YAZAR NİYAZİ KARABULUT’TAN GÜMÜŞHANEVÎ HAZRETLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMA

GÜMÜŞHANEVÎ’DEN İNCİLER

Hazırlayan: Niyazi Karabulut

 Kelam-ı Kibar Nedir?

Kelam-ı kibar Türkçeye özdeyiş veya vecize olarak tercüme edilebilir. Kelime manası büyük söz demektir. Eskilerin “Kelam-ı kibar, kibar-ı kelamest,” (Sözün büyüğü büyüklerin sözüdür) cümlesi bu meyanda söylenmiş güzel bir sözdür.

Kelam-ı kibar geleneği İslam literatüründe önemli bir yer tutar. Bazen beyit şeklinde bazen mısra şeklinde olabildiği gibi genel olarak düzyazı halinde kısa cümleler olarak karşımıza çıkarlar. Özlü sözler yolumuza ışık tutan el fenerleri gibidir. Hakikat yolunda işaret levhaları. Bu sebeple İslam alimlerinin bir çoğunun eserlerinde kelam-ı kibara rastlamak mümkün.

Aşağıda Gümüşhanevî’nin eserlerinden seçilmiş özlü sözleri bulacaksınız. Kısa bir çalışmayla belirlenen bu sözlerden daha fazlasını Gümüşhanevî’nin kitaplarında bulmak mümkün. Ben kısa olanlarını tercih ettim. Sözlerin hangi kitaptan alındığını da belirterek kaynaklara müracaatı kolaylaştırmak istedim.

Hayatımızın her anına ışık tutacak olan bu sözlerin düşünülerek okunması azami fayda sağlamamıza vesile olur umudunu taşıyorum.

*Dünya ve ahrette, şer gam, keder, ve dert namına ne varsa hepsinin sebebi günahlardır. (Devau’l-Müslimin)

*Günahlardan kurtuluşun en süratli ve kestirme yolu, muhabbetullah ve cemalullaha aşk ve şevk ile bağlanmadır. (Devau’l-Müslimin)

*Aşk ise, bütün his, irade ve düşüncelerden sıyrılarak yalnız Allaha büyük bir iştiyakla yönelmek, mal evlat, dünya v.s. her türlü ilgi alakadan koparak, Halık’a hasret duymaktır. (Devau’l-Muslimin)

“Gümüşhanevî’den İnciler” Tamamını Görmek İçin Tıklayınız (pdf)