Açıldığı günden bugüne hem Gümüşhane Üniversitesi’ni hem de Gümüşhane’yi dış dünyaya tanıtan, İletişim Fakültesi, ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalarla birçok ödüle layık görüldü. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi kurulduğu günden bu yana toplam 49 ödülün sahibi oldu.
2017 yılı sonrasında bünyesine kazandırdığı Radyo, Televizyon ve Sinema ile Gazetecilik bölümleriyle ödül sayısını katlayan İletişim Fakültesi, öğrencileri ve hocalarıyla birlikte yaptıkları projelerde sadece iki yıl gibi kısa bir sürede 36 ödülün sahibi oldu.
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İletişim Fakültesi’nin Gümüşhane Üniversitesi’nin parlayan yıldızı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Gümüşhane Üniversitesi bilime katkılarıyla ulusal ve uluslararası işbirlikleriyle topluma yararlı projeler üreten, ülke geleceğinde söz sahibi olan bir üniversite olma vizyonuyla geleceğe emin adımlarla yürümektedir. Üniversitemiz İletişim Fakültesi de bu vizyona ortak olma yolunda birçok yarışma ve etkinlikte ödüller alarak kendini göstermiştir. 2008 yılında kurulan üniversitemizin ilk fakülteleri arasında yer alan İletişim Fakültesi, 10 yıllık tarihinde toplam 50 aldı. Bu ödüllerin sadece 36 tanesi 2017 yılı ve sonrasında alındı. Söz konusu tarihlerin bizim göreve başladığımız tarihler arasında yer alması da ayrıca gurur verici bir durum. Üniversitemiz İletişim Fakültesi 2009- 2017 tarihleri arasında toplam 13 ödül aldı. Bunları şu şekilde özetlemek mümkündür: Dr. Öğr. Üyesi Sinan Çakmak tarafından hazırlanan afiş tasarımı 2009 yılında Almanya’da düzenlenen Hugo Boss, Hugo Create – Poster Design Winner ödülüne layık görüldü.
2012 yılında İletişim Fakültesi öğrencilerimiz Deniz Arı, Aydın Doğan Vakfı 24. Genç İletişimciler Yarışması Reklam Dalı Basın Reklamı kategorisinde ve Esra Can da yine aynı yarışmada İnternet Sitesi kategorisinde üçüncülük ödülü sahibi oldular.
2014 yılında üniversitemiz İletişim Fakültesi Arş. Gör. Said Tuğcu tarafından hazırlanan ‘Altın Kızlar’ adlı belgesel film projesi ile 15. Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali Amatör Dalda ikincilik ödülüne layık görüldü.
2015 yılında da Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Herkes Uyurken” Uluslararası Afiş Tasarımı Ödülü’ne İletişim Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Çakmak layık görüldü. Yönetmenliğini aynı fakültede araştırma görevlisi olarak çalışan Said Tuğcu’nun yaptığı ‘Altın Kızlar’ adlı belgesel kısa film projesi, 65+ Yaşlı Hakları Derneği Kısa Film ve Kamu Spotu Yarışması Kısa Film Kategorisi’nde birincilik, 1. Altın Baklava Film Festivali Belgesel Dalında en iyi ikinci belgesel film ödülüne layık görüldü. Tuğcu ayrıca bu projesiyle 11. Akbank Kısa Film Festivali Ulusal Kategoride Mansiyon Ödülü’nün de sahibi oldu.
2016 yılında İletişim Fakültesi öğrencimiz Hasan Erdoğmuş’un yönetmenliğini yaptığı ‘İsterdim’ adlı belgesel kısa filmi 4. SETEM Akademi, BAK Ödülleri, Belgesel Dalında Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Çakmak 2016 yılında yaptığı tasarım çalışmasıyla Kalkınma Bakanlığı, Ankara ve Kültürel Değerler Temalı Afiş Yarışmasında Birincilik ödülü, Türk Kızılayı ve Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, 2. Kızılay Kısa Film Festivali Jüri Özel Ödülü’ne ve İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı, İzmir Avrupa Caz Festivali Afiş Tasarımı Ödülü’ne layık görüldü. Üniversitemiz öğretim elemanlarından Doç. Dr. Sertaç Timur Demir de Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen ‘15 Temmuz İngilizce Makale Yarışması’nda, 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Önlenmesinde Camiler ile Medya ve Dijital Platformların Payı konulu makalesiyle birincilik ödülü aldı.
2017 yılında İngiliz Kültür Merkezi’nde 124 kişinin katılımı ile yapılan AFSAD Kısa Film Yarışmasının ödül töreninde ‘Kamyon’ adlı belgesel filmiyle üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten ‘En İyi Belgesel Film Ödülü’ne layık görüldü. Türten aynı belgesel filmiyle 6. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı Jüri Özel Ödülü’ne, 5. SETEM Akademi BAK Ödülleri Belgesel Dalı En İyi Yönetmen Ödülü’ne ve 14. Kar Film Festivali, Afiş Dalı İkincilik Ödülü’ne layık görüldü. Bununla birlikte öğrencimiz Abdurrahman Demir tarafından hazırlanan ‘Kırmızı’ belgeseli 9. Rotary Kısa Film Festivali ‘Jüri Özel Ödülü’, 10. İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali Ulusal Kategori, Belgesel Dalı İkincilik Ödülü, 7. Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması Belgesel Dalı Birincilik Ödülü ve 9.Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Öğrenci Filmleri Dalı ‘En İyi Film Ödülü’ gibi önemli başarılara imza attı. Demir aldığı bu başarılarının yanı sıra 6. Hak-İş Emeğe Saygı Kısa Film Yarışması, Yerli Film Kategorisi ‘En İyi Müzik Ödülü’ ve 5. SETEM Akademi BAK Ödülleri Belgesel Dalı ‘En İyi Film Ödülü’ gibi birbirinden başarılı ödüllere layık görüldü.
28. Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması, Görsel Dal, Belgesel Dalı, İkincilik Ödülünü de öğrencimiz Caner Özarslan tarafından hazırlanan ‘Bademler’ adlı kısa film aldı. Özarslan ayrıca aynı belgesel filmiyle 9. Rotary Kısa Film Festivali Belgesel Dalı Mansiyon Ödülüne de layık görüldü. 9. Rotary Kısa Film Festivali Film Kulübü Ödülünü ise öğrencimiz Hasan Erdoğmuş tarafından hazırlanan ‘İsterdim’ adlı belgesel kısa film projesi aldı. Erdoğmuş tarafından hazırlanan belgesel kısa film projesi 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Öğrenci Filmleri Dalında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İkincilik Ödülü sahibi oldu.
67 üniversiteden bin 156 öğrencinin 418 eserle katıldığı RATEM’in ‘Aklıma Bir Fikir Geldi’ yarışmasında 14 ödülden 2’sini İletişim Fakültemiz aldı. Radyo kategorisinde BATAY Grup ismiyle yarışmaya katılan Atay Ece ve Baturay Can ikincilik ve mansiyon ödülü alarak büyük bir başarıya imza attılar. Bir başka ödül de ‘Alarga’ filmine geldi. Öğrencimiz Doğukan Akın tarafından hazırlanan ‘Alarga’ adlı belgesel film 16. İstanbul Çevre Film Festivali Birincilik Ödülüne layık görüldü.
2017 yılını 20 ödülle kapatan İletişim Fakültemiz, 2018 yılında da bu başarılı yükselişini sürdürdü. 2018 yılında Aydın Doğan Vakfı 29. Genç İletişimciler Yarışması’nda Görsel Dalda Belgesel Dalı Birincilik Ödülü ‘Kırmızı’ filmine geldi. Film aynı zamanda 38. İFSAK Kısa Film Yarışması Belgesel Dalı İkincilik Ödülüne de layık görüldü. Aydın Doğan Vakfı 29. Genç İletişimciler Yarışması Yazılı Dalda bütün ödülleri toplayan İletişim Fakültesi öğrencilerimiz Mizanpaj kategorisinde birincilik ve ikincilik, Röportaj kategorisinde birincilik ve spor kategorisinde de üçüncülük ödüllerinin sahibi oldular. Fotoğraf yarışmalarında da önemli başarılara imza atan öğrencilerimizden Mert Mutlu, Oltu Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘Oltu’da İnsan, Mekân ve Doğa’ adlı fotoğraf yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu. Üniversitemiz Arş. Gör. Said Tuğçu ise Kalkandere Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ‘Çay ve Yaşam’ adlı fotoğraf yarışmasında üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
2019 yılına damga vuran belgesel filmler arasında öğrencimiz Tolunay Tekmek’in yönetmenliğini yaptığı ‘Pembe Kimlik’ adlı belgesel film yer aldı. Film girdiği 7 yarışmada birincilik, ikincilik, En İyi Belgesel Film ve Jüri Özel Ödülü gibi ödüllerin sahibi oldu. Pembe Kimlik’in aldığı ödüller kısaca şunlardır: 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü alarak ‘En İyi İkinci Film’ oldu. 1. Sinekültür Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması, Belgesel Dalı Mansiyon Ödülü, 9. Okan Üniversitesi Kısa Film Festivali Belgesel Dalı En İyi Belgesel Ödülü, 20. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ikincilik ödülü 5. Marmaris Kısa Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması Belgesel Dalı birincilik ödüllerini aldı. Film ayrıca 1. Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali Jüri Özel Ödülü ve son olarak da 19. Uluslararası Kısa-Ca Öğrenci Filmleri Festivali’nde ‘Süha Arın Belgesel Dalı Özel Ödülü’ne layık görüldü. Film halen birçok yarışmada en iyiler arasında aday gösteriliyor.
Yine aynı şekilde öğrencilerimizden İsmet Şimşek, Kaan Kara, Okan Umutlu, Zekeriya Eltümur ve Rukiye Batak 160’ın üzerinde projenin başvurduğu ve 92’sinin geçerli olduğu TÜHİD 18. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Genç İletişimciler Ödülüne layık görüldü. Büyük bir başarıya imza atan öğrencilerimiz, İletişim Fakültesi’nin halkla ilişkiler alanındaki ilk ödülünü kazandılar.
İletişim Fakültemizi almış oldukları bu ödüllerden dolayı kutluyorum. Üniversitelerin büyümesi sadece öğrenci sayısının veya akademisyen sayısının artmasıyla ilişkili değildir. Nitelik artışı daha da önemlidir. İletişim Fakültemiz de bu niteliğini aldığı ödüllerle gösteriyor. Asli görevimiz olan başta Gümüşhane merkez olmak üzere ülkemiz sektörüne de nitelikli eleman kazandırmaya devam ediyoruz. Bunu yaparken de bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda sürekliliği sağlanabilir bölümlerin açılması için çalışmalar yapmaktır. Fakültemiz öğrencileri ve öğretim elemanları yaptıkları projelerle başarıdan başarıya koşup, üniversitemizi ve bizleri gururlandıran çalışmalara imza atıyorlar. Öğrencilerimiz ve hocalarımız ulusal ve uluslararası alanda aldıkları birçok ödülle Gümüşhane Üniversitesi adını hak ettiği yerlere getirdiler. Üniversitemize bu başarıları yaşatan, katma değer sağlayan, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.”
KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 18.11.2019