Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğiyle 26 farklı sektörde hazırlamış oldukları fizibilite raporlarının yatırımcı ve yeni girişimci adaylarına önemli bir yol haritası niteliği taşıdığını belirtti.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına sunulan proje kapsamında 26 farklı sektörde hazırlanan ve tamamlanan fizibilite raporlarının bir suretini Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’e takdim ederek yürütülen proje çalışmaları ve hazırlanan raporlar hakkında bilgi veren GTSO Başkanı İsmail Akçay,
‘’Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamız tarafından şehrimizde ki potansiyel öncelikli yatırım alanlarının belirlenmesi, sektör raporu hazırlanması, ilgili paydaşlar ve yatırımcı kuruluşlar ile paylaşılması amacıyla DOKA desteği ile şehrimizde ön plana çıkan 26 farklı sektörümüz üzerine fizibilite raporlarımız hazırlanarak yatırımcı ve girişimcilerimizin hizmetine sunduk. Bu sektörlerimizi ise yapılan paydaş toplantıları ve ortak istişare ile karar verdik. Tamamlanarak yatırımcımız ve girişimcilerimizin hizmetine sunmuş olduğumuz bu raporlar Gümüşhane Organize Sanayi Bölgemize kurulabilecek yeni sanayi tesisleri için çok önemli bilgiler içeriyor.
Organize Sanayi Bölgemizde altyapısı tamamlanmış arsalarımız hazır, uygun yatırımların neler olduğunu ve bu yatırımların hayat geçirilmesi gereken tüm verilerin ve çalışmaların yer aldığı fizibilite raporlarımız hazır. Yatırımcıya ise sadece kendisi için uygun bulduğu sektörü seçmek ve hazırlanmış raporlar dahilinde yatırımını yapmak kalıyor.
Bizler şehrimize yatırımcıyı çağırırken, sadece kendisini şehrimize yatırım yapmaya davet etmekle kalmıyor, aynı zamanda yatırımcımızın sermayesini, iş gücünü ve zamanını doğru ve verimli değerlendirmesini sağlayacak önemli çalışmaları da beraberinde yürütüyoruz. Hazırlanan bu önemli fizibilite raporları da bu çalışmalarımızdan bir tanesi.26 farklı sektörü ele alan raporlarımıza odamızın web sayfası üzerinden rahatlıkla ulaşabilir ve indirebilirsiniz. İsteyenler odamıza müracaat ederek fiziki olarak da bu raporlarımızdan rahatlıkla faydalanabilir.
Konusunda uzman kişiler tarafından hazırlanan bu fizibilite çalışmalarının yatırımcımıza sunulmasında önemli katkıları olan Doğu Karadeniz kalkınma Ajansına ve çalışmalarımızda bizlere önemli destekler veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu ön fizibilite çalışmalarımızın şehrimizde yatırım yapacak iş adamlarımıza girişimcilerimize önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyor, yapılan çalışmaların şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. ’şeklinde konuştu.
Not-: proje kapsamında beklenen sonuçlar ve rapor listesi ektedir.
PROJE KAPSAMINDA BEKLENEN SONUÇLAR
-Yatırım yeri temininde karşılaşılan sorunların en aza indirilmesi.
-Yatırım ortamı ve olanaklarına ilişkin veri üretimi ve raporların hazırlanması, yatırımcılara uygun yatırım alanları portföyü sunulması, ildeki yatırım imkanları ve potansiyelleri hakkında girişimci veyatırımcı kitleye düzenli olarak bilgilendirme yapılması.
-Uygun yatırım yerlerinin tespiti, yenilerinin oluşturulması ve mevcudun iyileştirilmesi.
-Yatırım süreçlerinde karşılaşılan sorunların ve bürokrasinin hafifletilmesi.
-Kurumlar arası iletişim/iş birliğinin güçlendirilmesi.
-İşgücü arzında nicel ve nitel yeterlilik artışı.
-İldeki yaşam kalitesi, sosyal alan ve imk nları geliştirecek tedbir ve faaliyetlerin artırılması
-Eğitimli ve girişimci kitlenin il ekonomik hayatına kazandırılması
-Kırsal alanda genç nüfusun faaliyetlerinin artması
-Finans yönetiminin gelişmesi
-Yatırımlara uygun vade ve teminatla banka finansmanına erişim kolaylığı
– Yatırımcıların yatırım süreçlerinde alternatif finansman kaynaklarından yararlanabilmeleri
-Sanayi üretimine ilişkin sorunların giderilmesi
-İşletme ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi
– Ar-Ge ve yenilik altyapısının geliştirilmesi
-Hammaddenin ürüne dönüştürülme oranının artması, katma değeri yüksek üretim
-Üniversite ve sanayi iş birliğinin geliştirilmesi
-Üretimde verimliliğin sağlanması
-İşletme kültürü ve sektörlerdeki genel eğilimlerin geliştirilmesi
-Kurumsallaşma ve markalaşma bilincinin gelişmesi
-İş birliği kültürünün geliştirilmesi, kümelenme yapılarının oluşması
-Dış ticaret için kurumsal ve teknik kapasite geliştirilmesi
-Ar-Ge ve yenilik kültürünün geliştirilmesi
KAYNAK: GTSO BASIN BİRİMİ – 28.06.2021