Gümüşhane Olay Gazetesi Röportajı – 25.05.2021
GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ
ŞİDEF GENEL BAŞKANI SERKAN KAYA İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI
Röportaj: Hasan Pir, Rüveyda Usta, Abuzer Yapar
OLAY GAZETESİ: Sayın Kaya, bize kendinizi tanıtır mısınız, Serkan Kaya kimdir?
SERKAN KAYA: 27 Haziran 1985 yılında İstanbul Küçükçekmece’de doğdum. Gümüşhane Şiran İncedere (Tamara) Köylüyüm. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladım. 2006 yılında Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 2008 yılında Tekirdağ’da askerlik vazifesini yaptım. Sivil toplum kuruluşlarını seven birisi olarak İstanbul’da birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldım. 2005 yılında Gümüşhanesporumuza destek vermek amacıyla kurulan Genç Gümüşhaneliler Grubu kurucu üyeliğini yaptım. 2014-2018 yılları arası Gümüşhane İktisadi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GİYAD) başkanlığı görevini yürüttüm. 2010-2021 yılları arası Gümüşhane Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) genel sekreterliği görevini yaptım. Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) genel başkan yardımcılığı, Esenyurt Gümüşhanespor Derneği yönetim kurulu üyeliği, Şiran Eğitim ve Kalkınma Vakfı (ŞEKAV) kurucu mütevelli ve yönetim Kurulu üyeliği, Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği görevlerini yaptım. Halen Türk Mühendisler Birliği Derneği, İnşaat Mühendisleri Odası, Beylikdüzü Sanayici ve İş İnsanları Derneği üyeliklerim devam etmektedir. Esenyurt Mimar ve Mühendisler Derneği genel sekreterliği, Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) yönetim kurulu üyeliği, Avcılar Dernekler Federasyonu yönetim kurulu üyeliği, Badıllı Beydili Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği (BADBEYDER) kurucu başkan vekilliği, kurucusu olduğum Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF)’nunda genel başkanlık görevlerimi sürdürmekteyim. Ayrıca Trabzonspor, 1954 Kelkit Belediyespor, Şiran Akademispor ve Esenyurt Balık Yoluspor genel kurul üyesiyim.
Haber 29’un kurucularından olup, Esenyurt’ta kurucusu olduğum “Gümüş Proje Mühendislik ve Mimarlık” çatısı altında Proje-Taahhüt ve riskli yapı analizi, üst yapı hizmetleri vermekteyiz. Orta derecede İngilizce bilmekte olup, 22 Mayıs 2011’den beri Sefanur Kaya ile evliyim.
OLAY GAZETESİ: Serkan Bey, İstanbul’da doğdunuz, uzun süredir İstanbul’da yaşıyorsunuz ama Şiran’ı, Gümüşhane’yi hiç unutmadınız. Gurbet-Sıla diyaloğunu hiç kesmeyen nadir Gümüşhanelilerdensiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz.
SERKAN KAYA: Benim Köyüm Şiran İncedere köyü Giresun Alucra ve Çamoluk köyleri ile sınır, Şiran ilçemize ve Gümüşhane il merkezine en uzak köyüz. Ama Gümüşhane sevdamız gerçekten çok büyük. İstanbul’da nerede bir hemşeri görsem hemen tanışırım. Yöremiz insanını çok seviyorum. Çünkü Gümüşhane insanı gittiği yere kalite götüren, başarı götüren ve iyilik götürendir. Bu yüzden nüfusumuzun az olduğu yerlerde bile nüfuzumuz fazladır. Bu nüfuzu da bu güzelliklerimiz oluşturduğu için ben Gümüşhanemizi görmeden sevdim, uzaktan sevdim. Memleketi unutmak ne mümkün ki, hiçbir şey olmazsa dahi atalarımın geldiği yerlere aidiyetimiz bitmez.
OLAY GAZETESİ: Serkan Bey, özel işlerinizin yoğunluğuna rağmen İstanbul’daki Şiranlılarla ve Gümüşhanelilerle çok yakından ilgileniyorsunuz. İstanbul gibi bir metropolde sıla aidiyeti çalışmaları insanlara nasıl bir mutluluk ve güç veriyor?
