GÜMÜŞHANE KENT BELLEĞİ MERKEZİ VE VALİ TAŞBİLEK - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

3 Aralık 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE KENT BELLEĞİ MERKEZİ VE VALİ TAŞBİLEK

Giriş Tarihi: 07 Mayıs 2019 - 12:02

Son Güncelleme: 07 Mayıs 2019 - 12:02

Arkalarında beyaz duman bırakarak ayrılan mülki idare amirlerimizin belleğimizde yer eden   hizmetlerinden örnekler vererek başlamak istiyorum

İlimize atanan değerli valilerimiz geride hoş bir seda bırakarak ayrılırken kent kültürüne katkı sağlamayı da ihmal etmediler.

Duymadığımız yeni kavramlarla  bizleri buluşturan, ufkumuzu açan   söylem ve deyimleri ile gönlümüzde taht kuran valilerden: Vali Güzeloğlu ,”Sinerji “kavramıyla bizleri tanıştırdı. “Şehrin giriş ve çıkışı önemlidir” diyerek unutulmaya yüz tutmuş bazı  Gümüşhane  konaklarını restore ederek hizmete sunması en büyük hediyesidir bizlere..

Gümüş işlemeciliği ve Dölek Gudusu’nun hayat bulması   Rahmetli Vali   Dalmaz’ın eseridir.. .

Vali  Enver Salihoğlu  Edebiyat –şiir .ve yürüyüş etkinliklerinin baş aktörü olmuştur. Ülke kalkınmasının eğitimle mümkün olacağına inanan bu değerli mülki idare  amirinin gündeminde eğitim her zaman öncelikli hizmet arasında  yer almıştır. Nitekim orta ve Lise çağ nüfusunun okullaşmasında önemli mesafeler kat etmiş, lise çağındaki kızların ilçeler  dahil okumalarına önemli ölçüde destek vermiştir. Denilebilir ki liseli olmayan kız kalmamıştır. Konunun takibi için de bizlere kendisine ait olan,” Eğitimin çatısına bir çivi çakmayan geleceğini rüzgara kaptırır” özlü sözünü  daima hatırlamamızı salık vererek  veda etmiştir.

Yusuf Mayda;  edinilen başarıları yeterli görmeyip daha büyük başarılara  koşmak anlamına gelen , “Beyazın zıttı yine beyaz olmalıdır” özlü sözü ile  yetinme duygusunun esiri  olmamızı öğretti bizlere.   Keza “dağlar bizim için engel değil avantajdır” diyerek yılların ihmali olan  Süleymaniye kış sporları ve kayak merkezi entegre projesinde yer alan   Canca kalesi yolunun yapılmasını sağlamıştır.

Vali Yücel Yavuz  Gümüşhane’nin kalkınmasının özeti olan “2T+E” formülünde geçen tarımdan sonra ki T yani turizmi çok önemsedi ve dıştaki hemşerilerimizin  turizme katkı sağlayacak yatırımlar yapmaları gerçeğini savundu, ketum davrananlara da ” Başka Çare Yok” deyimini kullandı.  Yerel ürünlerin üretilmesi  hususunda etkili çağrılar yapmış, özellikle  Süleymaniye mahallesi sakinlerinin evlerinin bahçelerini gelen konuklara açma tavsiyesinde bulunmuştur. Ve bu etkinliğin meyvelerini verdiğini görme bahtiyarlığına erişerek Şehrimizden ayrılmıştır.

Okay Memiş Valimiz geldiğinin iki ayı dolmamıştı ki 15 Temmuz  darbe kalkışımının neden olduğu yaraları sarmak ve olumsuzlukları gidermek için en az bir yılını heba etti. Buna rağmen –  “Asfaltsız köy yolu kalmayacak” Sözüne sadık kalarak  il  genelinde 650 km. asfalt  köy yolu  yapmayı başarmıştır.

