YENİ TÜRKİYE… YENİ GÜMÜŞHANE…

Oturduğu koltukta yol tıkayan, devletin ve milletin işlerini geciktiren, işleyişi tıkayan bürokrat dönemi artık sona erdi.

“Ey bürokrat bir yol aç…” açmaz.. “Bir yol göster…” göstermez… O zaman yoldan çekil… çekilmez…

Dürüst, çalışkan, iş bilir bürokratlarımızı tenzih ederiz… Ama, “BÜROKRASİ” hazretlerini bu millet hep böyle tanımıştı…

Yasaların gücünü kendi tembelliğine dayanak yapan bürokratların dünyası artık sona erdi.

24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanlığı hükümet sitemi için yapılan seçimlerden sonra yeni kabinenin atanması ile Türkiye’de artık çok şey değişmeye başladı. Tabiiki başta bürokrasi…

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan “durağan bürokrasi”den “operasyonel bürokrasi”ye geçiş dönemini resmen başlattı.

Yeni bürokrasi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnameleri de ardı ardına yayınlanma devam ediyor.

Durağan bürokrasi devleti tıkıyordu. Ama, şimdi operasyonel bürokrasi geliyor. Bunun ilk örnekleri bakanların atanması ile yaşandı.

Yıllarca, aylarca, günlerce bekleyen işler olmayacak artık… Hızlı düşünen, hızlı karar veren ve hızlı uygulayan bir devlet yapısını göreceğiz.

Ülkemizdeki yetişmiş insan gücü; değil bir Türkiye, belki on ülke idare eder. Ama, gelin görün ki, hasbelkader bir makama gelen bürokrat yıllarca bu ülkeyi kendisine mahkum ediyordu. Ayrıl kardeşim ayrılmaz. Çalış kardeşim çalışmaz. Ben seni alırım kardeşim, yargıya giderim ha!… sarmalı ve çıkmazında bir bürokrasi artık gerilerde kaldı.

Yeni Türkiye’de bürokrat çalışacak… Yoksa o görevde kalmayacak.

Bürokratı çalışan bir Türkiye çağ atlayan bir Türkiye’dir.

Biz dünya liderliğine ancak pratiği yüksek, cesaret sahibi, risk almayı bilen ama kamu ahlakında da en üst normları yaşayan bürokratlarla geleceğiz inşallah.

YENİ TÜRKİYE DEMEK YENİ GÜMÜŞHANE DEMEKTİR.

Sayın Mahmut Oltan Sungurlu’nun Adalet Bakanlığı döneminde yaşanan ve benim de tanık olduğum bir olayı anlatmak istiyorum.

Gümüşhane Milli Eğitim Müdür Yardımcısıyım. Doksanlı yıllar. Gümüşhane Valisi Sayın Erdinç Büyükakalın.

Oltan Bey, Vali Bey’i arıyor. Gümüşhane’ye ikinci bir Anadolu Lisesi binası yapılacağını, bunun evraklarının en kısa zamanda hazırlanıp Milli Eğitim Bakanlığı’na ve kendisine gönderilmesini istiyor.  Vali Erdinç Bey de o dönemin Bayındırlık Müdürü olan arkadaşımızı çağırıyor. İlgili evrakları hazırlamasını istiyor. Bayındırlık Müdürümüz “Sayın Valim bu evraklar ancak iki ayda hazırlanır” diyor. Bunun üzerine Vali Büyükakalın Bayındırlık Müdürüne şu talimatı veriyor: “Ben anlamam evraklar yarın saat 12.00 de bitmiş olarak bana gelecek. Şimdi çıkabilirsiniz”… Bayındırlık Müdürümüz, yüzü biraz kızarsa da çaresizlikler içinde kısa süreli şaşkınlık yaşasa da hemen ilgili müdür ve bürokratları toplayıp çalışmaya başlıyor ve gece sabaha kadar mesai yapılıyor. Ve evraklar aynı gün saat 10.00 da Vali Bey’e sunuluyor. Yani; iki ay sonra tamam olacak evraklar, Vali Bey’in  talimatı ile bir gün dolmadan tamamlanıyor.

İşte yeni Türkiye’de her iş böyle olacak. Ancak bir ayda, bir yılda biter denilen işler bir günde, bir haftada bitecek. Eski Türkiye’den bu tür belki üç beş örnek gösterebiliriz ama yeni Türkiye’nin bütün örnekleri böyle hızlı ve kararlı olacak.

Yeni Gümüşhane de artık çok hızlı bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yeni Türkiye’ye ayak uydurmak zorundadır.

Yeni Gümüşhane’de bürokratlar kendilerini şimdiden “ÇEK” etmek zorundadır. Zaten her bürokrat kendisini herkesten daha iyi tanır ama  yine de aynaya bakmakta yarar var.

Yeni dönem bürokratları öncelikle toplumu okuyacaklar. Toplum ve sosyal hayat okur yazarı olmak zorundadırlar. Bu şu demek; her bürokrat o gün ilinde, şehrinde yayımlanan gazeteleri, haber sitelerini takip edecek. Köşe yazılarını okuyacak. Vatandaşın gündemini böyle takip edecek. Toplumun gündemini bir ay, iki ay geriden takip eden bürokrat yeni Türkiye’de kendisine yer bulamayacaktır.

İstisnaları bir kenara bırakırsak; bugünün bürokratı ne gazete, ne köşe yazısı ne de internet haber sitesi takip etmiyor. Kendi kurumu ile ilgili gelişmeleri de çoğunlukla Sayın Valilerden öğrenirler… Gazetelerde, haber sitelerinde, köşe yazılarında kurumu ile ilgili çıkan bir haber ve yorum sonrasında acaba kaç bürokrat ilgilileri arayıp da durum analizi yapmıştır?..

Kurum amiri bürokratlar, artık kendi sosyal medya hesaplarından vatandaşlarla iletişim içinde olmak zorundadırlar. Bu bir “hız” konusudur. Yaptıklarının doğruluk ve yanlışlığını sosyal medya üzerinden “ÇEK” etmek zorundadırlar.

İster seçilmiş olsun, ister atanmış olsun kamu görevlilerinin tümü için yeni dönemde yeni Türkiye’de ve yeni Gümüşhane’de geçerli olacak sihirli formül şu olacaktır: “Ya bir yol aç, ya bir yol göster, ya da yoldan çekil…”

Bütün gücümüzle yeni Türkiye’ye, yeni Gümüşhane’ye ve Sayın Cumhurbaşkanımıza destek veriyoruz.

Güzel günler dileğiyle.