Yusuf Oral, Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

Gümüşhane Olay Gazetesi’nin Röportajı – 08.06.2021 GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ TEMA VAKFI GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİSİ YUSUF ORAL İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI Röportaj: Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar OLAY GAZETESİ: Sayın Oral, bize kendinizi tanıtır mısınız, Yusuf Oral kimdir YUSUF ORAL: 1986 Yılında Gümüşhane ili Torul ilçesi İnkilap (Musalla) Köyü doğumluyum. İlkokulu köyümde bulunan İnkılap Köyü […]

Gümüşhane Olay Gazetesi’nin Röportajı – 08.06.2021

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

TEMA VAKFI GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİSİ YUSUF ORAL İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj: Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar

OLAY GAZETESİ: Sayın Oral, bize kendinizi tanıtır mısınız, Yusuf Oral kimdir

YUSUF ORAL: 1986 Yılında Gümüşhane ili Torul ilçesi İnkilap (Musalla) Köyü doğumluyum. İlkokulu köyümde bulunan İnkılap Köyü İlkokulunda ortaokulu da yine köyümüzde bulunan Aktaş Ortaokulu’nda okudum. Liseye maddi imkânsızlıklardan dolayı Gümüşhane’de değil bir yakınımızın yurt yöneticisi olduğu Erzincan’da başlamak zorunda kaldım. Lakin ilk kez aileden ve köyden ayrılık ağır gelmesi sonucu okuldan ayrılarak bir sene köyde kalıp ertesi yıl Gümüşhane Lisesi’ne kaydoldum ve 2003 yılında liseden mezun oldum. Devamında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Bölümü, Gümüşhane Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümlerinden mezun oldum. Aktif çalışma hayatım 2009 yılı ocak ayında başlamış olup bugüne kadar çeşitli şirketlerde farklı pozisyonlarda, son 6 yılımda ise yönetici olarak çalışmaktayım. Tamamına yakını yapı kontrollüğü ile geçen meslek hayatımda her daim devletin her kuruşunu nasıl koruyabilirimi ilke edinerek ve banka şubesinden konuta, okuldan hastaneye, yurt binasından millet bahçesine insanların eşit şartlarda kalite ve konfora erişmesini sağlarım düşüncesi ile çalıştım.

2013 yılında köyümüze yapılması planlanan yedi adet HES ile mücadele ederken TEMA Vakfı ile tanıştım. Açılan İl temsilciliği ilanına ben dahil 6 kişi müraacat ettik. Vakıf yetkililerince yapılan mülakat sonrası TEMA Vakfı il Temsilciliğine atandım. Hayatımın ikinci dönüm noktası olarak tanımladığım bu süreç bana çok şey kattı. Çünkü kamu yararına çalışan, siyasi ve farklı bir ideolojik yakınlığı olmayan, tek derdi erozyonla mücadele ve doğal varlıkları koruma olduğu bir vakıfta hizmet etmenin insana verdiği manevi haz gerçekten mutluluk verici.

OLAY GAZETESİ: Sayın Oral; Gümüşhane’de yaşayan ve Gümüşhane’yi en iyi tanıyan vatandaşlarımızdan birisiniz. Yusuf Oral’ın gözünde Gümüşhane nedir? Gümüşhane’yi bize anlatır mısınız?

YUSUF ORAL: Öncelikle işimden dolayı birçok şehirde bulunmam hasebi ile net bir şekilde Gümüşhaneli olmanın ayrıcalık olduğunu söyleyerek başlamak isterim.

Gümüşhane, her bir metrekaresinde ayrı güzellik barındıran kültürel değerleri ve doğal zenginlikleri açısından ülkemizin en kıymetli şehirlerinden birisidir.

