GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, DÜNYANIN EN İYİ 3 BİN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA YER ALDI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

23 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, DÜNYANIN EN İYİ 3 BİN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA YER ALDI

Giriş Tarihi: 11 Aralık 2020 - 16:55

Son Güncelleme: 11 Aralık 2020 - 16:55

Gümüşhane Üniversi, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapılan University Ranking By Academic Performance (URAP) 2020-2021 Dünya Üniversiteleri Listesi’ne ilk 3 binde yer alan üniversitelerden birisi oldu.

ODTÜ University Ranking By Academic Performance (URAP) 2020-21 Dünya Üniversiteleri Listesi açıklandı.

Temelinde bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesi olan URAP sıralamasında dünyadan 3000 üniversite yer aldı. En yüksek puanı alan üniversitelerin sıralandığı listede Türkiye’den ise 111 yükseköğretim kurumu sıralamaya girmeyi başardı. URAP 2020-2021 Dünya Üniversiteleri Listesi’ne girmeyi başaran Gümüşhane Üniversitesi, listeye giren Türkiye’deki 111 yükseköğretim kurumundan biri oldu ve 105’inci sırada yer aldı. Üniversitemiz yayımlanan listedeki dünya sıralamasında ise ilk 3000 üniversite arasından 2879’uncu sırada yer aldı.

URAP Laboratuvarı’nda, dünyanın ilk 3000 üniversitesini sıralamak için 6 akademik üretkenlik göstergesi kullanıldı. URAP, akademik üretkenliğe odaklanan bir sistem olduğu için sıralama sisteminin temelini üniversitelerin yaptığı bilimsel yayınlar oluşturuyor. Bilimsel yayınlarla ilgili bibliyometrik veriler Clarivate Analytics (önceki adıyla Thomson Reuters IP & Science bölümü) tarafından sunulan InCites™ veritabanından elde edilmektedir. Yapılan yayınların niteliğini ve niceliğini göz önünde bulunduran göstergelere ek olarak, bir de “uluslararası iş birliği” göstergesi kullanılmaktadır. Kullanılan göstergeler makale sayısı (Article), atıf sayısı (Citation), toplam bilimsel doküman sayısı (Total Document), toplam yayın etkisi (Article Impact Total-AIT), toplam atıf etkisi (Citation Impact Total-CIT) ve uluslararası iş birliği (Collaboration) olarak sıralandı.

Gümüşhane Üniversitesi, araştırmaya alınan dünyadaki ilk 3000 üniversite arasından makale puanı 5,49, alıntı puanı 25,41, toplam belge puanı 19,54, toplam atıf etki puanı 18,75 ve uluslararası işbirliği olarak da 9,53 puan alarak toplamda 87,19 puana ulaşmıştır. Üniversitemiz aldığı bu puanlar neticesinde listeye giren Türkiye’deki 111 yükseköğretim kurumundan 105’inci ve dünyadaki ilk 3000 üniversite arasından da 2879’uncu sırada kendisine yer buldu.

Dünya üniversiteleri arasından ilk 3000’de yer almanın Gümüşhane Üniversitesi adına büyük bir adım olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “ODTÜ University Ranking By Academic Performance (URAP) 2020-21 Dünya Üniversiteleri Listesinde üniversitemiz, Türkiye’deki 111 yükseköğretim kurumundan 105’inci ve dünyadaki ilk 3000 üniversite arasından da 2879’uncu sırada kendisine yer buldu. Ülkemizdeki birçok üniversitenin değerlendirme dışı tutulduğu sıralamada üniversitemizin aldığı bu başarı bizleri sevindirdi. Gümüşhane Üniversitesi ailesinin tüm bileşenleri olarak geleceğe kararlı adımlarla yürümekteyiz. Her günün bir öncekinden daha iyi olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda kayda değer bir gelişim göstererek, bilimsel anlamda aldığımız başarılarla yetkinliğimizi daha açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bilimsel çalışmalarımız, nitelikli yayın ve teknolojik etki değeri yüksek araştırmalarımızla ortaya koyduğumuz yenilikçi bilgiyi ülkemizin hizmetine sunuyoruz. Uluslararası alandaki başarılarımız ve yaptığımız iş birliktelikleriyle aynı zamanda görünürlüğümüzü de artırmakta ve sosyal anlamda da farkındalık oluşturmaktayız. Yeni kurulan bir üniversite olmamıza rağmen bu son dört yılda çok büyük atılımlar ve gelişmeler gösterdik. İnanıyorum ki yapılan bu değerlendirmedeki yerimiz önümüzdeki yıllarda daha da iyileşecektir. Bu düşüncelerle sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle gayret gösterdiğimiz kalite eksenli yolculuğumuzda bütün gayretleriyle çalışan akademik ve idari çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Yeni YÖK vizyonuyla birlikte büyük gelişmeler gösteren ve bizleri daima destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a ve YÖK üyelerimize de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 11.12.2020

image_print

HABERLER