VE;  VALİ KAMURAN TAŞBİLEK

Anlaşılan o ki tüm valiler Gümüşhane’ nin kalkınmasına katkı sağlayacak olan  turizm konusunda birleşiyorlar… Peki bu iş nasıl olacak?

Bir yazımda marka kent vurgusunu yaparken  bir kentin ilgi odağı olmasının koşullarının başında  insanları çekebilecek  mekanların olması gerekir demiştim. Bu ilgi odağı mekanlar ören yerleri,  kent meydanları, kaleler, müzeler,  yemek ve konaklamak mekânları v.b. benzer yerlerdir.

Henüz bir yılını doldurmayan Vali Taşbilek için “yüz günlük” hizmet değerlendirmesi yapılabilir mi? Bence hayır. Kanımca  yüzgünlük formül daha çok siyasi makamlar için uydurulan bir formül. Sayın Taşbilek  şu anda geldiği nokta   yüz günlük işleri çoktan aşmış durumda…

Sayın Taşbilek, yapılabilirliği olmayan  projeler yerine farkındalık yaratacak yeni projelerin peşinde.  Özellikle Şehrin Güneye açılan penceresi konumundaki Süleymaniye Mahallesi için  planlanan  yatırımlar son derece heyecan verici. Kış sporları ve kayak merkezi için müellif ciddi bir firma ile anlaşma sağlanmış durumda.  Ayni yerde harabe durumdaki Rum okulunu restore ederek yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere “ Kent Belleği Merkezi” olarak projelendirilmiş durumda..

Kent belleği ya da hafızası ne anlama geliyor.. 

Yukarıda değinmiştim .Valilerimizin  bazı deyimleri ile kültürümüze katkı sağladıklarını.. İşte bunlardan birisi de şu anki Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek..  Literatürde önceden yer almış olsa da ,Vali Taşbilek’ten ilkez duyduğum, “Kent Belleği Merkezi” deyimi üzerine de biraz kafa  yordum  Öy le ya !..Bir kentin hafızası o kent için olmazsa olmazıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi. Bir Vali”den böyle önemli bir deyimi ilk kez duymuş olmam bana,Valimiz Taşbilek’le ne kadar övünsek yine azdır çağrışımını  yaptırdı,.

Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde “Kent Belleği Merkezleri” olması gayet tabiidir. Oralarda var da  Gümüşhane’de neden olmasın. Bu merkez hayata geçirildiğinde içerisinde. oturma mekanları, sohbet yerleri, çay-kahve servisleri ve en önemlisi okumayı sevenler için de okuma salonları ve kütüphane yer alacak. Bitmek üzere olan butik  otelin imkanları ile daha da anlamlı hale gelecek olan “Süleymaniye Kent Belleği Merkezi” bir aksilik olmazsa  Valimiz Sayın Taşbilek’in  gayretleri ile kentimize kazandırılacak en büyük eser olacaktır..

Bir Mülki idare amiri  için, hizmet atağı ne denli önemli ise halkla ilişkiler de ondan daha çok önemlidir gerçeğinden hareketle,  Valimiz  Sayın Taşbilek öncelikli olarak şehit ailelerini, gazileri hasta ve düşkünleri, yoksulları ve özel öğrencileri ziyaret ediyor, zamanın el verdiği ölçüde de şehrin diğer  dinamiklerini STK larını ve tabiî ki kentte yaşayan tüm  insanlarımızı da ihmal etmiyor.  Ve halka açık 7/24 saat  esasına göre bir de telefonu olduğunu herkes biliyor.

Sonuç olarak şehrimizin kalkınması için Valimiz Sayın Taşbilek gibi özverili çalışan herkese  minnet borcumuz vardır. Bu uğurda emek sarf edenleri Gümüşhaneli unutma, yeri geldiğinde de elinden gelen  katkıyı sunmayı da asla esirgemez.

Ne diyelim; Çalışanların önü kesilmemeli, eğer şehrimizi ve insanlarımızı seviyorsak tüm hizmet alanlarda görev yapanları da  gönülden desteklemeliyiz.

image_print

HABERLER