Gümüşhane; aynı zaman diliminde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Süleymaniye’de hoşgörünün, tabiat parkları ve dağlarında yüzlerce bitki ve hayvan türü ile doğal mirasın, asırlar öncesinden bugüne taşınan onlarca cami, konak, manastır, kilise, şapel ve çeşmeleri ile kültür mirasının, sironundan yaprak sarmasına, pestil kömesinden patatesine, turşusuna ve onlarca leziz yemeği ile gastronomik mirasın adıdır Gümüşhane.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhane’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

YUSUF ORAL: Sahip çıkabilirsek ülkenin en mühim şehirlerinden birisine sahip olacağımıza inanıyorum. Sahip çıkmaktan kastım iklim değişikliğinden en az etkilenen ve önümüzdeki asrın, turizm potansiyeli olacak Trabzon ve Giresun illerine komşu olan yaylalarımızın kullanımın tamamına yakınının bu ildeki insanlar tarafından kullanılması, turizm yatırımlarının planlanması ve yapılmasını güçleştirmektedir. Bu konuya ivedi çözüm bulunması gerekmekte olup, ilk etapta aklıma gelen çözüm bu yaylalardaki kaçak yapılaşmaya son verilmeli, bu yaylalara ilimizden yatırımcı ve buna bağlı olarak aileler yerleştirilmelidir.

Ayrıca belirtmek isterim ki bu şehrin yeraltı kaynakları tıpkı ismi gibi kaderidir. Çevre hassasiyeti taşıyan birisi olarak yeraltı kaynaklarının çıkarılma ve işlenme yöntemleri üzücü ve memleketimize zarar verecek nitelikte olsa da tüketim alışkanlıklarımızı ve teknoloji bağımlılığımızı göz önünde bulundurduğumuzda yer altı kaynaklarımızı kullanmamız kaçınılmazdır. Gümüşhane geleceğini her ne kadar ikisini aynı anda aynı cümlede kullanmak iğreti gelse de şehrin geleceğinin bu iki alanda çizilecek yol haritaları ile belirlenebileceği kanaatindeyim.

OLAY GAZETESİ: Köyünüzün komşusu durumunda olan Artabel göllerinin Gümüşhane’ye katkı etkinliğini uluslararası boyuta taşımak mümkün olabilecek mi?

YUSUF ORAL: Baktığımızda “Artabel Tabiat Parkı” Gümüşhane’nin doğa turizmi açısından dünyaya açıldığı pencere olmaya en büyük adaydır. Keşfedilmemesi, bakir kalması açısından Artabel için avantaj olsa da doğa turizmi açısından şehre katacağı katma değer açısından dezavantajdır. Artabel Tabiat Parkı’nın yerli ve yabancı turist potansiyeli farklıdır. Yani kültür turizmi için gelen bir turist grubunun hem ekip-ekipman hem de ulaşım açısından gideceği bir bölge değildir.

Artabel Tabiat Parkı’nı uluslararası boyuta taşımak aslında çok kolaydır. Sosyal Medya’nın en büyük reklam ulaşım aracı olduğu günümüzde haziran ayının ilk veya ikinci haftası düzenleyebileceğimiz uluslararası bir “Artabel Fotosafarisi” uluslararası tanıtımda sıçramaya neden olacaktır.

OLAY GAZETESİ: Sayın Oral, Gümüşhane’de çevre bilinci oluşturma konusunda hep rehber oldunuz. Bu çevre sevdası nasıl başladı anlatır mısınız?

YUSUF ORAL: Öncelikle bu ifadelerinizden ötürü sizlere teşekkürlerimi sunarım. Eğer topluma iyi bir yolda rehber olabiliyor isek ne mutlu bize.

Çevre sevdası nereden geliyor konusuna gelince her Gümüşhaneli köyünü sever diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Biz akarsu kenarında büyüdük. Köyümüzden akan derenin sesi de görüntüsü de bizlere huzur verdiği gibi, o suyun vadimize sağladığı bereket yıllardır rızkımız olmaktadır.

Bu noktaya gelişimdeki başlangıç noktasından bahsedeyim. Bir sabah köy kahvesinde bir topluluk belirleniyor. Farklı illerden gelen çevreci gruplar “Artabel Tabiat Parkı” sınırından inkılap Köyü’ne kadar yedi adet HES yapılacağından bahseden bu grup, tüylerimin diken diken olmasına sebep oluyor. Nasıl olur diye araştırmaya girdiğimde gerçekten konunun doğru olduğunu ve HES’lerin yapılması için sürecin başladığını öğreniyorum. Bu noktada çocukluğum olan deremi kurtarmak için mücadele etmek şart oldu. Dış bir destek olmaksızın tamamen köy halkı ile yapılan haklı mücadele sonrası Elhamdülillah vadimizde o HES’ler yapılmadı. Köy çocuğu olduğumuzdan doğa ile iç içe olsak ta benim çevre hassasiyetimin başladığı noktayı bu şekilde ifade edebilirim.

