Emekli Devlet Memuru Zehra Güvendi, 6 yıldır Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi’ndeki Taşlıca Köyü’nde “Sumak Baharatı” üretiyor.
Bütün dünyada insanların kullandığı önemli baharatlardan biri olan sumak baharatının ağacını ve meyvesini keşfeden emekli Devlet Memuru Zehra Güvendi altı yıldır sumak toplayıp, çevresine ve ailesine yardımcı oluyor.
Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki olup, tabiatta çalı formunda ormanlarda yetişiyor. Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette oluyor. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, öğütülüp baharat olarak kullanılıyor.
Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişen sumak ağacının Gümüşhane’de yetiştiği bilinmiyordu. Zehra Güvendi, kendi köyü olan Kürtün Taşlıca Köyü’nde Gaziantepli bir komşusunun tarifi ve göstermesi ile köy ormanlarında altı yıl önce sumak ağacını tanıyıp, sumak meyveleri toplayıp işlemeye başlamış.
GAZİANTEPLİ KOMŞUM TANITTI
Zehra Güvendi Sumakla ilgili şu bilgileri verdi, “Sumak ağacını tanımam Gaziantepli bir komşum sayesinde oldu… Köyüm olan Kürtün Taşlıca köyünde bana sumağı tanıtıp, nasıl toplanıp yapıldığını gösterdi. Beraber toplayıp yaptık… 6 yıldır kuşburnu toplar gibi, ormanlarımızdan sumak topluyor ve meyvesini işliyorum.”
SAĞLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
“Sumağın, pandemi döneminde faydalı olduğuna dair haberler sosyal medyada yazılınca sumağa karşı ilgim daha da arttı. Tanıdıklarıma ve arkadaşlarıma yollamaya başladım… Bu sayede dağdan taştan severek topladığım sumaklar yiyenlere şifa bana da, hem meşgale oluyor, hem de bir şeyler üretebilmenin mutluluğunu veriyor.”
“Piyasada çeşitli fiyatlara sumak satılıyor. Ben, sadece emek harcanan karşılığında isteyenlere gönderiyorum. Sumak toplamak ve hazırlamak için geçirdiğim zaman ve emekten dolayı bir küçük emek karşılığını alıyorum.”
ORMANLARIMIZDA BOL MİKTARDA VAR
“Sumak meyvesi sıcak bölgelerde Ağustos ayında toplanıyor. Kürtün’de ise ancak Eylül ayında topluyoruz. Meyvelerini topladıktan sonra bir hafta kurumasını bekliyoruz. Daha sonra da öğütüyoruz. Kuşburnu gibi ormanlarımızda bol miktarda var. Ama, bir başka meyve ile karıştırılmaması için öncelikle bu işi bilen ve sumağı tanıyanlardan mutlaka yardım almak gerekir. Sumak ağacını bahçeye dikmek istedim ama başarılı olamadım. Bu işi Adana’da yapanların olduğunu duydum. Çok karlı bir iş. İnşallah Gümüşhane’de de bu işi yetkiler vatandaşlara yol gösterip bir kazanç kapısı açarlar.”
YETKİLİLERE ÇAĞRI
“Gümüşhane kuşburnusu gibi Gümüşhane sumağının da Türkiye’nin en kaliteli sumağı olduğu kanaatindeyim. Yetkililer bir an önce bu konuya el atarak Gümüşhanemize yeni bir sektör, yeni bir gelir kapısı açmalıdırlar.”