Vali Okay Memiş’in Gümüşhane’de ‘Ceviz Fidanı Kararlılığı’ Devam Ediyor

Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’in talimatıyla hazırlanan Ceviz Eylem Planı kapsamında geçtiğimiz hafta dağıtımına başlanan 50 bin fernor ve fernette ceviz fidanının dikimine devam ediliyor. Beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Ziraat Odası Başkanı Adem Okur ile birlikte Gümüşhane il merkezine bağlı Çamlıköy Köyü’nde ceviz üretimi yapan çiftçiler Ethem Savaş ve […]

Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’in talimatıyla hazırlanan Ceviz Eylem Planı kapsamında geçtiğimiz hafta dağıtımına başlanan 50 bin fernor ve fernette ceviz fidanının dikimine devam ediliyor.

Beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Ziraat Odası Başkanı Adem Okur ile birlikte Gümüşhane il merkezine bağlı Çamlıköy Köyü’nde ceviz üretimi yapan çiftçiler Ethem Savaş ve Sebahattin Saraç’ın bahçelerinde ceviz fidanlarını toprakla buluşturan Vali Okay Memiş; burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, baharla birlikte pestil kömenin başkenti Gümüşhane’de ceviz fidanı dikimine başladıklarını belirterek “Gümüşhane, Türkiye’de yıllık 5 bin ton üretim ve 28 işletmeyle Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesini üreten ildir. Pestil kömenin en önemli hammaddesi de cevizdir. Biz göreve başladığımızda, Gümüşhane’nin pestil kömede iyi olmakla birlikte işletmelerin hammaddeleri temin noktasında sıkıntısı olduğunu müşahede ettik. Daha önceden sadece insanların kendi evsel pestil köme tüketimi için yeterli olan ceviz meyvesinin seri üretime geçtikten sonra işletmelere yeterli olmadığını gördük. Üreticilerimiz il dışından cevizi temin ediyorlar. Hatta yurtdışından Şili’den, Arjantin’den, Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan ceviz temin ederek burada pestil köme üretiminde kullanıyorlar. Biz Valilik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle birlikte bu durumun kabul edilemez olduğunu tespit ettik. Mutlaka bu işe bir çözüm bulmalıydık. Ceviz üretimini artırmak zorundaydık. Hemen projemizi yaptık ve 2017 yılı içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikmeye karar verdik. Bunun ödeneğini hem Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan temin ettik. Bu fernor ve fernette fidanlarını Balıkesir’den temin ettik. Bu tür bölgemize uyumlu ve Mayıs ayından sonra çiçek açıyor.” şeklinde konuştu.

Ceviz bahçelerinin hepsinin hazır olduğunu ve bu işi profesyonelce yaptıklarını ifade eden Vali Okay Memiş; “Hepsinin toprak tahlilleri yapıldı, damla sulamaları hazır, havuzları hazır. Amatörce yapılan değil, profesyonelce yapılan ve çiftçimizin bundan para kazanmasını amaçladığımız bir iş. Bu fidanlar 5-10 yıl içinde meyve verecekler. Akabinde Gümüşhane’nin pestil-köme üreticisi bir kilogram cevizi bile dışardan temin etmeyecek. Biz bu taahhüdü şükürler olsun yerine getiriyoruz. 50 bin fidanın bir kısmını aşılama sistemiyle temin ettik. Onları da Kasım ayında dikeceğiz.” diye konuştu.

Şu anda yaklaşık 40 bin civarındaki fidanın dağıtımını tamamlandığını kaydeden Vali Okay Memiş; “Dikimleri hem merkezde hem de ilçelerde devam ediyor. Gümüşhane’nin önemli bir sorununa neşter vurduğumuzu düşünüyoruz. Gümüşhane olarak kadimden gelen bu nimetimizi bütün Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Bu çok önemli bir lezzet. Pestil, kömenin tebliğinin yayımlanması için Bakanlığa müracaat ettik. Bu işin kurallarını Gümüşhane olarak biz koyacağız. Bu konuda iddialıyız. Diğer illerimizde de var pestil köme üretimi ama oralara giden ustalar bile Gümüşhane’den gider. Kalite itibariyle, lezzet itibariyle en iyi pestil köme de Gümüşhane’de üretilmektedir.” dedi.

Projenin yaklaşık 1 milyon lira maliyetli bir proje olduğunu ve 30-40 milyon TL gelir getirmesini beklediklerini söyleyen Vali Memiş; “Dikilen fidanların meyve vermesiyle birlikte ekonomik girdisi netleşecek. Ceviz burada üretilince üretim maliyetini de oldukça aşağı indirecek. Zaten, dikim yapılan bahçelerin sahiplerinin birçoğu pestil köme işiyle uğraşan üreticilerimiz. Böylelikle maliyetler çok düşecek.” diye konuştu.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi – 15.03.2017)

Exit mobile version