OLAY GAZETESİ: Çevre hassasiyeti konusunda Gümüşhane istediğiniz düzeye geldi mi?

YUSUF ORAL: Yetişkinler olarak çok ümitli değilim. Çünkü Torul Barajı’na bakıp çöp dağlarını halen görüyor isek beklediğimiz düzeyin çok altındayız diyebilirim. İnsanımız genel olarak ‘’bana ne lazım’’ yapısına sahip. Lakin çevre olayları bir bütündür. Bunu kavramak zorundayız. Aksi durumda kaybolan her canlı türü tıp literatürüne yeni hastalıkların girmesi anlamını taşıyacaktır. Tamamen karamsar olmak da istemem. 8 yıldır okul öncesinden lise düzeyine kadar okullarımızda verdiğimiz doğa eğitimleri sonucu gelecek nesilden ümitli olduğumuzu söylemek isterim.

OLAY GAZETESİ: Çevre konusundaki çalışmalarınızda en büyük sorun ve engel nedir?

YUSUF ORAL: Net bir şekilde toplum bilinci diyebilirim. Bunun yanında en büyük problem çevreyi kirleten unsurların büyük rant kapıları olmasıdır. Kapital ekonominin hüküm sürdüğü günümüzde maalesef birçok insan para ile doğa arasındaki dengenin farkında olamamaktadır.

OLAY GAZETESİ: TEMA olarak Gümüşhane’de neler yapıyorsunuz anlatır mısınız?

YUSUF ORAL: Vakfımızda esas olan gönüllülüktür. Bu anlamda öncelikle bütün gönüllülerimize sizlerin aracılığı ile tek tek teşekkür ederim. Yaptığımız bütün işleri gönüllülerimizin desteği ile yapmaktayız. Yaptığımız çalışmalara gelince erozyonla mücadele etmek için fidan dikimleri, doğal varlıkları korumak için sürdürdüğümüz savunuculuk faaliyetlerimiz, her sene yüzlerce çocuğa gönüllü öğretmenlerimiz vasıtası ile ulaşarak verdiğimiz doğa eğitimlerimiz ve bilinçlendirme için sürdürdüğümüz farkındalık etkinliklerimizden bahsedebilirim.

OLAY GAZETESİ: TEMA Vakfı’nın Gümüşhane için kalıcı bir eser yapma gibi bir düşüncesi var mıdır?

YUSUF ORAL: Vakfımız bağışlar ile ayakta durmaktadır. Genel merkez saha ve eğitim giderleri ciddi boyutta olduğundan il temsilciliğine bir kaynak aktarımı söz konusu değil. Burada bir parantez de açmak isterim bizler il temsilcileri olarak bir ücret almıyoruz. Tamamen gönüllülüğe dayalı olarak hizmet veriyoruz. Gümüşhane ile ilgili nasip olur ise pestil kömenin ana maddesi ceviz ve dutun verimliliğini artırmak amacıyla bir çalışma yapılması için öncülük yapmak istiyorum.

OLAY GAZETESİ: Kendi köyünüz haricinde Gümüşhane’de en çok beğendiğiniz yöre veya yöreler nerelerdir?

YUSUF ORAL: Köy olarak lise sonrası dershane paramı kazanmak için çobanlık yaptığım Günay Köyü’nün bendeki yeri çok ayrıdır. Vadi olarak ise Torul’dan Altınpınar Köyü, Demirkapı Köyü’nden Kopuz Köyü’ne kadar olan coğrafya doğal güzellikleri açısında hoşuma gitmektedir. Kültürel değeri açısından Gümüşhane – Arsin ve Araklı sınırındaki köyleri (İmera, Olucak, Taşköprü vb.) çok seviyorum. Bu sorudan sonra ayırt edemediğimi anladım ki ilimizin bütün vadi ve yöreleri ayrı bir güzel.

