Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kış mevsimiyle birlikte artan soba zehirlenmesi vakalarıyla ilgili vatandaşlara uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Soba Değil, İhmal Öldürür
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici yaptığı açıklamada, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında ve özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.
Yemenici, lodos rüzgarı nedeniyle her yıl çok sayıda kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini belirtilerek, “Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması gibi nedenlerle meydana gelir. İlimizde de havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sobalar yakılmaya başlandı. Lodos ve fırtına uyarılarının yapıldığı bu günlerde vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını istirham ediyorum.” dedi.
Evlerinizi Sık Sık Havalandırın
Dr. Necip Yemenici, baş ağrısı, bulantı ve baş dönmesi gibi belirtileri olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirler de şöyle sıraladı:
“Kullanılan her türlü ısıtma cihazı ve şofbenlerin kalite belgesi ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, bacalar mutlaka düzenli olarak temizletilmeli, eskiyen soba borular kullanılmamalı. Baca giderlerinin duvardan yatay olarak değil, çatıdan dikey olarak çıkmalı. Lodoslu havalarda baca gideri nizami olsa bile soba ve ısıtıcı yakılmamalı. Aspiratör, kombi, şofben aynı bacaya bağlanmamalı. Sobalar aşırı doldurulmamalı, sobanın yandığı odada uyunmamalı. Isıtıcılar uyumadan önce mutlaka söndürülmeli. Soba ve şofbenlerin bulunduğu alanlar sık sık havalandırılmalı. Mutlaka menfez takılmalı, menfezler kesinlikle kapatılmamalı.” İfadelerini kullandı.