Gümüşhane Üniversitesi Birleşmiş Milletler Gibi Çalışıyor - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

30 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Üniversitesi Birleşmiş Milletler Gibi Çalışıyor

Giriş Tarihi: 06 Nisan 2023 - 14:34

Son Güncelleme: 06 Nisan 2023 - 14:39

Gümüşhane Üniversitesi’nde 66 ülkeden 974 uluslararası öğrenci eğitim görüyor.

Gümüşhane Üniversitesi’nde eğitim gören 66 ülkeden 974 öğrenci şehre zenginlik katarken,  hem Gümüşhanemizin hem de  Türkiye’nin birer gönül ve tanıtım elçisi olarak yetişiyorlar.

Gümüşhane Üniversitesi’nde öğrencisi bulunan  66 ülkenin adları şöyle:

Afganistan,  Almanya , Azerbaycan, Bangladeş, Benin, Beyaz Rusya, Brunei, Bulgaristan, Burma, Cad, Cezayir, Cubiti, Ekvator Ginesi, Endonezya, Etiopya, Fas, Fildisi, Filistin, Fransa, Gabon, Gambia, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Komorolar, Kongo, Liberya, Libya, Lübnan, Malavi, Malezya, Mali, Mısır, Mogolistan, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyetler, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Rusya, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tanzanya,  Togo, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Yemen, Zambia.

Uluslararası öğrenciler konusunda gazetemizin sorularını cevaplayan Rektör Prof. Dr. Halil ibrahim Zeybek şunları söyledi:

 “Günümüzde başarılı, zengin ve müreffeh bir ülke olabilmenin en temel anahtarlarından bir tanesi eğitimdir. Bu anahtarı elde edebilmek için de her yıl binlerce öğrenci dünyanın dört bir yanından daha gelişmiş ülkelere akın etmekte, bu ülkelerin eğitim imkânlarından faydalanma yollarını aramaktadır.

Türkiye gerek konumu ve gerekse de uluslararası kuruluşlara üye olmasından dolayı eğitim, kültürel, ekonomik amaçlara yönelik çeşitli sorumluluklar edinmiş bir cazibe merkezidir. Yabancı ülkelerle ve özellikle de Türk kökenli ülkelerle yapılan ikili kültürel anlaşmalar gereği yabancı öğrencilerin ülkemizde eğitim almasının önü açılmıştır. UNESCO İstatistik Enstitüsü verilerine göre, dünya geneline baktığımızda 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam uluslararası öğrenci sayısının 2021 yılında üç katına çıkarak 6,3 milyonu geçmiştir. Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci bulunurken, bu sayı 2022 yılı itibarıyla 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ulaştı. Rakamlara göre de ülkemiz tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının %2,9’una ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye artık uluslararası öğrenciler için hedef ülkelerin başında gelen bir cazibe merkezi olmuştur. Bu amaçla da bizler de Gümüşhane Üniversitesi olarak yaptığımız anlaşmalarda uluslararası öğrenci sayımızı her yıl daha da artırıyoruz. Üniversitemize uluslararası öğrenci kabulü, GÜSUD Koordinatörlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir. Üniversitemize uluslararası öğrenci kabulü öncelikle Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucu, sıralaması ve öğrenci tercihine bağlı olarak yapılmaktadır. Bunun yanında Konsolosluklar ve Büyükelçiliklerin gönderdiği öğrenciler de şartları taşıyorsa kabul edilmektedir.

Güncel rakamlara göre Üniversitemizde 66 ülkeden 974 uluslararası öğrenci eğitim görmektedir. Her yıl bu sayımız daha da artmaktadır. Üniversite olarak onların her türlü ihtiyaçlarıyla birebir ilgileniyoruz. Uluslararası öğrencilerimiz bir yandan eğitimlerini görüp diğer yandan da Türk öğrencilerimiz ile etkileşime girerek kültürel bağ kuruyorlar. Özellikle çeşitli yardım faaliyetlerine gönüllü olarak katılan Uluslararası öğrencilerimiz şehrimize ekonomik, kültürel ve sosyal yönden önemli katkılarda bulunmaktadırlar. Yeme-içme, barınma, ulaşım ve eğitim masrafları gibi şehir ekonomisine de doğrudan katkılarını sayabiliriz. Tüm bunların yanında şehrimizin ve ülkemizin uluslararası gönül elçileri olan bu öğrencilerimizin, kendi ülkelerinde bizleri en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyoruz. Bu amaçla da öğrencilerimizin Üniversitemizde bulunmalarından dolayı mutluyuz. Öğrencilerimizin eğitimleri süresince her türlü katkıda bulunan başta koordinatörlüğümüz olmak üzere hocalarımıza ve şehrimizdeki yöneticilerimize de teşekkür ediyorum.”

HABER: RÜVEYDA USTAGÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

image_print

HABERLER