YEŞİLAY HAFTASI GÜMÜŞHANE’DE DOLU DOLU GEÇTİ

*Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin 98. yılının kutladığı Yeşilay Haftası’nda  Gümüşhane’de çeşitli etkinlikler yapıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yeşilay Gümüşhane Şubesi Başkanı Selman Eroğlu: “İlimizde 3. sünü kutladığımız Yeşilay haftası kapsamında farkındalık ve bilinçlendirme adına gerek Yeşilay Şubemizce gerekse Gümüşhane Üniversitesi Genç Yeşilay Kulübü üyelerince çeşitli etkinlikler yapılarak haftamızın dolu dolu geçmesi sağlandı.” Dedi.

Başkan Eroğlu: yaptığı açıklama şunları söyledi: “Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası vesilesiyle bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini arttırmak için Gümüşhane’de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Yeşilay 98 yıldır bağımlılıklarla mücadele ediyor, toplumu ayırt etmeden önleyici, koruyucu hizmetlerini her yere ve herkese ulaştırmaya çalışıyor. Bizler de ilimizde okullar başta olmak üzere, halk eğitim merkezlerinde, gençlik ve kültür merkezlerinde yerel yönetimlerin desteğiyle önleme, bilgilendirme çalışmalarını yapıyoruz, etkinliklerimizde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yıl da “Bir Nedenim Var” konseptiyle kutladığımız haftada, bağımlılıkla ve zararlı alışkanlıklarla mücadele için tüm otoriteleri ve toplumu harekete geçirmeyi amaçladık.”

Hafta kapsamında yapılan faaliyetler hakkında da bilgi veren Şube Başkanı Selman Eroğlu bu konuda da şunları açıkladı:

“Yeşilay Haftasına, 25 Şubat Pazar günü Gümüşhanespor-Bandırmaspor arasında oynanan TFF 2.Lig Beyaz Grup 24. Hafta futbol müsabakasında Gümüşhanesporlu futbolcuların “1-7 Mart Yeşilay Haftası” pankartı ile sahaya çıkmasıyla start verildi. Akabinde 01 Mart Perşembe günü il erkânı ziyaret edildi. Yeşilay Haftası dolayısıyla yapılacak olan faaliyetler hakkında bilgiler verilerek ortak yapılabilecek etkinlikler görüşüldü. Okullarımız ziyaret edildi ve öğrencilerimizle Yeşilay üzerine sohbetler edildi, çeşitli etkinlikler yapıldı ve Yeşilay Promosyon ürünleri dağıtıldı.

2017 yılında Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde kurulmasını teşvik ettiğimiz Genç Yeşilay Kulübü üyeleri ile TBM akran eğitimleri, okul ziyaretleri ve çeşitli farkındalık faaliyetleri yapıldı. Özellikle Şehit Öğretmen Necmettin YILMAZ’ın ailesi ziyaret edilerek, Kur’an-ı Kerim okundu ve dualarla anıldı,

02 Mart Cuma günü yapılması planlanan sağlık yürüyüşü ve basın açıklaması etkinliğimiz hava muhalefeti nedeniyle ertelendi. Ancak, o gün genç Yeşilay üyelerimiz günün boş geçmemesi adına küçük kağıtlara yazdıkları Yeşilay içerikli sloganları merkezdeki ağaçların dallarına iplerle asarak vatandaşlarımızın dikkatlerini çekmeyi başardılar ve önemli bir farkındalık faaliyeti gerçekleştirmiş oldular.

03 Mart Cumartesi günü Genç Yeşilay kulübü üyelerimizle Karaca Mağarasına gezi düzenlendi. Aynı gün Minikler ve Yıldızlar kategorisinde Merkez Yenişehir Stadyumunda Atletizm Yarışmaları yapıldı. Yarışma neticesinde dereceye giren sporculara (12 Sporcu kız/erkek) madalyalar verildi. Katılım sağlayan tüm sporculara ve hocamıza katılım belgeleri ve Yeşilay promosyon ürünleri dağıtıldı.

04 Mart 2018 Pazar günü Yüzme faaliyeti yapıldı ve tüm katılımcılarımıza katılım belgesi ve promosyon ürünleri verildi. Aynı gün 36 ilde eş zamanlı yapılması planlanan Bisiklet faaliyeti Afrin operasyonundan gelen şehit haberleri nedeniyle ve havaların da yağışlı ve soğuk olması sebebiyle Yeşilay Genel Merkezi tarafından ileri bir tarihe ertelendi.

