VALİLERİMİZİN İŞİ ZOR

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI Valilerimizin işinin neden zor olduğunu açıklamaya geçmeden önce “metal yorgunluğu” ile ilgili biraz bilgi vermem gerekiyor. “Metal yorgunluğu” olarak da ifade edilen “metal eskimesi” deyimini ilk kez kullanan devlet adamı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı seçildikten sonra, 29 Mayıs 2017 Pazartesi günü Bakanlar Kurulu ve […]

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Valilerimizin işinin neden zor olduğunu açıklamaya geçmeden önce “metal yorgunluğu ile ilgili biraz bilgi vermem gerekiyor.

“Metal yorgunluğu” olarak da ifade edilen “metal eskimesi” deyimini ilk kez kullanan devlet adamı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı seçildikten sonra, 29 Mayıs 2017 Pazartesi günü Bakanlar Kurulu ve MKYK üyeleri ile grup başkanvekillerine AK Parti Genel Merkezi’nde verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada şunları söylüyordu:

“Bu yılsonuna kadar biz tüm il yönetimlerini, ilçe yönetimlerini, belde yönetimlerini yenilemek durumundayız, adeta bir metal eskimesi görüyorum, dolayısıyla bu değişikliği yapmaya mecburuz. Belediyelerimizde nerelerde ne gibi eksiklik var, şikâyetler nedir, bunların üzerine gitmemiz gerekiyor.”

Cumhurbaşkanımızın bu konuşmasından sonra “metal eskimesi ya da metal yorgunluğu” adeta siyasi bir deyim olarak hafızalara kazındı.

Sayın Cumhurbaşkanımız “metal eskimesi” deyimini her ne kadar siyasi bir mekânda kullanmışsa da bu deyim; bütün kurumlar ve çalışanlar için de geçerli olan çok önemli bir “tespit deyim” olarak algılanmalıdır.

Devlet kurumlarında; performansı durağan olan, dünü ile bugünü, geçen yılı ile bu yılı aynı olan her çalışan için “metal yorgunu” ifadesini kullanmak mümkündür.

Kendilerine yeni işler çıkacağı için yenilikleri kabullenmeyen, eski bildikleri bilgi ve metotların dışına çıkmayan, kendi çıkmadığı gibi yenilik yapmak isteyenlere de “aman dur… ne yapıyorsun… otur aşağı… başka işin yok mu…”diyerek engel olan kişiler için de bu metal eskimesi ya da metal yorgunu deyimini kullanmakta hiçbir beis yoktur sanırım…

Bu ülkenin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın  60’ı geçkin yaşı ile her gün nasıl bir yüksek performansla çalıştığını tüm dünya gibi biz de yakından takip ediyoruz. Gece gündüz demeden, yurt içi – yurt dışı demeden 24 saatlik gün içinde tabiri caiz ise neredeyse bir yıllık çalışma yapıyor. Bir ülkeyi değil, bir dünyayı yönetiyor. Onun çalışmasını takip etmek bile bizim başımızı döndürüyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan bu yüksek performansıyla durmadan çalışırken;  -amir olsun, memur olsun fark etmez- daha genç yaşlarına rağmen sanki hayatından bıkmış, rutin dışına çıkmayan, inisiyatif almaktan korkan pek çok çalışanı görünce elbette ki insanın işte metal yorgunları bunlar demekten başka çaresi kalmıyor.

VALİLERİMİZİN İŞİ ÇOK ZOR

Bürokrasi denilince hemen akla Ankara geliyor. Aslında bürokrasi yönünden her il bir Ankara’dır.

İllerin yönetimini üstlenen, çalışacağı süre içinde ilinin başarısından da başarısızlığından da sorumlu olacak valilerimiz kendilerinin seçmediği bir bürokrat ekiple çalışmak zorundalar. Zaten valilerimizin işleri bunun için zor…

Metal yorgunu bir ekiple karşılaşan bir vali ne yapsın? Cevabı zor bir durum…

Bir yöneticinin veya çalışanın metal eskimişliği sadece kendisine mahsus kalsa belki çok da önemli değildir ama çevresine sirayet ederse o zaman katmerli tehlike var demektir. İl  yöneticisi sayın valiler çok hassas olmazlarsa bu tür tehlikeyi pek de göremezler.

Valiler; yapılacak işlerde o işin başındaki müdürlere, amirlere danışırlar. Peki, danışılan yönetici, rahat düşkünü ve yıllardır aynı görevde ve durağan bir yapıya sahipse kendi rahatını bozacak yeni bir yeniliğe evet der mi? Kesinlikle hayır… İşte bunun adıdır bürokraside kokuşmuşluk ve metal yorgunluğu…

Metal yorgunluğunun yanında kişide bir de kurnazlık olursa o zaman işler daha da içinden çıkılmaz olur. Valiler, görev yapacakları ili veya kenti kendi gözlemleri ile tanımaya fırsat bulamadan bu kurnazlar sayın valileri çoktan yönlendirmişlerdir bile… “Şu şöyledir, bu böyledir, şunun yanına uğrama, bununla konuşma, şu işe yaramaz, bu işe yarar, şu iş tehlikelidir, bu işi yaparsak altından kalkamayız v.b…”

Sayın valilerimiz illerini, kentlerini ve insanları tanımak için kendi gözlemlerini bizzat yaparlarsa daha başarılı olurlar. Yoksa o metal yorgunu ve işletme körlüğüne uğramış veya kurnaz bürokratların yönlendirmesi ile yıllarını doldurup görevlerinden ayrılırlar.

VALİLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR NOKTA DA ŞUDUR

Valilerimizin; metal yorgunu, kurnaz bürokratların eline düşmemelerinin birinci yolu; o ilin yazılı ve internet basınını, yazılanları, çizilenleri takip etmelerinden geçer. İkinci yol ise her sayın valimizin kendisine özel sosyal medya hesabı olması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın şahsi twitter hesabı olduğu gibi, sayın valilerimizin de şahsi twitter hesapları olmalı ve bu hesap kamuoyu tarafından da bilinmeli… Bu sayede aracılara gerek kalmadan vatandaşlar sayın valilere ulaşabilmeli, mesaj gönderebilmelidir…

SAYIN CUMURBAŞKANIMIZ ÖRNEK ALINMALIDIR

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a Allah uzun ömürler versin. Cumhurbaşkanımızın söylemleri ve örnek uygulamaları bürokrasi denilen hantal yapının da düzeltilmesinde en büyük etken olacaktır.

Devletimizin metal yorgunlarından da, işletme körlerinden de  kurtulması için Cumhurbaşkanımızın 2017 yılında “metal eskimesi” üzerine söylediği sözlerden hareketle durumdan vaziyet çıkaracakların başında ise sayın valilerimiz gelmelidir diye düşünüyorum.

Zor ama çok önemli bir görev icra eden tüm valilerimize Allah kolaylık versin diyorum.

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version