Gümüşhane Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Fatima Erik Doğan "Saç Bitlenmesi"ni anlattı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

11 Ekim 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Fatima Erik Doğan “Saç Bitlenmesi”ni anlattı

Giriş Tarihi: 11 Ekim 2024 - 19:37

Son Güncelleme: 11 Ekim 2024 - 19:38

Dr. Fatima Erik Doğan şunları söyledi:

“Saç bitlenmesi insan saçında yaşayan kan emerek beslenen parazitlerin neden olduğu özellikle ensede kaşıntı şikayeti görülen bir deri hastalığıdır.

Saç bitlenmesi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Ancak halen toplu yaşam yerlerinde, okul çağı çocuğu ve ailesi ile sosyal çevresinin sağlığını tehdit eden bir problemdir. Hasta bir kişi ile yakın fiziksel temas (kafadan kafaya) veya o kişiye ait tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalarla bulaşır.

Bulaşı önlemek amacıyla hasta bireylerle fiziksel temastan kaçınılması , anti-bit etkili uçucu yağlar da içerebilen toka, yakalık vb ürünler kullanılabilirler.

Tedavide; mekanik temizlikle birlikte hastalar kimyasal ajanlardan biri ile tedavi edilmelidir. Saçlar ıslatılıp bit şampuanı ile ovalandıktan sonra durulanıp havlu ile kurulanır. Daha sonra kuru ve temiz olan tüm saçlı deriye bahsedilen ilaç uygulanıp 10 dakika kadar beklenerek durulanır. İlk uygulamadan 7-10 gün sonra tedavi tekrar edilebilir. Buradaki amaç yumurtalardan yeni çıkmış larvaları öldürmektir. Bitlerin yumurtaları olan sirkeler şampuanla tedavi sonrasında mekanik olarak mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkelerden tamamen kurtulmak mümkün olmaz ise bitlenme bir süre sonra yeniden görülebilir. Islak tarama, bitleri uzaklaştırmada etkili bir mekanik temizleme yöntemidir. Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.

Tanı ve tedavi için dermatoloğunuza başvurabilirsiniz.”

Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Basın Birimi – 11.10.2024

image_print

HABERLER