SERKAN KAYA: Dedim ya orada bir köy var uzakta şükür gidiyoruz ama 1200 km ötedeki atalarımın diyarı aidiyeti bu metropolde beni daha şevkli kılıyor. Her zaman gurur duyduğum, örnek aldığım Dedem Mehmet Kaya ve kardeşi İsmet Kaya 1950’li yılların sonuna doğru İncedere köyünden çıkmış İstanbul’un merkezi Yenikapı’ya gelerek bir büfe açmış. O büfe Tüm hemşerilerimizin Kelkit Vadisi’nin uğrak ve güven yeri olmuş. Sadece Gümüşhaneliler değil, Erzincan, Giresun Çamoluk, Alucra, Şebinkarahisarlıların da geldiği mekan olmuş. Şiran otobüsü dedemin büfesi önünden kalkmış. İnsanlar banka yerine dedeme parasını emanet etmiş, bugün hâlâ emin olmasından ötürü dua ederler. Dedem aş vermiş, hemşerilerine hep yardımcı olarak dualar almış. Bugün ismi ne zaman anılsa tanımadığım insanların hayır duasını aldığına şahit oldum. Her seferinde ben de Rahmetli Mehmet Dedem gibi hayırlı iz bırakmak istemişimdir. Dedemin bu güzel mirası ile hemşerilerimize hizmet etmek bana büyük mutluluk ve güç veriyor. Bu vesile ile Mehmet Dedemi ve tüm ölmüşlerimizi rahmetle anıyorum.
OLAY GAZETESİ: Genç yaşınıza rağmen Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF)’in genel başkanlığını yapıyorsunuz. ŞİDEF’i bize biraz tanıtır mısınız?
SERKAN KAYA: Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) 23 Mayıs 2018 yılında 23 derneğimizin kuruculuğuyla İstanbul’da kuruldu. 18 Kasım 2018’de görkemli bir şekilde 1.Olağan Genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Bugün itibariyle 35 üye derneğimiz vardır. Önümüzdeki günlerde Türkiye geneli katılımlarla bu sayımız artacaktır. Şiran derneklerimizin birbiriyle daha irtibatlı olması Şiran ve Şiranlıya daha iyi hizmet etmek adına kurduğumuz ŞİDEF hedeflerine adım adım yürümektedir. Amacımız Gümüşhanemizde güzel hizmet etmek olup bir rol model oluşturmaktır. Kısa süre içerisinde kurumsal kimliğimizi tamamladık. Ana kademe, kadın kolları ve gençlik kolları ekibimiz faaldir. Tüm komisyonlarımız en iyi şekilde çalışmaktadır. Pandemi kurallarına uygun şekilde çalışmalarımız devam etmektedir. En önemsediğimiz konu olan istişare ve şeffaflık ilkesi ana düsturumuzdur. Resmi sosyal medya sayfalarımızda her faaliyetimiz, derneklerimizim çalışmaları şeffaf ve ayrımsız şekilde yer almaktadır. www.sidef29.org web sitemizde tüm bilgilerimiz tüzüğümüz mevcuttur. Genel başkanı yıpratmama ve geriden gelen kişilere yol açma adına tüzüğümüze işlediğimiz “Bir kişi en fazla 2 dönem üst üste genel başkanlık yapabilir” ibaresinin de önemli olduğunu ve örnek olma farkımızı ortaya koyduğunu düşünüyorum.
OLAY GAZETESİ: ŞİDEF her ne kadar özelde Şiranlı hemşerilerimizi ilgilendirse de siz her zaman Gümüşhane ili geneline hizmet etmekten büyük mutluluk duydunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
SERKAN KAYA: Dediğim gibi Gümüşhane benim ayrı sevdamdır. Gümüşhane ismi iliklerime kadar işlemiş olup duyduğumda içimde kıpırtı heyecan oluşturan bir olgudur. İlk olarak Gümüşhanespor’a olan sevgim, yapmış olduğum GÜDEF yöneticiliğim ve GİYAD başkanlığım, devam etmekte olan GÜSİAD yönetim kurulu üyeliğim Gümüşhane’ye olan sevgimin en büyük göstergesidir. Gümüşhane’yi gerçekten ayrımsız seviyorum. Şiran Akademispor kongre üyesi iken aynı zamanda 1954 Kelkit Belediyespor ve o dönem Torul Gençlerbirliği’nin de kongre üyesi ve sıkı destekçisiyimdir. Köse sınırlarına yapılacak olan hava alanının en büyük kamuoyu destekçisi, Kürtün yaylalarının, örümcek ormanlarının tanıtılması için sosyal mecrada çaba sarf eden birisiyim. Gümüşhanemizi 6 ilçesiyle ayrımsız seviyorum. İl, İlçe ve belde belediye başkanlarımızla ayrımsız sürekli irtibat halindeyim. Kısacası 29 bizi çözen şifredir. Onu gördüğümüz yerde ayrımsız hizmet eder ve harekete geçeriz. Bu tarifsiz bir duygu ve sevginin ürünüdür.
