Hasan Pir
Gümüşhane Valisi Sayın Alper Tanrısever geçen hafta birçok kamu kurumunu ziyaret ederek brifing aldı, kurumların planlamalarını inceledi, kurumların personeli ile görüştü. Çok önemli gördüğümüz bu konuyu geçtiğimiz günlerde Olay Gazetesi olarak manşetten haber yaptık.
Sayın Tanrısever’in kurum binalarına bizzat gitmesi, tüm kurumları teyakkuza geçirdi. Temizliğinden, büro düzenlemelerine, personelin mesaiye geliş gidişinden giyim kuşamlarına kadar pek çok konuda teyakkuz başladı. Sayın Vali’nin henüz gitmediği kuramlarda da bu hazırlık teyakkuzu devam ediyor. Bu durum bile ziyaretin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Kurum inceleme ve ziyaretlerinin aralıklarla devam etmesi gerekir. Aynı şekilde bu ziyaret ve incelemelerin okullarımızda da yapılması çok yararlı olacaktır. Sayın Tanrısever’in okul ziyaretleri hem okul yönetimleri, hem öğretmenler, hem veliler ve hem de öğrenciler için çok yaralı olacaktır. Sayın Vali’nin bir saatini ayırıp öğrencilerle çay içmesi, sohbet etmesi hem öğrenciler, hem de okullar için emin olun milat olacaktır.
***
Kamu kurumları brifinglerinde her şey çok güzel anlatılır. Çünkü bu dosyalara ve yansı belgelerine kurumların yaptığı işler konulur. Şu şu işleri yaptık, işte görüntüleri diye Sayın Vali’ye arz edilir. Buraya kadar her şey normaldir. Asıl önemli olan yapılmayan işlerdir… Bu yapılmayan işleri Vali Bey brifing dosyalarında göremez çünkü yetkililer bunları dosyalara yazmazlar, koymazlar.
Brifing dosyalarına konulmayan işlerle ilgili bir iki örnek vermek istiyorum. Örneğin, bu yıl içinde yani 2023 yılı içinde asfalt yapılan ve yenilenen yol uzunluğu ne kadardır ve bu varyantlar nerelerdir? Bunun cevabı brifing dosyasında vardır. Peki asfalt yenilenmesi yapılmayan yol ne kadardır? Hangi varyantlar da asfalt yenileme çalışması yapılmamıştır? Sayın Vali bunu sorduğunda muhtemelen şu cevabı alacaktır: “Efendim başka ihtiyaç yoktu?” işte asıl sorun burada yatıyor. Bu konuyu da Sayın Vali, kendisine özel metotlarla araştırdığında işin doğrusu ortaya çıkacaktır.
Bir başka örnek de şudur: Özellikle Kürtün, Torul ve Merkez ilçenin yüksek yamaçlı grup yollarında ve köy yollarında uçuruma yuvarlanmalı kazalar yaşanıyor. Bu yollarda yol kenarlarına otokorkuluk (bariyer) yapımı brifing dosyasında yer alır mı bilmem ama, çok önemli yerlere otokorkuluk yapılmadığını biliyorum. Örneğin Torul ilçesi ile Demirkapı vadisi arası grup yolu dik yamaçlıdır ve buraya otokorkuluk yapılmamıştır. İşte bu ihtiyaç kurumun sunduğu brifing dosyasında yer almayacaktır. Ama, Sayın Valimiz bunları da kendi özel takibi ile zaten bulur ve bilir.
Yapılması gerekip de yapılmayan ve brifing dosyalarında yer almayan işler kurumlarımızda maalesef onlarcadır, belki de yüzlercedir. Biz sadece bu arka planı hatırlatmış olduk.
***
Kurumlarda çalışma barışının olup olmadığı da maalesef brifing dosyalarına yansımıyor.
10 Kasım 2023 tarihli Gümüşkoza Gazetesi’nde bir kurum müdürünün bir çalışanına karşı yaptığı istenmeyen davranışlar konu edildi. “Bürokratın Ağzından Çıkanı Kulağı Duymalı” başlıklı yazının bir bölümünde şunlar ifade edildi: “Kamu görevi görürken değerlerimize ve söylediklerimize dikkat etmeliyiz. Bizim terbiyemiz söylenenleri yazmaya elvermiyor. Bizim insanımız kıymetli, bizim insanımızı kimsenin aşağılamaya hakkı yok. Eğer işini layıkıyla yapamıyorsa bununda belli ölçümleri vardır. Gücünüz yetiyorsa işine son verirsiniz. Yoksa aşağılayarak ağza alınmayacak sözler söyleyerek insanımızı susturamazsınız. Buna herkes dâhildir. Bizim ahlak yapımız ve geleneğimiz bu şekildedir. Herkesin ağzından çıkanı kulağı duysun!”
Bu yazının üzerinden 10 gün geçti. Sayın Valimiz herhalde bu iddialar üzerine re’sen inceleme başlatmıştır diye düşünüyorum.
Sonuç olarak her zaman söylediğimi yine söylüyorum. Biz Valimiz Sayın Alper Tanrısever’e güveniyoruz. Valimiz sayesinde İnşallah bundan sonra Gümüşhane’de her şey dört dörtlük olacaktır.
Güzel günler dileğiyle.