmet verme sorununu da Sayın Valimiz bundan 5-6 ay önce gündemine almış ve Gümüşhane ziyaretinde de bu önemli ihtiyacı Sayın Cumhurbaşkanımıza da açmıştı.

İki gün önce bu konuda aldığım duyum şöyle. Bu sene yaz aylarında Gümüşhane’nin tüm köyleri 3G sitemine geçecek.

Cep telefonlarının 3G yayınına geçmesi köylerimiz için çok önemli bir yenilik olacak. Gurbetten Gümüşhane’ye gelen aileler çocuklarının internete ulaşamama sorunu yüzünden çok kısa zamanda köyü terk edip tekrar büyük şehirlere dönmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi ise bu sorun inşallah Valimiz sayesinde ortadan kalkmış olacak. Cep telefonlarının çekmeme veya internete girememe sorunu bitmiş olacak.

KÖYLERDE YIKIK VE METRUK BİNA ENKAZLARI TEMİZLENMELİ

Köylerimizdeki çok önemli bir diğer sorun da köy yerleşim yerlerindeki yıkık veya metruk binaların enkazlarının oluşturduğu tehlikeler. Bu metruk bina yıkıntıları yılan, fare gibi her türlü tehlike riskini içinde barındırıyor. Bir taraftan asfalt, beton ve parke yollarla güzelleşen, hatta çocuk parklarının olduğu köyler diğer taraftan enkaz yığınları… Bu iki durum tezat teşkil ediyor.

Peki ne yapılabilir?

Öncelikle İl Özel idaresi bir planlama yaparak her ilçeden her yıl belli sayıdaki köyü gündemine alarak bu enkaz yığınlarını kendi araçları ile temizleyebilir. Köylerde kadastro sorunu olmadığı için enkazların yerlerinin kime ait olduğu zaten belli. Yıkıntı malzemeler de bir işe yaramadığı için özellikle çevre kanunu ve diğer mevzuat gereği metruk binaların sahiplerine bu yıkıntıların taşıdığı riskler tebliğ edilerek bu yıkıntıların kaldırılacağı söylenip temizlik yapılabilir ki bu çok acil bir durumdur. Özellikle Gümüşhane merkez ilçe, Torul ve Kürtün’ün köylerinde çokça rastlanan bu çirkin ve sağlıksız tablo da Valimiz Sayın Memiş sayesinde ortadan kalkmış olur.

Her yıl her ilçede 5- 10 köyde bu temizlik yapılsa, en geç 5 yıl içinde bütün köyler temizlenir pırıl pırıl olur. Bu çalışmayla Gümüşhane Türkiye’de ödül alan da bir il olur.

KÖY YOLLARININ BARİYERLERİ  DE YAPILMALI

Özellikle yüksek yamaçlı köy yollarının kenarlarına demir veya beton bariyerlerin yapılması da çok önemli bir ihtiyaç. Asfaltlı yüksek standartlı yol kenarlarına yapılacak bariyerler hem  maddi koruma yaparken, hem de psikolojik bir engel oluşturacaktır.

VALİ MEMİŞ’İN BU TALİMATI ÇOK ÖNEMLİ

Vali Okay Memiş, kısa süre önce yaptığı toplantıda ilgili bürokratlara “köylerinde ev yapmak isteyen vatandaşlara yardımcı olun…” talimatını verdi.

Bu çok önemli konuda sıkıntılar yaşanıyordu. İnşallah Vali Bey’in talimatı ile sorunlar çözülür.

Gurbetten Gümüşhane’ye gelen vatandaşlar köylerinde ev yapmak üzere ruhsat almak ve inşaata başlamak için ilgili bürokratlara gittiklerinde bürokratlar vatandaşı tabiri caiz ise yokuşa sürmemeli. Öncelikle güler yüzle karşılayıp, oturtup bir çay içirmeliler. Vatandaşı dinleyip, onlara yol göstermeliler. Bürokratların çokça kullandığı  “OLMAZ” kelimesi vatandaşı çileden çıkarıyor. Başlıyor aracı aramaya… Bu davranışlar Türkiye’ye ve Gümüşhane’ye yakışmıyor. İlgili bürokratlar kolaylaştırıcı olmalı. Yani şunu demek istiyorum. Bürokratlar Sayın Valimizin olaylara baktığı olumlu yaklaşım penceresinden olaylara bakmalıdır.

“MUHTAR DİLEKÇE VERSİN!..” ANLAYIŞI  ARTIK  DEĞİŞMELİDİR

Köylerimizdeki sorunlar ve ihtiyaçlar zaman zaman vatandaşlar tarafından doğrudan ilgili kurumlara iletiliyor. İçme suyu, elektrik, sulama suyu, kanalizasyon, foseptik çukuru, yol, taşkın, yayla, cami v.b pek çok sorunu vatandaşlar çoğu kez ilgili kurumlara ilettiklerinde kurumlar hemen klasik hale gelen cevabı veriyorlar “Muhtar dilekçe versin…”

“Muhtar Dilekçe Versin” düşüncesi de uygulama ve anlayışı da artık kalkmalıdır. İlgili kurumlar vatandaşlardan kendilerine intikal eden ihtiyaç ve talepleri re’sen incelemeye almalıdırlar. Çünkü; vatandaşlar pek çok köyde muhtarlara her zaman ulaşamadığı gibi, bazen de vatandaşlarla muhtarların anlaşamadığı durumlarda elinde mührü taşıyan muhtar vatandaşı ezip geçmekte ve yapılması gerekli ihtiyacı, kendisi uygun görmeyerek ilgili kuruma götürmemektedir. Bu  bakımdan vatandaşlarla muhtarları karşı karşıya getirmek yerine, vatandaşların verdiği dilekçeleri de işleme koymak gerekir.

Kent merkezlerinde vatandaşların istek ve dilekçeleri geldiğinde kurumlar tarafından  “Mahallenizin muhtarı dilekçe versin…” denmiyorsa, köyler içinde aynı uygulama olmalı ve muhtar dilekçesi şart koşulmamalıdır.

KÖYLERE YAPILACAK MUHTAR EVLERİNİN YER BELİRLENMESİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve yapılması talimatını verdiği muhtar evleri köylerde en merkezi ve nüfus yoğunluğu en çok olan alanlara yapılmalıdır. Muhtarlığın her bakımdan cazip hale geldiği günümüzde, muhtar evlerinin köylerde yapılması gereken yerlerinin tespitleri sadece muhtarlara bırakılmamalıdır. Köy ve mülki idare ortak aklı ile tespitler yapılmalıdır. Yani muhtar evleri, köylerde muhtarlık seçimleri için bir seçim malzemesi olarak kullandırılmamalıdır. Muhtar evi benim mahallemde o halde, muhtar bu mahalleden seçilmelidir gibi kaoslara neden olabilecek durumlardan kaçınılmalıdır. Bu nedenle muhtar evleri, okul ve cami gibi işlevsel mekânların bulunduğu merkezi yerlere yapılmalıdır.

Bu hafta da bu kadar.

Güzel günler dileği ile.

 

image_print

HABERLER