Gıda Mühendisleri Ne Zaman Atanacak? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

3 Aralık 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gıda Mühendisleri Ne Zaman Atanacak?

Giriş Tarihi: 26 Aralık 2022 - 16:48

Son Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 16:50

Günümüz dünyasında insan sağlığını en çok ilgilendiren konu gıda sağlığı gerçeğidir. Gıdaların sağlıklı olması ise ciddi denetimlerle mümkündür.

Gıda sağlığının denetimi konusunda ülkemiz üniversitelerinden mezun olan yetkin binlerce gıda mühendisimiz bulunmaktadır.

Şu anda ülkemizde 7245 gıda kontrol görevlisinden yalnızca 1747’si gıda mühendisidir. Bu kadar az gıda mühendisi sayısı ile ülkemizin gıda denetimi sorununun çözülmesi mümkün değildir. Mutlaka çok miktarda gıda mühendisi atananarak bu önemli sorunun çözülmesi gerekir.

Gıda ile gelen hastalıklardan kurtulmak  başta olmak üzere temiz, hijyenik ve aldatmasız bir gıda dünyasının da Türkiye’de var olması bu alanda da dünya liderliği yapacağımız anlamına gelmektedir.

Şu anda atanmayı bekleyen yaklaşık 10 bin gıda mühendisimiz bulunuyor.

Gıda mühendislerimizin ilgili kurumlara bir an önce atanması zaruret haline gelmiştir. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletimizin diğer yetkililerinin bu hassas konuya el atmalarında yarar vardır.

KONU İLE İLGİLİ OLARAK “TÜRKİYE GIDA MÜHENDİSLERİ İSTİHDAM PLATFORMU” TARAFINDAN HAZIRLANAN BÜLTENİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

Gıda Mühendisliği Nedir?

Öncelikle gıda mühendisi nedir, neden önemlidir bir değinelim. En sade tanımla gıdaların üretildiği aşamadan tüketilmesine kadar olan tüm sürecin takip ve denetimini yapan, bu konuda eğitim almış kişilere gıda mühendisi diyoruz.

Neden Önemlidir?

Halk sağlığının korunması adına diğer meslek grupları ile beraber gıda mühendisliği de koruyucu hekimlik uygulamalarının verimliliğine katkı sunan önemli meslek gruplarından biri. Toplumun taklit ve tağşiş gibi hileli, sağlıksız yollarla üretilen gıda ürünlerini tüketmemesi, sağlıklı koşullarda gerçekleştirilmeyen üretim, depolama, muhafaza ve lojistik gibi süreçlerde yaşanan gıda israfının önlenmesi adına gıda mühendisleri etkin bir rol üstleniyor.

Halk sağlığını tehdit eden unsurlara karşı önleyici tedbirlerin ve gıda güvenliğinin sağlanamaması, toplum sağlığını ciddi bir biçimde etkiler ve hatta daha ileri safhalarda ölümle sonlanabilecek ciddi sonuçlar doğurabilir. Çünkü gıda mühendisliği “Üretimden Sofraya” gıda güvenilirliği sisteminin en önemli uygulayıcısıdır.

Özel Sektörde Durum Ne?

Özel sektörde gıda mühendisliği, çalıştırılması zorunlu meslek grupları arasında. Ancak 2010 yılında çıkarılan bir yasa gereği on kişiden az çalışanı olan işletmeler için gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Sektöre yön veren büyük gıda işletmeleri ve toplum sağlığını gözeten diğer gıda işletmeleri gıda mühendisinin öneminin farkında ve gerekli istihdamı sağlayarak üretimden kalite kontrolüne kadar gerekli standartları sağlıyorlar.

Fakat ülkemizdeki gıda işletmelerinin büyük çoğunluğunu küçük ölçekli işletmeler oluşturuyor ve hatırı sayılır kısmında ise istihdam on kişiden az. Bu göz önüne alındığında, bugün üretim yapan bir çok gıda işletmesinde maalesef gıda mühendisi ya istihdam edilmiyor yada düşük ücretlerle amacı dışında istihdam ediliyor. Özel sektördeki sorunları saymaya kalksak sayfalar dolusu yazmak gerekir biz burada bırakalım.

Kamuda Durum Ne?

Özel sektörde gıda mühendisi istihdam edilsin yada edilmesin gıda işletmelerinin devletimiz tarafından kamuda istihdam edilen ve bu işin ehli gıda mühendisleri tarafından denetiminin sıkı bir şekilde yapılması gerekiyor. Peki denetim mekanizmasındaki durum nasıl? Gelin beraber bakalım.

Gıda ile ilgili her türlü işlemin gerçekleştirildiği işletmeler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendiriliyor ve denetleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 yılı faaliyet raporundaki verilere göre Türkiye’de bulunan 718 bin gıda işletmesi, Bakanlık bünyesindeki 7245 gıda kontrol görevlisi ile denetlenmektedir.

Peki gıda kontrol görevlisi nasıl olunuyor? Biz söyleyelim “Gıda Kontrol Denetmenliği” eğitimi ile. Bu eğitim 9 ayrı konu başlığı bulunan kapsamlı bir eğitim. Fakat ülkemizde 10 günlük eğitim ile Gıda Kontrol Denetmeni unvanı alınabilmekte. Bu eğitim 10 güne ancak ve ancak çok yüzeysel bir biçimde sığdırılabilir. Üstelik gıda mühendisleri dışında bu sertifikaya sahip olma yetkisi verilen diğer meslek grupları, koronavirüs salgınından bu yana beş günlük bir eğitim alarak gıda kontrol denetmeni olabiliyor. Gıda mühendislerinin 4 yılda aldığı detaylı eğitim, beş güne nasıl sığdırılabilir.

Biz gıda mühendislerini endişelendiren asıl şey 7245 gıda kontrol görevlisinin yalnızca 1747’sinin gıda mühendisi olmasıdır. Böylece gıda işletmelerine yapılan denetim ve kontrollerde tek bir gıda mühendisinin bulunmadığı denetimler dahi gerçekleştirilebiliyor. Sağlıklı ve güvenilir gıda, toplumun tamamını hatta gelecek nesillerini dahi yakından ilgilendiren önemli bir husustur. Unutmayalım ki ne yiyorsak oyuz. Bu durumu göz ardı edemeyiz.

Sonuç ve İstem

Bizler sadece genel anlamda önemli gördüğümüz hususlara kısaca değindik. Gıda denetimi, ilgili meslek gruplarınca ortaklaşa yapılması gereken büyük öneme ve sorumluluğa sahip bir iştir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz üzere 7245 personelin sadece 1747’si gıda mühendisi. Sizce 7245 personelin büyük çoğunluğunun gıda mühendisi olması gerekmiyor muydu?

Gıda mühendisleri olarak, devlet büyüklerimiz tarafından sunulan “Türkiye Yüzyılı” vizyonunda belirttiğimiz hususların da dikkate alınmasını, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimde denetim adına yapılan faaliyetlerde yer almak üzere hakkımız olan istihdamın sağlanmasını talep ediyoruz. Özellikle bu günlerde biz gençlere umutsuzluk aşılamak isteyenlere karşı tüm mühendis gruplarında yüksek istihdam sayısı ile umut olmalarını büyüklerimizden istirham ediyoruz.

Çok şey mi istiyoruz?

Bunu bizlerden çok sağlığını, gelecek nesillerini önemseyen toplumun istemesi, talep etmesi gerekmez mi? Bu sadece gıda mühendisliği istihdam sorunu mudur?

image_print

HABERLER