OLAY GAZETESİ: Trabzon’da örnek çalışmaları olan Uzungöl benzeri yeni suni alanlar oluşturulması çalışmaları Gümüşhane’de yapılamaz mı?

YUSUF ORAL: Aslında bu soruda ilk aklıma gelen Altınpınar Limni Gölü oldu. Kesinlikle muazzam bir coğrafya ve eşsiz güzelliğe sahip. Doğal yapısını fazla bozmadan yapılacak projeler ile doğa turizmi destinasyonunda yerini alabilir.

OLAY GAZETESİ: TEMA penceresinden de bakıldığında gelecekte Gümüşhane’nin kalkınması nasıl olacak? Öngörünüz nedir?

YUSUF ORAL: Ben aktif olarak son 10 yılının içerisindeyim. Bu süreçte açıkçası iyi bir kalkınma ivmesi göremedim. Gümüşhane’nin il olarak geleceğine baktığımızda ise kalkınmanın Kelkit, Şiran ve Köse ilçeleri için tarım ve hayvancılık ile, Merkez, Torul ve Kürtün ilçeleri için ise doğa turizmi ile sağlanacağı düşüncesindeyim. Pestil köme ürünleri kalkınmamızın sabit saç ayaklarından olup bu sektörü daha da güçlendirmek için üretimin doğal yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

OLAY GAZETESİ: Turizm; Gümüşhane’nin kalkınması için öngörülen birinci sektör. Turizm çalışmalarının çevreye zarar vermeden yürütülmesi mümkün mü? Gümüşhane bu işi başarabilecek mi?

YUSUF ORAL: İnsanın olduğu yerde maalesef altyapı ihtiyacı hâsıl olmaktadır. Bu altyapı; barınma, yeme içme, eylenme ve gündelik diğer ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan her şeyi kapsamaktadır. Hali ile turizm çalışmalarının çevreye zarar vermeden belli bir noktaya getirilmesi mümkün değildir. Ancak iyi bir planlama ile daha az doğa tahribatı yapılması sağlanabileceği gibi, akıllı ve yeşil binalar ile geri dönüşüme katkı sağlanarak örnek projeler hazırlanabilir. Bu saatlerce konuşulacak geniş bir konu olup arzu ederseniz farklı bir zamanda ayrıca işleyebiliriz.

OLAY GAZETESİ: Sayın Oral; Yeni Zigana tünellerinin açılışına Gümüşhane’nin kalkınması için bir milat nazarı ile bakılabilir mi?

YUSUF ORAL: Kesinlikle Gümüşhane için bir milat olacaktır. İkisu – Şiran Karayolu ile entegre olarak Karadeniz’i iç Anadolu Bölgesi’ne, biten Kop Tüneli ile de Karadeniz’i Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan önemli bir güzergâh olacaktır.

Ancak olumlu yönleri olacağı gibi vatandaşımızın küçük çaplı ticaretlerinde Trabzon’u kullanacağını varsayarsak bu durum şehir merkezindeki küçük esnaf için dezavantaj olacaktır.

Dezavantajları avantaja çevirmek tamamen yöneticilerimiz elindedir. Bunun için yeni Zigana Tünelleri ile ulaşımın 45-50 dakikaya düşeceği, Trabzon Havalimanı’ndan daha fazla yerli ve yabancı turistin şehrimize gelmesi için şimdiden turizm planlamaları yapmak gereklidir.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhane’nin her sahada gelişmesi için “toplumsal mutabakat- ortak akıl” çalışmalarına ihtiyaç olduğu sık sık dile getiriliyor. Bu konuda düşünceniz nedir?

YUSUF ORAL: Bu bir kuraldır. İradeli bir yönetim ile birlik ve beraberlik her zaman güç getirir. Baktığımızda farklı illerde yaşayan hemşerilerimizin ortak akılda buluşarak Gümüşhanemize uzaklardan da olsa Gümüşhane’de yaşayan Gümüşhanelilerden daha fazla katkı sağladıklarını görüyoruz. Şehirde maalesef bir ayrışma var. Çünkü seçim veya atama fark etmez, yönetimsel anlamda yapılan tercihler şehri homojen olarak temsil etmiyor. Balık baştan kokar misali üst yönetimin bu homojenliği sağlamadan, toplumda bireylerin veya toplulukların ortak akılda buluşması mümkün olmamakla beraber kesinlikle çözüme kavuşması gereken ve kişi veya toplulukların ortak paydada akılcı ve faydalı işleri yapmalarının sağlanması gerekmektedir.

