Yerel Basınımıza Açık Teşekkür

Yusuf Sadık

Yerel basınımızın özverili çalışanlarının emeğine saygılı olmanın gerektiğine inan bir eğitimci -gazeteci olarak hatırlatmak isterim ki, gazetecilik hem de “YEREL GAZETECİLİK” özveri isteyen bir meslek dalıdır.

Gazeteci ise geçimini bu sektörden sağlayan çalışanlardır. Bir bakıma kamu görevi yapan kişilerdir. Ol sebepten basın, yasama -yürütme ve yargıdan sonrada 4. Erk olarak nitelendirilmektedir. 7/24 saat esasına göre çalışarak halkın doğru haber almasını sağlayan bu emekçiler sayfalarında her gün muhataplarına ilettikleri teşekkür gibi tatlı sözleri elbette onlarında duyma hakkı vardır. Kimden? Okurlardan, sizden, bizden.

Bendeniz bu ezberi bozarak önce bu uğurda hayatını kaybedenlere rahmet dilemek sonra da çalışanlara ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Çünkü herkes gibi onlarında takdir edilmeye hakları vardır.

Efendim düğün değil, bayram değil buda nereden çıktı? Sorusuna ebetteki bir cevabım olacak.

Hatırlatalım. Geçtiğimiz günlerde Rusya -Ukrayna savaş hattında çeşitli ülkelerden 7 savaş muhabirinin hayatını kaybettiğini, yine önceki yıl Çoruh Vadisini görüntülemeye çalışan AA (Anadolu Alansı)muhabirinin yalçın kayalıklardan düşerek Çoruh Nehri’nde yaşamını yitirdiğini ve 1974’lü Yıllarda Kıbrıs çıkarmasında şehit Olan Âdem Yavuz,  Trakya’da araba içinde donarak can veren 4 muhabir gazetecilerin hazın sonlarını hatırlatmış olmam, 1.cevabım olsun. 2. sine gelince:

Gümüşhane eğitimine ve sosyal aktivitelerine emek veren ve hazırladığım 4 kitabımın yayın hayatına girmesi ile ilgili olarak yerelde tüm basın kuruluşlarımızın tanıtımını yapmış olmaları ve yazarlarının kaleminden sayfalarında hakkımdaki onure edici değerlendirmeleri elbette ki karşılık bulmalı idi. Ve her şey zamanı gelince anlam kazanır özlü sözünde olduğu gibi. Yani gülün zamanı gelince açması, Güneşin sabahtan doğması gibi.  Kendilerine teşekkür etmem bu güne denk geldi. Daha doğrusu nasip oldu diyeyim.

Nerden başlayayım derken kendi gazetemizi (DG) yi en sona bırakarak ilk durağımız:

 “Kuşakkaya” gazetesi olsun.

Kurucusu ve başyazarı Sayın Turan Tuğlu ile aramızda 3 yaş fark olsa da aynı kuşaktan sayılırız. 1968 den beri tanışırız ve Tuğlu Ailesi ile yakın bir dostluğumuz vardır. Tuğlu, 10.Ocak.2022 tarihli gazetesinde ,”Bir insan yaşadığı kentte pek çok hizmetler vermişse o hizmeti veren kimseyi daha hayatta iken değerlendirmeli ve onurlandırmalıyız” demişti. Şahsımı konu alan ve gerçek dost kaleminden çıkan duygu yüklü yazıyı okuyan çok sayıdaki okurdan aldığım mesajlar bana  “hatırlanan adam” olma keyfini yaşatmıştı… Keza, 10.Mart.2022 tarihli Kuşakkaya gazetesinde ,“Koştular yorulmadan “adlı yapıtım için sanatçı gözüyle yaptığı eleştiride, “ Yusuf Sadık 3. Kitabını İlimizde görev yapan öğretmenlere ayırdı. 40yıllık meslek yaşamında bir eğitimciye ve eğitim yöneticisine yakışanda bu olurdu” değerlendirmesi, kuşkusuz bir övgüdür. Bu övgü geleceğe güvenle yelken açmamın en büyük itici gücü olmuştur diyebilirim.  Diğer kitaplarımı da tanıtmada katkısı var. Güçlü bir potansiyele sahip. Gümüşhane için bir değerimizdir. Eh gel de teşekkür etme. Yetmez sevgi ve saygıyla da kucaklamam gerekir.

