Yaşar Bayram, Gümüşhane'de Haftanın Konuğu Oldu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

19 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Yaşar Bayram, Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

Giriş Tarihi: 20 Nisan 2021 - 11:10

Son Güncelleme: 20 Nisan 2021 - 23:15

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ RÖPORTAJI20.04.2021

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

EMEKLİ EĞİTİMCİ YAŞAR BAYRAM İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj :  Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar

OLAY GAZETESİ: Sayın Bayram bize kendinizi tanıtır mısınız, Yaşar Bayram kimdir?

YAŞAR BAYRAM: 1954 Yılında Torul Herek köyünde Doğdum. İlkokulu Herek köyü İlkokulunda, ortaokulu Torul Ortaokulu’nda okudum. 1971-72 öğretim yılında Gümüşhane Öğretmen Okulu’nu bitirdim. Aynı yıl Konya’da öğretmenliğe başladım. İki yıl sonra Gümüşhane’ye tayinimi yaptırdım. Torul’da göreve başlayıp kısa bir süre sonra istifa edip Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’ne başladım. Bir dönem Sonra  İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’ne nakil yaptırdım. 1977 yılında mezun olup aynı yıl  Torul Lisesi’ne atandım… Daha Sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı lisans tamamlama programını bitirdim. Torul Lisesi’nde edebiyat öğretmeni, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı ve okul müdürlüğü yaptım. Süreç içerisinde okulumuzun Adı Şehit Tamer Özdemir Çok Programlı Lisesi Oldu. 2010 Yılında Torul Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevine atandım. 2017 yılında emekli oldum.  1977 yılında genç yaşta babamı kaybettim. Annem ve üç kardeşime aile reisliği yaptım. 1986 yılında eşim Necla Bayram ile hayatımı birleştirdim.  Yaşantımıza renk katan Ozan Dursun Bayram dünyaya geldi. Yaşamım boyunca hem akrabam hem de öğretmenim olan Dayım Öğretmen Feyzullah Ergin, Eşi Hayriye Ergin,  Babam ve Annem hayatımı borçlu olduğum değerlerimdir. İstanbul’da okul yıllarımda Maltepe Orhan Gazi Lisesi Müdürü Dayımın Oğlu Cevat Ergin ve Eşi Öretmen Remziye Ergin’in katkılarını unutamam. İstanbul’da Kadıköy’de çalıştım, özel ders verdim. Sosyal ve kültürel aktivitelerin içerisinde oldum. Oradaki okul yıllarım böyle geçti.

OLAY GAZETESİ: Yaşar Hocam, Torul’da 40 yıl boyunca adınızın geçmediği bir sosyal ve kültürel etkinlik yok gibi… Bu konularda adeta Torul’un yüz akı oldunuz. Nasıl oldu bu iş anlatır mısınız?

YAŞAR BAYRAM: Torul’da Şehit Tamer Özdemir Çok Programlı Lisesi’nde 33 Yıl    çalıştım. Daha Sonra 7 yıl Torul Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde müdür olarak çalıştım…02.10.2017 tarihinde emekli oldum. Torul’daki yıllarımda 30 yıl sunuculuk ve tören yöneticiliği yaptım. Bu sure içinde tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, müzik etkinlikleri, halk oyunları yöneticiliği yaptım. Torul’daki görev sürem içerisinde sürekli olarak halkımızın acısını ve mutluluğunu paylaştım. Bütün çalışmalarımda ilçem Torul’un yüzünü ak etmek için gayret sarf ettim. İnşallah görevimi layığı ile yapmışımdır. Bu da halkımızın takdiridir.

Torul’da görev yaparken hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Başka şehirlerin özlemi içerisinde olmadım. Çünkü Türkiye’nin her yerini gezdim. İnsanların en rahat ettiği yer kendi yaşadığı bildiği, anılarını, özlemlerini paylaştığı yerdir.

Halkla daimi iyi diyalog içinde oldum. Öğrenci lehine velilerle hep birlikte hareket edip öğrencilerime her konuda hep yardımcı oldum.

Torul’da gerek öğretmenliğim gerekse emekliliğim süresinde ilişkilerim daima sevgi ve saygıya dayalı olmuştur. Hayatımın her döneminde sevgi çiçekleri yetiştirmeyi ön plana çıkardım.

Babam uzun yıllar Türkiye’nin değişik yelerinde camii, minare ve resmi işler yaptı.  Yaptığı işler nedeniyle daime takdir gördüğü için ben de ailenin bir parçası olarak o takdiri ömrümün sonuna kadar sürdürme azmindeyim, zaten öyle olmuştur.  Halkımız bu yönümüzle bizi çok iyi tanır.

OLAY GAZETESİ: Yaşar Hocam, pek çoğu bugün Türkiye’nin çok önemli noktalarında görev yapan kaymakamlar başta olmak üzere çeşitli devlet memurları ile çalıştınız? Onlarla dost oldunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

YAŞAR BAYRAM: İlçemizde görev yaptığım süre içerisinde Sayın kaymakamlarımız ile kamu kurum ve kuruluşlarımızın yöneticileri, sivil toplum temsilcileri, halkımız,  öğrenci ve öğrenci velilerimizle güçlü dostluklarımız oldu. Görevim gereği sosyal etkinliklerdeki aktivitelerden kurduğumuz ilişkilerimiz hâlâ devam etmektedir.