OLAY GAZETESİ: Yusuf Bey, sizi en çok mutlu eden ve üzen şeyler nelerdir?

YUSUF ORAL: Bu konuda cevaplarım biraz özel olacak. Bu hayatta beni en çok üzen şey geçen yıl mayıs ayında 25 yaşındaki kardeşimi acı bir şekilde kaybetmem. Beni en mutlu eden iki şey var, onlarda iki kızımla zaman geçirmek.

OLAY GAZETESİ: Yusuf Bey, okuma, yazma ile aranız nasıl? Bir yazı çalışmanız var mı? Anılarınızı kaleme alıyor musunuz?

YUSUF ORAL: Her ikisi ile de aramın iyi olduğunu söyleyebilirim. Okuma olarak her gün zaten en az birkaç makale veya güncel yorumların olduğu sosyal medya yazılarını okuyor, uyumadan önce de kitap okuyorum. Gazetemiz diyeceğim çünkü makale yazdığım ilk gazete olan Gümüşhane Olay Gazetesi’nde yüz otuz civarı köşe yazısı yazdım. Bunun dışında çokça şiir yazıyorum. Hatta birkaç tane bestesi yapılıp şarkı haline getirilen şiirim vardır.

OLAY GAZETESİ: Hayatınızın doğruları nelerdir?

YUSUF ORAL: Aşırı devletçi bir yapıya sahibim. 784 bin kilometrenin her karışının ve 84 milyonun tamamının sorumluluğunu taşıyarak hareket etmek fazlası ile doğrularım olması anlamını taşıyor.

OLAY GAZETESİ: Gençlerimize tavsiyeleriniz neler olur?

YUSUF ORAL:  Bu soruya yanıtım belki sıra dışı olacak ama gençlere 35 yaşında bir kardeşleri olarak önerim ‘’üzerinize vazife olmayan işlere karışın’’ olacaktır. Çünkü ülkemizin kalkınamamasının yegâne sebebi ‘’bana ne lazımcılık’’ ve sorumluluktan kaçmaktan kaynaklandığı düşüncesindeyim. Ayrıca gençlerimizin çok okumalarını isterim çünkü hayatı yorumlamak çok okumaktan geçmektedir. Okumak denilince birçok insan roman veya hikâye olarak algılamakta, lakin bu tarz her ne kadar kelime dağarcığımızı genişletse de gençlerin tarih ve ilme dayalı kitaplar okuması, memleketimize daha faydalı bireyler olmalarını sağlayacaktır.

OLAY GAZETESİ: Sizin, ayrıca söylemek istedikleriniz varsa buyurun.

YUSUF ORAL:  Öncelikle bu fırsatı bana verdiğiniz ve beni ‘’haftanın konuğu’’ sayfanıza layık gördüğünüz için sizlerin huzurunda bütün Gümüşhane Olay Gazetesi ekibine teşekkür ederim. Haftanın konuğu sayfanızı heyecanla takip eden birisi olarak bu dizilerin her yılını tamamladığında kitaplaştırılması şehrimiz için anlamlı bir eser olarak arşivlerde yer bulacağı kanaatindeyim. Acı dolu bir yıl yaşadığımdan dolayı uzak kaldığım gazetenizde ilk fırsatta haftalık olarak yazmaya devam etmek istediğimi belirtmek isterim. Sürçülisan etti isem bütün okurlarımızın ve sizlerin affına sığınmak isterim. Sağlıcakla kalın…

OLAY GAZETESİ: Yusuf Bey, samimi cevaplarınız ve güzel sohbetiniz için biz de size teşekkür ediyoruz.  

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 08.06.2021  

GAZETE PDF İNİ GÖRMEK İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ

Exit mobile version