Kuşakkaya’nın imtiyaz sahibi Gümüşhane Gazeteciler cemiyeti Başkanı Değerli Sezai Köprülü de candan bir yaklaşımla tüm yazılarıma yer vermektedir. Keza Köşe taşı Kamil Aktürk, Gazete yazı işleri Müdürü Merve Nur Şen, ve istikbal vadeden haber Müdürü Zeynep Kaya’nın katkıları gözden kaçmıyor.

Gümüşkoza gazetesine gelince

İmtiyaz sahibi H. Hüseyin Çelik’ in arada bir özel duyurularımıza ve kitaplarımızın tanıtımına yer vermesi her türlü takdirin üzerinde olarak gönlümde yer etmiştir. Keza yazı işleri Müdürü ve DHA. Sinan Uçan, editör Tuba Saraç hanımefendi ve Şahin Öztürk unutulur mu?

Gümüşhane Olay Gazetesi

Gümüşhane de OLAY. Hasan Pir kardeşimin medya danışmanı olarak işe başlamasıyla önemli yol kat eden, önceki imtiyaz sahibi Bekir Beyi de yâd ederek devam etmek istiyorum. Patron Muammer Şeker ve her zaman saygısını esirgemeyen Abuzer Yapar kardeşim, Yazı İşleri Müdürü değerli Rüveyda Usta. Hakkımdaki yazıları ve özel notlarımın yayınlanmasında tam bir adrestir benim için.

 Gümüşkent Gazetesi

 İmtiyaz sahibi Bayram Tunç ve Oğul Temel, emin adımlarla yol alırken yol arkadaşı edindikleri henüz baharındaki Deniz Dutçu da gazete için ayrı bir değer.

Gümüşhanedenhaber.com

Sitesinde Hasan Pir ve Ömer Salantur için diyeceğim tek söz: Sanki sitenin sahibi benmişim gibi  şahsıma karşı duydukları güveni ve yad ettikleri yazıları ile taktirlerini esirgemediklerini itiraf etmem  her halde yeterli olur,

Gümüşhane Ekspres

Kelkit’te intişar eden gazete,  sahibi Nihat Zeyrek in, olağan üstü becerisiyle yayın hayatını sürdürmekte. Kelkit İlçemize renk katmakta bizleri de ihmal etmemektedir.

Kelkit Gündem

 Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken tanımıştım. İmtiyaz sahibi Abdulkadir Tunç’un yapıcı bir üslubu var. İnsanlarla kolay anlaşabiliyor. Bize bakış açısı da bir dost gözüyledir. Ben öğle algılıyorum. Kelkit’te emin bir adresimizdir.

Şiran Gündem

Şiran Gündem gazetesini Gazeteci Turan Tuğlu ve Hasan Pir kardeşimle birkaç yıl önce GGC. Başkanı olarak ziyaret etmiştik. Şiran da halkın sesi ve güzel çalışmaları var. Bizimle olan diyaloğu gayet samimidir. Biz de kendilerine öyle bakmaktayız. Ömer Yeniçeri kardeşimiz hem Şiran’ın hem de bizim sesimiz olma yolunda İl merkezi ve meslektaşları ile sürekli iletişim içerisinde bulunmaktadır.

Gümüşhane. Gen. Tr. 

Maister Admin yönetiminde şehrimizin İçte ve dişte tanınan “Dünyanın en Büyük Gümüşhane Haber Sitesi” olma özelliğini gün geçtikçe artırarak sürdürmektedir. Yazılarımızın yayınlanmasında en büyük güvencem olarak görmekteyim. Yönetici Recep  Ergin şahsıma karşı olsun, meslektaşlarına karşı olsun toplumun değer yargılarına gösterdiği büyük bir saygının adresidir. “Gümüşhane.gen.tr”  Kentimizin gözü kulağı dilidir. Gümüşhane için bir değerdir.