OLAY GAZETESİ: Sayın Hocam; çocukluğunuzun Torul’u ile günümüzün Torul’unu karşılaştırır mısınız? Dünle bugün arasında ne değişti?

YAŞAR BAYRAM: Öğrencilik yıllarımızdaki Torul ile bugünkü Torul arasında her bakımdan değişiklikler olmuştur. Bir zamanlar öğrenciler bodrumlarda kalırken daha sonra yurtlar yapıldı, köydeki öğrenciler okuma fırsatı buldu. Ulaşımda sıkıntılar ortadan kalktı. Kitle iletişim araçları eğitim ve öğretimdeki kalitenin yükselmesine katkı sağlamıştır. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmaları için spor aktiviteleri düzenlendi ve gençler bu yönde kendilerini geliştirdiler.

OLAY GAZETESİ: Çocukluk yıllarınızdan en çok neye özlem duyuyorsunuz?

YAŞAR BAYRAM: Doğa ile iç içe olmak, okul arkadaşları, karlı ve çamurlu yollar, yayladaki günlerimiz, nişan ve düğünlerdeki yöresel köy yaşamı unutamadığım anılardandır. Arkadaşlarla ok atma yarışları, kızak kaymak gibi etkinlikler yaptık. Köyde bir yangını izlerken heyecanla çatıdan düşüp iki kolumu kırdım. Köyümüzden çığa giden insanların köydeki hüzün dolu anılarını izledim.

OLAY GAZETESİ: Hocam, hobileriniz nelerdir?

YAŞAR BAYRAM: Zengin bir kütüphanem  var. En büyük tutkum bol bol kitap okumak, şiir yazmak, müzik dinlemek, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak. Tiyatro ve halk Oyunları en büyük uğraş alanlarımdandır… Okuma ve yazma heyecanını, sevdiğim ağabeyim yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu’ndan örnek aldım. Yurt içi ve yurt dışında gezilerim oldu (İspanya) gezmeyi çok severim.

OLAY GAZETESİ: Şiire olan sevdanız nasıl başladı?

YAŞAR BAYRAM: Okul yıllarımdan itibaren şiir yazıyorum. Şiirlerimi sosyal ve kültürel etkinliklerde sunma fırsatı buldum. İki kitap olacak şiirlerim var. Dileğim kısa sürede bunları kitap haline getirmek.  

OLAY GAZETESİ: Yaşar Hocam, şiirlerinizden iki örnek dinlemek isteriz.

YAŞAR BAYRAM: Hay, hay… 1983 yılında yazdığım Zigana şiirimi ve 2017 yılında kaleme aldığım Sevgi adlı şiirlerimi okuyayım.

ZİGANA

Serin olur Zigana’nın havası

Dillere destandır kuymak tavası

Yoğurdu, kaymağı, balı, mayası

Gelin canlar Zigana’ya gidelim

****

Hayran kaldım, yaylasına, dağına

İpek peştamallı, şal kuşağına

Yaz baharda meyve veren bağına

Gelin canlar Zigana’ya gidelim

****

Yaz gelince yamaçları allanır

Kış gelince etekleri pullanır

Türküleri dilden dile dillenir

Gelin canlar Zigana’ya gidelim

****

Yel estikçe şarkı söyler çamları

Kuşları uçuşur akar pınarı

Yaylacılar köpükletmiş ayranı

Doyulmaz tadına canım Zigana

****

Gönlümü kaptırdım şenlik seline

Aşık oldum yaylasına, gülüne

Dokundukça kemençemin teline

Doyulmaz tadına canım Zigana

****

Baharı serindir, kışları serttir

Güzeli vefalı, yiğidi merttir

Hem konuksever hem de cömerttir

Gönüller sultanı canım Zigana

****

Yaz gelince yaylalara  göçülür

Soğuk soğuk pınarlardan içilir

Bağlarında lale sümbül açılır

Gönülller sultanı canım Zigana

****

Eriyip dağlardan inince karı

Çalışır insanı çalışır arı

Yoğurdu, kuymağı, peyniri, balı

Gönüller sultanı canım Zigana

SEVGİ

Dağıt saçlarını savur güzelim

Rüzgârından dağlar taşlar inlesin

Aşkımızın ahı, evreni tuttu

Güneşle ay, karaları bağlasın

Dağlar çiçek açsın

Yıldızlar kucak

Bulutlar ağlasın

Sevgi doğacak

OLAY GAZETESİ: Hayatta yaşadığınız, uyguladığınız ve taviz vermediğiniz doğrularınız nelerdir?

YAŞAR BAYRAM: Dürüstlük, yalan söylememek, insanlara hoş görülü davranmak, saygı ve sevgi temeline dayalı bir yaşamı hayata geçirmek.