OLAY GAZETESİ: Sayın Başkanım; geçen yıllarda gündeme gelen Gümüşhane Dernekler Konfederasyonu çalışmalarına ŞİDEF olarak sizin de dahil olduğunuzu duymuştuk. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
SERKAN KAYA: Gümüşhane Dernekler Konfederasyonu (GÜMKON) Türkiye geneli güç olma adına önemsediğimiz bir konudur. Gümüşhane’nin, Gümüşhanelinin sesinin ve projelerinin daha iyi çıkabilmesi için konfederasyonun kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Şu an kurulu olan İstanbul, Ankara, Kocaeli, Samsun GÜDEF ve ŞİDEF mevcuttur. Başka illerde veya ilçelerimizin kuracağı federasyonlar da olabilir. İstişare çok önemli bir sünnettir. Konfederasyon da hiçbir federasyonumuz dışarıda bırakılmadan istişareler ışığında kurulmalı, Gümüşhane ve Gümüşhaneli için iyi bir lobi hizmet merkezi olmalıdır. Türkiye’de ses getiren bir yapı olacağına inancım sonsuzdur. Zaten bir işin ya en iyisini yapmalıyız ya da hiç yapmamalıyız. Ben bu bağlamda konfederasyonumuzun en iyisi olacağına inanıyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuyu yeniden ele alıp çalışmalar hakkında kamuoyu bilgilendirmesi mutlaka yapılacaktır.
OLAY GAZETESİ: Serkan Bey, “2 Eylül Dünya Gümüşhaneliler Günü” fikrini de ilk kez siz gündeme getirdiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
SERKAN KAYA: Gümüşhanemiz adına farkındalık oluşturalım dedik. En başta ifade ettiğim gibi Gümüşhane insanı gittiği yere kalite götürmektedir. Bu marifetler iltifata tabi olmalıdır. Bu doğrultuda yazımıyla plakamızı çağrıştıran 2 Eylül’ü Dünya Gümüşhaneliler Günü yaparak hem farkındalık oluşturalım hem de hemşerilerimizi onure edelim dedim. Çok iyi de ses getirdi. Twitter’da Türkiye gündemine oturdu. O dönem Gümüşhane Kent Konseyi başkanı olan Gümüşhane Olay Gazetesi Medya Danışmanı Hasan Pir hocamızın ciddi desteğiyle Gümüşhane’deki tüm belediyelerimizin meclislerinden geçerek 2 Eylül’ün Dünya Gümüşhaneliler günü olarak kutlanması sağlandı. Hasan Pir hocamıza ayrıca yine teşekkür ederim. Amaç yine tanıtım ve kamuoyu yapmaktır. İlerleyen senelerde iyi bir proje yazarak Avrupa’da bir ülkede “Gümüşhane Günü” dahi yapılabilir. İstanbul’da Taksim meydanında farkındalık oluşturulup etkinlik yapılabilir. İlimiz tanıtım filmleri çekilebilir. Özetle basit gibi gözüken ama içi doldurulduğunda çok ses getiren en ucuz tanıtım ve lobi faaliyeti olduğu, olacağı görülmektedir.
OLAY GAZETESİ: İstanbul’da ne iş yapıyorsunuz, geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
SERKAN KAYA: İstanbul Esenyurt’ta “Gümüş Proje Mühendislik Mimarlık Danışmanlık İnşaat Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi” adında inşaat, proje çizimi ve inşaat yapımı işleri yapan bir firmamız mevcuttur. Yani Gümüşhaneli mesleği olan inşaat işi ile geçimimizi sağlamaktayız.
OLAY GAZETESİ: Her ne kadar İstanbul Küçükçekmece’de doğmuş olsanız da çocukluğunuz Şiran İncedere (Tamara) Köyünde geçti. Başkanım, çocukluk döneminizin köyü İncedere (Tamara) da ve Şiran’da dünden bugüne neler değişti, gözlemleriniz nelerdir?
SERKAN KAYA: Ben ilk kez 2000 yılında köyüme gittim. O seneler gurbete göçün arttığı senelerdi. Memleket göç veren, köyler virane yapıların olduğu yerler olmaya başlamıştı. Ama o dönem köyde olanlar tarım ile hayvancılık ile daha ilgiliydi. Son dönemler gurbetçilerin köyüne dönüp yeni ev yapma isteği arttı. Şu an köyümüzde ciddi bir inşaat yapımı var. Ama gurbetteki mecburi hazırcılığın köylere taşındığını gördüm. Örneğin köyde yaşayan kişilerin sütünü, yumurtasını Şiran’dan aldığına şahit olunca, arazilerin ekilmediğini görünce köylerimizin o anlamda sadece temiz hava mekânı olarak algılandığını gözlemledim. Özetle sılaya dönüşü sevdim ama şehir zihniyetini köylere taşımayı sevmedim.
OLAY GAZETESİ: Köyünüzden neleri özlüyorsunuz?