Demirören Haber Ajansı(DHA)

DHA Müdür Sinan Uçan’ın çabaları ile önceki ajansı solladı diyebilirim. Sinan kendine özgü yaptırımları ile ajanstan söz ettirecek kadar başarılı. Gümüşhane için öz verili çalıştığını biliyoruz. Tabii ki teşekküre layıktır.

Anadaolu Ajansı. (AA)

Önceki sorumlu Müdür Veysal Kara ve şimdiki Müdür Muhammet Çelik, Gümüşhane ye katkıları için teşekkür ü hak edenler.

İhlas haber Ajansı (İHA)

 Ajansın Gümüşhane Müdürü Recep Ergin’ le özdeşleşen İHA kentimizde ve bölgede önemli ölçüde haber kaynağı görevini yapmaktadır. “Köşemde Yazdıklarım” adlı yapıtımda Recep yeğen için “Muhabirlikte Recep Ergin örneği “diyerek hakkında iyi şeyler söylemiştim. Muhabirler Uğur Bulut, Uğur Aydın ajansın gerçek haber peşinde koşan elamanları. . Gazetemiz Demokrat Gümüşhane Gazetesi’nin patronunun torunu olan Recep Gümüşhane hakkındaki tüm haberlerimizi ve makalelerimizin çoğunu haber olarak geçmekte, ayrıca Gümüşhane.gen.tr haber sitesinde de değerlendirmektedir.  Bu bağlamda Recep 10 numara.

Demokrat Gümüşhane gazetesi

08.Aralk. 1952 yılında yayın hayatına başlayan gazetenin, patronları Hüseyin ve Alişan Ergin kardeşler yakın komşu ve dostlarımdır.  Gazetenin omurgası olan Suat Ergin, editör Kerim Ergin ve bendeniz gazete yazarı ve yönetmeni olarak tam bir birliktelik örneği vererek yayın hayatını sürdürmeye çalışıyoruz. Gazete önceleri haftada 2 gün son yıllarda haftada bir gün çıkmıştır. Yazılarımın tamamı sansürsüz geçmiştir. Çeyrek yüzyıldır adliyelik hiçbir işimiz olmamıştır. Dostluklarımız bu havada seyretmektedir,

Veysel Cebel’in Yönettiği Köse’nin Sesi,  Güngör Üçüncü nün yönettiği  Harşit’in Sesi keşke yayın hayatını sürdürebilselerdi.

Hâsılı;  Yukarıda arz ettiğim gibi “Teşekkür” etmek gerekiyor. Bu ve benzeri kavramlar kültürümüzde yer etmelidir. Yazdığım yazıları ve Yayınlanmış olan” KÖŞEMDE YAZDIKLARIM-ANADOLUYU AYDINLATANLAR-UĞRUNDA BİR ÖMÜR-KOŞTULAR YORULMADAN) adlı yapıtlarımı tanıtma vefasını gösterdikleri için, uzunca bir yazı ve kocaman bir “TEŞEKKÜRÜ” yerel basınımıza sunarak veda etmenin zamanı geldi diyelim. Atladıklarım varsa onlar da unutmuş olamam, anmış gibi kabul etmelerini dilerim.

Başka kime teşekkür edelim?

Esirgemedikleri takdirleri nedeniyle, Tabiiki Mülki İdare Amirimiz Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek, Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen, Valiliğimizin Basın Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru,  kıymetli yorumlarıyla katkı sağlayan Maarif müfettişi sosyolog siyasetçi Cavat Arslan, Milli Eğitim Halkla ilişkiler Müdürü ve Basından sorumlu Mehmet Yücel Ergin, haber@haber29net.’e.

Yerel basınımızın dünü ve bugünü kıyaslanamayacak kadar farklıdır. Mevcut iller içerisinde göz dolduran bir konumu ile dikkatleri çekmektedir… Bunun içinde emeği geçenlere bir kez daha teşekkür etmem gerekiyor.

Sağlıklı günler dileklerimle…

Yusuf SADIK Emekli Milli Eğitim Müdürü – Demokrat Gümüşhane Gazetesi Baş Yazarı ve Yönetmeni  (27.Mart.2022)