OLAY GAZETESİ: Sayın Bayram; Zigana Dağı’nın yollarını belki de en çok kullananlardansınız. Yeni Zigana tünelleri açıldığında;   gerek Torul’da ve Gümüşhane’de gerekse Trabzon’da neler değişecek. Özellikle turist sirkülasyonunda neler olur? Torul ve Gümüşhane buna hazır mı ve neler yapılmalı?

YAŞAR BAYRAM: Zigana dağı bölgenin ve tarihin kavimlerin kapısı dediğimiz en önemli geçididir.  Buradan onlarca devletler, oymak, boy ve soylar gelip geçmiştir. Zigana Tüneli yapıldığında  da bu defa o geçit tarihi anı olarak belleklerimizde ve eserlerde kalacaktır. Zigana dağı tünelinin bölgemize özellikle Torul, Kürtün ve Gümüşhane’ye sosyal, kültürel ve ekonomik konularda büyük bir faydası olacaktır. Turizm açısından gelişim ve değişim olacaktır, yeni yapılan Zigana tünelleri ile Torul Trabzon arası rahata kavuşacaktır. Turizm yönünden ilimizde olan tarihi ve turistik yelere ulaşım kolaylaşacaktır.

OLAY GAZETESİ: Torul için hayaliniz olan projeler nelerdir?

YAŞAR BAYRAM: Torul’a; sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılacağı bir kültür merkezi kurulmalıdır. Harşit Çayı ve Torul Barajı kenarında piknik, dinlenme ve spor alanları yapılsa güzel olur. Tabiiki en önemlisi se gençlerimizin istihdamı için bir ortam oluşturulması Torul için en büyük ihtiyaçtır.

OLAY GAZETESİ: Meslek yıllarınızda yaşadığınız önemli anılarınızı bizimle paylaşır mısınız?

YAŞAR BAYRAM: Meslek hayatımda beni etkileyen, bende iz bırakan birçok olay oldu elbet. Ben bunlardan bazılarını sizinle paylaşayım:

  • Konya’daki öğretmenlik yıllarımda bir ördek avında buzların kırılması sonucu Sakarya suyuna düştüm ve can pazarı sonrası kurtuldum.
  • İstanbul’da teröristlerce Şehit Edilen Arkadaşım Yavuz Selim Şahin için Torul Hükümet Konağı önünde yapılan törende sunum yaparken yaşadığım  üzüntü.
  • Tunceli’de teröristlerce Şehit Edilen Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın Torul Hükümet Konağı önünde yapılan Devlet törenindeki üzüntülü sunuculuk günlerim.
  • Torul YİBO açılış töreninde Milli Eğitim Bakanınız Sayın Mehmet Sağlam  “Sevgili Tortullular” diyerek konuşmasına başladı. Hatayı ani düzeltme gereği hissederek “Sayın Bakanım burası Tortul değil Torul” dedim. Sayın Bakan konuşmasına daha sonra Torullular diyerek devam etti.
  • Torul Şehit Tamer Özdemir Çok Programlı Lisesi’ne pansiyon binası yaptırmak için Rahmetli Meslektaşım Okul Müdürümüz, Arkadaşım Ahmet Kuku ile önemli uğraşlar verdik. Okulun Adı Torul Lisesi iken, Şehit olan öğrencimiz Tamer Özdemir’in adının okula verilmesi için büyük gayret sarf ettik. Ve okulun adı Torul Şehit Tamer Özdemir Çok Programlı Lisesi oldu.

OLAY GAZETESİ: Harşit, Zigana, Torul ve Gümüşhane sizin için ne ifade ediyor?

YAŞAR BAYRAM: Gümüşhane ve Torul’u seviyorum. Harşit Çayı ve Zigana’da herkesin tatlı anıları vardır. Zigana Dağı yazın çiçeklerle bezenmiş bir bahçe, kışın beyaz gelinlikleri giymiş bir yöre…

OLAY GAZETESİ: Gençlerimize tavsiyeleriniz neler olur?

YAŞAR BAYRAM: Bir eğitimci olarak gençlerimize okumalarını, yazmalarını, çalışmalarını  tavsiye ediyorum. Boş zamanlarında spor yaparak, bol bol kitap okuyarak, ailelerine katkıda bulunarak çalışmalarını öneriyorum. Tutkuları, vatanımızı ve milletimizi sevmek, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi göstermek olmalıdır.

OLAY GAZETESİ: Yaşar Hocam, bu güzel sohbetiniz için sizlere teşekkür ediyoruz.

YAŞAR BAYRAM: Ben de öncelikle Gümüşhane’de yayın hayatına devam eden Gümüşhane Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sayın Muammer Şeker’e, gazete çalışanlarına, Olay Gazetesi Medya Danışmanı meslektaşım, dostum Hasan Pir’e, gazete okurlarına en derin saygılarımı sunuyor, sizlere tekrar teşekkür ediyorum.

*****

RÖPORTAJI GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NDEN OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 20.04.2021

image_print

HABERLER