Yeni Kürtün Yolu Ne Zaman Yapılacak?

Gümüşhane Olay Gazetesi Haberi – 16.03.2022

Halk arasında “Kürtün Yolu” olarak bilinen ve yaklaşık 40 yıl önceki imkân ve teknoloji ile  yapılmış olan Torul – Tirebolu  Devlet karayolu, günümüz şartlarında yoğun trafiğe cevap veremez duruma geldi.

Torul – Tirebolu arasındaki mevcut 98 km lik yol, derin vadilerde yer alan keskin  virajlar nedeniyle hem can ve mal tehlikesine yol açıyor,  hem de zaman ve  ekonomik israfa neden oluyor.

Karadeniz bölgesinde bulunan devlet karayollarının neredeyse tamamı standart hale getirildiği halde Torul – Tirebolu karayolunda henüz bir iyileştirme çalışması başlamadı.

Gazetemizin ulaştığı bilgilere göre mevcut Torul – Tirebolu karayolunun iyileştirilmesine yönelik olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve onaylanan bir proje bulunuyor.

Ama, bu projede  yer alan 40 tünel ve 60 viyadük  sayıları bile onaylanan projenin uygulanırlıktan çok öte bir bakış açısı ile yapıldığını gösteriyor.

Yapım maliyeti çok yüksek olan bu onaylı projenin uygulanması, günümüz şartlarında konjonktürel  sıkıntılar nedeniyle mümkün görülmemektedir.  Projeye başlanması da, bitirilmesi ide ekonomik nedenlerle belki on yılları alacaktır.

Bu nedenle mevcut Kürtün yolunun banketli olarak 12 metrelik yol genişliğine sahip olacak şekilde projelendirilip revize edilmesi şu anda yapılacak en acil iştir.

Kürtün yolun geçtiği coğrafyayı ve şartları çok iyi bilen teknik adamlar güzergahta yapılması hayati önem sahip olan 3 tünel 3 viyadük ile birlikte yeniden projelendirilecek yolun  banketli 12 metre genişliğinde olacak şekilde revize edilmesi ile yolun çok kısa zamanda yapılabileceğini belirtmektedirler.

Torul – Tirebolu Devlet Karayolu hem Gümüşhane, hem de Giresun için çok hayati bir yoldur. Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan, kış şartlarının da yaşanmadığı en güvenilir güzergâhtır.

Bu nedenle bu kadar önemli ve stratejik özellikli yolun en kısa zamanda yapılması için Gümüşhane, Torul, Kürtün, Doğanket, Tirebolu ve Giresun siyasetçileri el birli etmelidir. Gerekirse bu yolun yapımı için bir sivil takip platformu da kurulmalıdır.

Konu bir an önce gerek Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü gerekse Karayolları Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde görüşülüp talip edilmelidir.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 16.03.2022