- GÜMÜŞHANE’DE KURTULUŞ KUTLAMALARI
Bugün Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıl dönümü.
1916 yılı Haziran- Temmuz aylarında Ruslar Gümüşhane’yi işgal ederler. Ordumuzun ve milletimizin kahramanca mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde Gümüşhane’de işgal sona erer. Dolayısıyla Gümüşhane iki yıl düşman işgalinde kalmış olur.
Gümüşhane Valiliği; 15 Şubat Kurtuluş Bayramı ile ilgili olarak hazırlanmış olan sadece 3 maddelik bir kutlama programını basın kuruluşlarına gönderdi. Bu programa göre sadece üç etkinlik yapılacak. Bunlardan birincisi geçtiğimiz Cuma günü Kemaliye Camii’nde İl Müftülüğü tarafından günün anlam ve önemi ile ilgili vaaz verilmesi idi.
İkinci etkinlik, bugün saat 10’da anıt önünde yapılacak olan çelenk sunma ve kurtuluş töreni.
Üçüncü etkinlik de yine bugün öğle namazı sonrası Kemaliye Camii’nde şehitlerimiz için okutulacak olan mevlid programı.
15 Şubat Gümüşhane’nin kurtuluşu için planlanan bu üç etkinlik Gümüşhane için yeterli olan etkinlikler değildir.
Kovid 19 salgını nedeniyle elbette tedbirler alınmalı. Ama, Gümüşhane’nin kurtuluşunu kamuoyuna farkındalık olarak yansıtmak için salgından etkilenmeyen etkinlikler yapılabilirdi. Örneğin Gümüşhane içinden geçen karayolu ve şehir içi caddeler Türk bayrakları ile süslenebilirdi. Esnafa Türk Bayrağı dağıtılarak iş yerlerine bayrağımızın asılması temin edilebilirdi. Bu şekilde kurtuluş için vatandaşın dikkati çekilebilirdi.
Gümüşhane Üniversitemizde Tarih bölümü var. Burada sahasında çok yetkin akademisyenler var. Bu akademisyenler tarafından vatandaşımızın da takip edeceği kamuya açık linkli Gümüşhane’nin kurtuluşu konulu online – çevrim içi panel, açık oturum v.b. düzenlenebilirdi.
Biz, yine de Sayın Üniversitemizden hafta içi böyle bir programın kamuya açık olarak yapılmasını bekliyoruz. Gazeteciler olarak böyle bir programa severek katılacağımızı da bu vesile ile belirtmek istiyoruz.
Valiliğin Kemaliye Camiinde yapacağı mevlid programı da canlı olarak yine kamuoyunun online – çevrimiçi izlemesini sağlayacak bir şekilde verilebilirdi.
Yani kısaca bugün 15 Şubat kurtuluş günümüz ama, kutlama programı maalesef çok sönük geçiyor…
Bu tahlilimizi, Valiliğin basına gönderdiği resmi kurtuluş programına göre yaptık. Bu program haricinde başka etkinlikler de varsa bunlardan da memnun oluruz.
Bu önemli günde; vatanımız, bayrağımız, devletimiz, mukaddesatımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.
*****
- MASUM BUZAĞILARIN SUÇU NEYDİ?
Geçen hafta Gümüşhane’de yol kontrolü sırasında güvenlik güçlerince yapılan denetimlerde küpesiz hayvanlar yakalandı. Yetkililerce, 5996 sayılı sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu ve diğer ilgili kanunlarca küpesiz buzağıların sahiplerine gerekli cezai ve hukuki işlemler uygulandı. Yakalanan 40 – 45 günlük buzağılar da yine mevzuat gereği en yakın kesimhanede kesilerek sahiplerine teslim edildi.
Gümüşhane’deki gerek güvenlik güçleri, gerekse, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri kanun gereği yapılması gereken işlemleri yapmışlardır. Her şey kanuna, nizama uygun…
Ama ortada keyfe keder veren ve üzücü olan ve toplum vicdanını acıtan bir konu var.
Anayasalar değiştiriliyor, kanunlar değiştiriliyor. Bu konudaki kanunlar da değiştirilerek eti bile yenme büyüklüğüne gelmemiş olan körpe buzağıların kesim olayına bir başka çözüm bulunamaz mıydı?
Kesilen buzağıların fotoğraflarını gördüm. İnsanın içi yanıyor.
Kanun yapıcılar, yetkililer bu kesim işini bir başka uygulama ile değiştirmelidir. Örneğin; bu tür kaçak hayvanların yakalanması halinde her İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde bu tür kaçak hayvanların teslim alınacağı işletmeler açılabilir. Daha sonra bu hayvanlar ister sahiplerine, isterse kamuya ihale ile satılabilir. Nitekim; canlı bile olmayan kaçak orman emvali yakalandığında meydana bir ateş yakılıp odunlar yok edilmiyorsa, yakalanan orman emvali ihale ile satışa çıkarılıyorsa, gerek körpe buzağı olsun, gerekse daha yaşlı büyük baş ve küçük baş hayvan olsun bunlar için de benzer ihale uygulaması yapılabilir. Önemli olan; sahibinin yaptığı bir hatayı o masum hayvanlar canları ile ödememeli…
Yani neresinden bakılırsa bakılsın bu körpe yavruların kesilmesi insanları üzüyor, kamu vicdanını acıtıyor.
Güzel günler dileğiyle.