Gümüşhane Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Büşra Özhan Akdemir, Ameliyatların Arka Planını Anlattı   - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

23 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Büşra Özhan Akdemir, Ameliyatların Arka Planını Anlattı  

Giriş Tarihi: 17 Ekim 2024 - 23:00

Son Güncelleme: 17 Ekim 2024 - 23:17

Uzman Dr. Akdemir, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü dolayısıyla, yaptığı açıklamada Anetezi hakkkında önemli bilgiler vererek şunları söyledi.

“Anestezi, bütün uyuşturma çeşitlerinin genel adıdır ve kelime anlamı hissizliktir.

Yaklaşık 150 yıldır uygulanan ve sürekli gelişen Anesteziyoloji ve Reanimasyon, cerrahi operasyonlarda ağrı kontrolü ve hastanın bilincini kaybetmesi için anestezi uygulanan, aynı zamanda kritik durumdaki hastaların yaşamsal fonksiyonlarını destekleyen tıbbi bir uzmanlık dalıdır. Bu uzmanlar, anestezi uygulamadan önce hastaların tıbbi geçmişini değerlendirir ve anestezi sırasında hayati fonksiyonları sürekli olarak izler. Ayrıca, anestezinin ardından hastaların iyileşme sürecini yönetir ve gerektiğinde ağrı kontrolü sağlarlar. Anestezi ve reanimasyon uzmanları, cerrahi girişim gerektiren hastalıklardan (ameliyathane, endoskopi ünitesi, doğumhane, kadın-doğum müdahaleleri, MR, radyoloji ve IVF) acil tıbbi durumlara kadar geniş bir yelpazede hizmet verir. Ameliyat esnasında anestezi altındaki hastanın solunum, kalp, böbrek ve beyin fonksiyonları, kan değeri, ateşi ve idrar miktarı gibi pek çok parametreyi sürekli gözler ve takip eder. Ameliyat sonrasında, hasta hayati fonksiyonlarının tümünü geri kazanıncaya kadar monitörize ederek hastanın solunum fonksiyonlarını ve nabzını kontrol eder. Anestezi uzmanının seçtiği anestezi, yapılacak işlemin türüne ve kapsamına bağlıdır. Anestezi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Lokal anestezi: Bu anestezi türü, küçük işlemlerde vücudun küçük bir bölümünü uyuşturur. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır, yani hasta uyanıktır. 

Sedasyon: “Alacakaranlık uykusu” olarak da adlandırılır. Sedasyon, hastayı uyuklamaya başlayacağı noktaya kadar rahatlatarak çalışır. İşlem sırasında hasta ile iletişim kurmak gerekirse, hasta uyanabilir. (Örn: endoskopi,kolonoskopi,tee,ıvf)

Bölgesel anestezi: Bu anestezi lokal anesteziden farklı olarak, hastanın vücudunun daha büyük bir bölümündeki ağrıyı engeller. (Örn: epidural anestezi, spinal anestezi, aksiller blok)

Genel anestezi: Bu anestezi türünde, hasta bilinçsiz hale gelir. Genel anestezi, uygulanan kişiyi ağrıya veya diğer uyaranlara karşı duyarsız hale getirir.

Cerrahi operasyonlarınız boyunca sizlerle olan bizler; siz gözlerinizi yavaşça kapattığınızda, bizim gözlerimiz biraz daha açılır…

Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü – 16.10.2024

image_print

HABERLER