05 Mart Pazartesi günü Gazipaşa İlkokul/Ortaokulunda kum boya resim etkinliği yapıldı. Öğrencilerimize Yeşilay promosyon ürünleri dağıtıldı.

06 Mart Atatürk İlkokul/Ortaokulunda kum boya resim etkinliği yapıldı. Kurum ziyaretleri yapılarak Yeşilay’ımıza her daim desteklerini esirgemeyen Müdürlerimize teşekkür edildi. Merkez BİLSEM, Fevzipaşa İlkokul/Ortaokul, Kale Koçkaya YİBO, Torul İlçesi Şehitler İlkokulundaki öğrencilerle beraber Yeşilay Haftası farkındalık faaliyetleri yapıldı.

07 Mart Çarşamba günü 80. Yıl Yetiştirme Yurdu öğrencileri Yeşilay Şubemizi ziyaret ettiler ve kendilerine Yeşilay hakkında bilgiler verildi. Promosyon ürünlerimiz dağıtıldı. Sağlık-Sen Başkanı ve Kadın Kolları Başkanı Yeşilay haftası münasebetiyle Şubemize ziyarette bulundular.

Aynı gün Genç Yeşilay üyelerimizin organizasyonu ile Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda öğrencilere “Bırakmak İstiyorum” filmi izlettirildi ve yine Genç Yeşilay kulübü Akran Eğitici üyelerimiz tarafından KYK Yurt öğrencilerine vermiş oldukları TBM eğitimi ile Yeşilay Haftası sonlandırılmış oldu.

Bu yıl Yeşilay Genel Merkezinin belirlemiş olduğu “Bir Nedenim Var” konseptiyle haftanın kutlandığını belirten Eroğlu:”, Bağımlılıkla ve zararlı alışkanlıklarla mücadele için tüm otoriteleri ve toplumu harekete geçirmeyi amaçlıyoruz. ‘Bir Nedenimiz Var’; Çünkü sevdiklerimizle sağlıklı, huzurlu hayalimiz var, çocuklarımızla yaşayacağımız güzel günlerimiz var, geleceğini düşündüğümüz sevdiklerimiz var. Bağımlılıklar sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Sorumluluğumuz büyük, omuzlarımızdaki yük ağır. Geleceğimizi bağımlılıklardan korumak için her yerde zararlı alışkanlıklarla mücadelemize devam edeceğiz.”

Ülkemizde sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı ve internet kullanımıyla ilgili verilerin üzüntü verici olduğunu belirten Eroğlu, bağımlılıkla iradesi elinden alınan bir beyin hastalığı olduğunu, bağımlı olan insanın, artık iradesini kullanamayan kendisine,  çevresine hatta sevdiklerine bile zarar verebilen; bu işin ticaretini yapan bağımlılık üreticilerinin elinde sömürülen bir birey haline geldiğini söyledi.

“Bizim amacımız, bağımlılık oluştuktan sonra müdahale etmek değil; oluşmadan önce toplumu önleyici, bilinçlendirici çalışmalar yapmaktır. Martın ilk haftası kutlanan “Yeşilay Haftası” nı özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirmek, onların farkındalık düzeyini artırmak için bir vesile olarak görüyoruz. Bağımlılığın her türlüsü toplum sağlığımız ve geleceğimiz için bir risktir. Herkese bunu önlemek için aslında büyük görev düşüyor. Özellikle yetişkinlerin bu konuda örnek teşkil ettiğini düşünürsek, “Yeşilay  Gönüldaşlarının” nasıl ulvi bir çaba içerisinde olduğunu anlayabiliriz.

Toplumumuzda bağımlı olmayan, özgür olan; kendisine ve çevresine yararlı, üretken, sağlıklı kişilerin  varlığına ihtiyaç duyuyoruz. Ebeveynlerin, öğretmenlerin ve toplumun her kesimindeki yetişkinlerin bu konuda iyi birer rol modeli olmasını tüm kalbimizle arzuluyoruz. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplum için herkesin bu konuda üzerine düşeni yapacağını ümit ediyorum.” diyerek bu seneki Yeşilay Haftasında emeği geçen başta Yeşilay Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine, Genç Yeşilay Kulübü Başkanı Seda Salantur’a, kulüp üyelerine, bazı kamu kurum ve kuruluş yetkililerine teşekkür ederek hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.