SERKAN KAYA: 2000 yılı itibariyle yaz aylarında köyümüze gitmeye çalıştım. O dönem köylerdeki yaşlıların her sene ölüm gerçeği ile aramızdan ayrılıp azalması çoğu anının tarihin yok oluşu demektir. Buna paralel yerleşik genç nüfus da azalınca köyüm gitgide 1-2 saatlik uğrak yer olmaya başlıyor. Eski ortam ve muhabbetleri özlüyorum.
OLAY GAZETESİ: Köydeki anılarınızdan bir ikisini bizimle paylaşır mısınız?
SERKAN KAYA: Köye ilk gittiğimde duvarda “İklimi sert, insanı mert diyar Tamara” yazıyordu. O yazıyı hiç unutmam. O yazı, köylümü ve hemşerilerimizi hep güzel intibahla aklıma bırakmıştır. Bir de ilk kez mezarlığa gittiğimde dedelerimin ve hatıralarının anlatımıyla büyüdüğümüz akrabaların mezar taşını okuduğumdaki duygu yoğunluğu hiç aklımdan çıkmaz. Sanırım rabıta-i mevt (ölümü düşünmek) Allah’ın rızasını artırırmış. Ondan olsa gerek ilk köy mezarlığı ziyaretimdeki duygu yoğunluğu hâlâ dimağımdadır.
OLAY GAZETESİ: En çok nelerden mutlu olup, nelerden üzülürsünüz?
SERKAN KAYA: Birilerine iyilik yapmaktan çok ama çok mutlu olurum. İnsanların mutlu olup dua etmelerinden ben de çok mutlu olurum. İnsanların genel nankörlüğü, olaylar karşısındaki büyük resimleri görememesi ve vefasızlık beni çok üzer. Bir de insanların siyaset için hiç tanımadığı siyasi liderler için düğününe, cenazesine geleceği dostunu akrabasını kırması tartışması beni üzer.
OLAY GAZETESİ: Hayatınızın doğrular nelerdir Serkan Bey?
SERKAN KAYA: Hakkaniyetli olmak, dürüst olmak, açık sözlü olmak, vefalı olmak, haksızlık karşısında susmamak, emeğe saygılı olmak, hoşgörülü olmak, inandığı ve söz verdiği kişileri yarı yolda bırakmamak gibi aslında insan olmamızı gerektiren olmazsa olmaz ilkeler hayatımın doğrularıdır.
OLAY GAZETESİ: Hobileriniz nelerdir, boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?
SERKAN KAYA: Futbolu çok seviyorum. Önceki yıllar çok maçlar yapardık. Şimdi ise izlemesi, stada gitmek ayrı bir güzel. Spor yapmak, yüzmek ve sosyal faaliyetlerde bulunmak en büyük hobilerimdir. Boş zamanlarda kitap okumaya, akraba eş dostu ziyaret etmeye, aramaya gayret ediyorum.
OLAY GAZETESİ: Siz de genç yaştasınız ama sizden küçük gençlerimize tavsiyeleriniz neler olur?
SERKAN KAYA: İlk olarak ne iş yapıyorsa yapsınlar ama en iyisini yapsınlar. Sürekli gelişime ve diyaloğa açık olsunlar. Sosyal olmaya özen göstersinler. Güzel bir eğitim sosyal yaşam ve çevre ile güzellik buluyor. Ben sosyal diyaloglarımın iyi olması nedeniyle hiç iş sıkıntısı, bir konuda ciddi çözümsüzlük gibi durumlar yaşamadım. Yani bir koltuğumuzda işimiz eğitimimiz varsa mutlaka diğer koltuğumuzda sosyal yaşantımız ve diyaloglarımız olsun. Bunlar nelerdir dernekler, kulüpler, cemiyetler… Yani yaşadığımız çevre ile ilişkilerini iyi tutmaları çok önem arz etmektedir.
OLAY GAZETESİ: Serkan Bey, son olarak neler söylemek istersiniz?
SERKAN KAYA: Gümüşhane Olay gazetemize böyle bir röportajda bana yer verdiği için Hasan Pir hocam, Abuzer Yapar Bey ve Rüveyda Hanım’a teşekkür ediyorum. Çok kıymetli çalışmalara imza attığınız için de ayrıca tebrik ederim. Basın bir topluma yön veren doğru ve faydalı bilgi akışı sağlayan, toplum nezdinde ciddi sorumluluğu ve vebali olan bir yapıdır. Bu bağlamda Allah yardımcınız olsun. Rabbim sizleri doğruları yazmaktan alı koymasın inşallah…
OLAY GAZETESİ: Serkan Bey, Gümüşhane Olay Gazetesi olarak bu güzel ve samimi sohbetiniz ve cevaplarınız için biz de size teşekkür ediyoruz.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 25.05.2021
GAZETE PDF’Sİ İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