GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ HABERİ – 22.07.2022
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Çarşamba günü Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde parti ilçe binasını ve Gümüşhane merkez ilçede de parti il binasını hizmete açtıktan sonra geceyi Gümüşhane’de geçirdi.
Kaldığı otelde dün sabah basın toplantısı düzenleyen Ali Babacan, gündeme ilişkin yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Basın toplantısında DEVA partisi genel başkan yardımcıları, parti kurucuları ve Gümüşhane İl Başkanı Hamza Çakır da yer aldı.
Gazetemiz köşe yazarı ve medya danışmanı Hasan Pir’in; “İki gündür Gümüşhane’nin nabzını tutuyorsunuz. Kalkınmada öncelikli bir yöre olan ve her bakımdan devlet desteğine muhtaç olan Gümüşhane’de işsiz gençlerimize, okuyan öğrencilerimize, esnafımıza, emeklilerimize, memurlarımıza, işçilerimize pozitif bir destek programı planlarınız arasında yer alacak mıdır? Gümüşhane için çok önemli olan ve Sultan Abdülhamit ve Atatürk’ün de tarihsel projeksiyonu olan Demiryolu hattının Gümüşhane’den geçmesi de programlarınızda yer alacak mıdır?” sorusuna Genel Başkan Ali Babacan şu cevabı verdi:
“Gümüşhane ile ilgili bahsettiğiniz konuların, sorunların bir kısmı bizim farklı farklı eylem planlarımızda ele alınmış konulardır. Bir kısmı da daha sonra yayınlanacak eylem planlarımızda yer alacaktır. Türkiye’nin geneli ile ilgili açıkladığımız eylem planlarımızdaki pek çok husus aslında Gümüşhane’yi de kapsayan, Gümüşhane’nin sorunlarına da çözüm olacak çalışmalardır. Ancak, biz tema bazında eylem planları yapıyoruz, ama il bazında da eylem planları hazırlamaya başladık. Gümüşhane İle ilgili mesela demiryolu dediniz, biz bunlarla ilgili bazı analizleri yapabilmek için elimizde devlet imkanları yok. Ancak elinizde devlet imkanları olduğu zaman bazı analizleri yapabiliyorsunuz. Özellikle proje bazında analizlerin yapılması devlet imkanları ile mümkün. Teknik veriler gerekiyor. Şu anda teknik verileri devletten biz isteyince vermiyorlar. İl bazında hazırlayacağımız eylem planlarını da inşallah kamuoyu ile paylaşacağız.”
“Cumhurbaşkanlığı için adaylık konusu”
Basın toplantısında bir soru üzerine Cumhurbaşkanlığı seçiminde İlk turda seçimi açık ara farkla kazanmanın yolunun 6 partinin ortak bir aday göstermesi olduğunu belirten Babacan, “Şu anda hedefi miz bu ve bunun için de biz gayret de gösteriyoruz, doğrusunun da bu olacağını düşünüyoruz. Biz bunu defalarca açıkladık. Doğru olanın seçimin ilk turda ve açık arayla kazanılmasıdır. İlk turda açık arayla kazanmanın yolu da 6 partinin ortak bir aday göstermesidir. Şu andaki hedefi miz bu ama diyelim ki olmadı, diyelim ki u z l a ş m a sağlanmadı… Bu durumda demok rasi lerde zaten doğal olan, başkanlık sisteminin geçerli olduğu bir anayasa döneminde her partinin genel başkanı doğal bir cumhurbaşkanı adayıdır. Parlamenter sisteme geçildiğinde de her partinin genel başkanı doğal bir başbakan adayıdır. Dolayısıyla bir uzlaşma olmadığı zaman mevcut sistemle seçime giderken DEVA Partisi ortak bir aday konusunda uzlaşmanın içerisinde yer alamazsa o zaman DEVA Partisi’nin genel başkanı doğal olarak DEVA Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı olacaktır. Bizim A planımız, asıl tercihimiz altılı masadan bir ortak aday çıkarmak ve ilk turda açık ara seçimi alıp bir an önce Türkiye’nin restorasyonuna başlamak, yeniden ülkenin ayağa kaldırılması için gayrete başlamak” diye konuştu.
“6’lı masa dışındaki partililerle de diyaloğumuz var”
İttifaklar dışında 6’lı masa dışındaki partilerle de diyalogları olduğunu aktaran Babacan, “Siyasi partilerle çok yakın diyaloğumuz var. Sadece 6’lı masa değil, 6’lı masa dışındaki partililerle de diyaloğumuz var. Dolayısıyla seçim kararı alındığında, seçim günü yaklaştığında partimizin yetkili kurullarıyla bunları konuşuruz, diğer diyalog içerisinde olduğumuz partilerle de bunları değerlendiririz ve nihai kararlarımızı veririz. Şu anda geldiğimiz nokta bu. Bizim aslında kendimiz için kapattığımız tek seçenek, DEVA Partisi’nin kendi ismiyle seçime girmemesi diye bir şey yok” diye konuştu.
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, toplantının ardından Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Gümüşhane Barosu’nu ziyaret ederek kentten ayrıldı.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 22.07.2022