ZOR ZANAAT ADAM KAZANMAK!..

Hep duyarız ,”adam kazanmak zor, kaybetmek kolaydır”, ”yapmak zor, yıkmak kolaydır”. Diye...

Aşağıdaki doruklarda açıklamasını yapacağım (4Z) kuralını, kendilerine rehber edinip uygulayanlar,  görevlerinde  yükselmede, soyal ilişkilerde, siyasette,adam kazanmada.ve  diğer tüm çalışma alanlarında  önündeki engellerin  nasıl da  kolayca aşılabileceğini  hep birlikte anlamış olacaklardır.

         Nedir bu (4Z)

        1-Zekavet: Zekice espiri yapabilme,

        2- Ziyaret: Gerekli ve önemli kişileri ziyaret etme

        3- Ziyafet: Usulune göre ağırlamakta kusur etmeme..

       4- Zarafe: İlişkide nazik tavırlı olma….

        Kavramların açılımına gelince.

Zekavet: Konuşmalar sırasında ustaca yapılan bir espri dinleyenler üzerinde önemli bir etki yapar. Dinleme merakı uyandırır.  Bu bir san’attır.  Baba Süleyman Demirel mitinglerde sorulan sorulara hep esprili cevap verirdi. Örneğin. “Dünün güneşi ile bugünün çamaşırları kurutulmaz.  Vardıda vermedik mi.? Anarşiyi Türk Böyükler mi çıkarıyor ? Sıkacağı başka el vamı? Kızdığım zaman elimi masaya değil, cebime sokarım.  Merhum İnönü’nün  “Rusya dostluğu için,”Ayı ile çuvala girilmez” dediği gibi..

Ziyaret: Yeri gelince eş dostu aramak sormak hal hatır etmek insan olmanın  şanından ve kişideki erdem gereğidir. Bunu yapmakla ne kaybedersiniz? Lakin çok şey  kazanırsınız. Ziyaret edemiyorsan telefon aç..

Gümüşhane ve Türkiye siyası tarihine mal olmuş Gümüşhane’nin değerli büyüğü rahmetli Halit Hüldü Zarbun 90 yaşını aşkın yaşına rağmen her Gümüşhane ye gelince siyaset yaptığı arkadaşlarını ölenlerin ailelerini ziyaret ederdi. Bu ona  Gümüşhane’nin Halit Abisi olma unvanını kazandırmakla kalmadı  daha önemlisi, milletvekili, senatör, danışma meclisi ve anayasa mahkemesi üye olma  unvanları ilede taçlandırma onurunu da bahşetti.

Ziyafet:  Ziyafet denince korkmamak lazım. Bir bardak çay bile ziyafet sayılır.

Geçerliliği olmayan “Yemekle dost olunmaz” deyimini bir kenara bırakarak,  zaman zaman kişilerle yemekli toplantılarda bir araya gelmede  fayda var. Çünkü “Muhabbet gözdedir” Buda ancak bir yemek masasında karşılıklı oturmakla ancak gerçekleşebilir. ..

Zarafet: Zarif ve kibar olma hali. Kişi, konuşma tarzıyla, kullandığı kelimelerle, giyim ve kuşamında abartıdan uzak,nerede ve nasıl davranmasını bilerek  ve uygulayarak toplumun her katmanında kendisine yer bulur ve adam kazanmada da o denli başarılı olur.

 Bu açıklamalara göre:

 İnsanları kendi dünyanıza ne kadar dahil ederseniz  o kadar onların dünyasına dahil olursunuz. Bunun için insanların dünyasına girmek istiyorsanız bu işi önce sizin başlatmanız gerekiyor

Taşıdığınız duyguları açıklamaktan çekinmeyin. Karşınızdakilerin duygularını anladığınızı da onlara hissettirin. Her şeyden önemlisi empatik olun

Üstlendiğiniz bir görev için facebook yada gazete aracılığı ile teşekkür etmekle işin bitmediğini,özellikle siyaset yapanlar için  daha işin  başında olduklarını bilmeleri gerekir. Adam kazanmak, zor bir zanaat  olsa da , (4Z) formülü ile  yol alanlar için bu engel kolay aşılabilinir diye düşünmekteyim..

 Yine bir karşılıklılık ilkesi olarak, insanları kendi dünyanıza ne kadar dahil ederseniz o kadar onların dünyasına dahil olursunuz. Bunu şu şekilde de anlayabiliriz: insanların dünyasına dahil olmak için önce siz başlayın ve onları kendi dünyanıza çekin. Ne kadar samimi olduğunuzu gördüklerinde onlar da size karşı samimi olacaktır. Karşınızdaki kişinin duygularını ne kadar iyi anladığınızı onlara hissettirebilirseniz, size o kadar dostça yaklaşırlar ve tüm dolaylı iletişim formaliteleri birden ortadan kalkar. Eşit olmanız gerektiğinden yukarıda bahsetmiştim. Siz kendinizi ne kadar değerli hissediyorsanız nezaket ve saygı gereği karşınızdaki kişiyi de en az sizin kadar değerli hissettirmeniz gerekir. İnsanlar doğası gereği değerli oldu.

Biz yazdık. Gerisi okuyup özüsiyenlere…..