Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

BAŞKAN ÇİMEN’DEN YANLIŞ BİLGİ VE YORUMLARA SERT TEPKİ

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, son günlerde bir kısım ulusal ve yerel basında çıkan ve Sayıştay denetimlerini konu alan haberlerle ilgili olarak bugün makamında bir basın toplantısı yaptı.

Başkan Çimen yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Birkaç gündür Belediyemizle ilgili ulusal ve yerel basında çıkan haberleri üzüntüyle takip ediyorum.

Haberlere konu olan bilgiler Sayıştay Denetçilerinin yapmış olduğu denetimler sonucunda Sayıştay Başkanlığının sitesinde yayınlanan Denetim Raporlarından elde edilmiş bilgiler olup herkesin rahatlıkla ulaşacağı bilgilerdir.

Bu haberlerde Belediyenin borcu ile ilgili raporda ifade edilen tutar doğrudur. Ancak burada bizleri üzen durum ise hak etmediğimiz yorumların yapılmış olmasıdır.

Denetim raporlarındaki borç miktarı bir yılda yapılmış borç olmayıp önceki yıllardan  aktarılarak gelen ve 2019 yılı sonu itibariyle toplam borcu ifade etmektedir.

Belediyemizin Öz gelirleri, yatırım yapması ve halkımızın hizmetine sunması için yeterli miktarlarda değildir. Hal böyle olunca da borçlanma yoluna gidilmiştir. Yapılan borçlanmalar belediyemizin Sermaye Üretim Giderleri için kullanılmıştır. Yapılan Pazar alanı Binası, Gençlik Parkı, Sema Doğan yaşam alanı, Sokak Sağlıklaştırması, Mezbahane, Katı Atık Tesisi gibi..

Yine denetim raporunda borçlanmanın miktarının aşıldığını, doğrudan temin yöntemi ile fazlaca alımların yapıldığı ifade edilmektedir. Yürürlükte olan mevzuatlarda belediyelerin borçlanmaları ile ilgili hükümlere riayet edilerek borçlanıldığı ve Doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımlarında İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak yapıldığı ortadadır. Doğrudan temin yöntemi Kamu İhale Kanunun içinde olan bir satın alma yöntemidir.

Bazı yayın organlarında belediye giderleri ile ilgili yorumlar içinde şöyle bir açıklama  yapmak gerekirse; Belediyenin mal ve hizmet alım giderlerinin nelerden ibaret olduğunu bilmek ve yüzeysel yorum yapmamak gerekmektedir. Örneğin Taşerondan kadroya geçen personelimize yapılan maaş ödemeleri de bu kapsamdadır.

Bulgu Listesinden de belirtildiği gibi bulguların çoğu muhasebe kayıtlarıyla alakalı hesap hatalarından sürekli güncellenen muhasebesel kodlar ve sistemsel hatalardan oluşmaktadır.Bu durumda usul hatasıdır. Usulsüzlük değildir.

Raporda da belirtildiği üzere Sayıştay aslında belediyemizin mal varlığının 360 milyon üstünde olması gerekirken muhasebe kayıtlarında 11 milyon olduğu belirtilmiş bu usulsüzlük değil hesap eksikliğinden kaynaklanmaktadır. 

Borçlanma konusunda; borçlu bir belediye devraldık ve acilen yatırımlar yapılması gereken bir il belediyesine başladık. Eğer bu borç rasyolarına takılsak bizim 10 yıl hiç borçlanmamamız gerekiyordu. Ben hizmet etmeye geldim oturup borç ödenmesini beklemeye değil. Halkımız bizden yatırım bekliyor. Yaptığımız yatırımlarımızda ortada. Bu yatırımları şehrimize yaptık çok şükür.

Bugün ülkemizde nüfusu bizden az olan bir çok Belediyenin borçları bizim 2-3 katımız kadardır. Borçlanma mevzusu bize özel bir durum değil.

Raporda bahsedilen borçlanma limitini aştığımız konusunda ise bu limitleri yatırım yapmak niyetinde olan ve yatırım yapan her Belediye gibi aşmak durumunda kalıyoruz. Yoksa nasıl yatırım yapacağız?

Çünkü Kanun diyor ki; ‘Bir önceki yıl gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırılmış miktarından fazla borçlanamazsın’ bu da tüm belediyelerin kanayan yarasıdır. Gelirlerimiz bize yatırım yaptıracak imkanı kanuna göre sağlamıyor.

Borçlanma kararlarımız meclisimizden alınıyor ve yapılıyor. Bu şehrin yılları kaybolmuş daha kaybedecek yılımız yok. Bugün GES yatırımımız onaylandı yapmayalım mı? Kredisi onaylandı almayalım mı? Bu krediyi Belediyemize sağlayan İller Bankası Genel Müdürlüğü. Bu kurum kredi verirken Belediyemizin borç ve mali durumunu ayrıntılarıyla inceleyerek bu krediyi veriyor.

2020 yılında ilimizi ülkemizin en düşük borç rasyosuna sahip illeri arasına soktuk. Bugün 500 milyon üstünde bir malvarlığı olan belediyemiz var .Güncel değerlerle Gümsaş’ın değeri 100 milyon ve %100 hissedarı belediyemiz.

Uzun vadeli iller bankası kredileri ile kamusal borçlarımız bugün 60/70 milyon. Bunlar kamuya olan yatırım karşılığındaki borçlarımız. Bizim piyasaya neredeyse borcumuz kalmadı. Alacağımız ise 10 milyon civarında. Piyasa borcu olmayan belediye var mı araştırın. En yakın ödemeler 6-7 ay vadeyle ödeniyor. 

Covid meselesi ise tamamen yanlış algılama. Raporu yazan arkadaşla görüştüm. Kendisi bir önceki sayfada Covid sebebiyle diye cümleye başlayıp sebep gösterirken, arka sayfada arkadaşlarımızın cevabını Covid den dolayı diye yazıyor. Tam bir muamma. Arkadaşlar 2020 yılına süregelen dönemde covid dönemiyle tahsilatlarımızın azaldığını örnek gösteriyor. Ama gelin görün ki rapora sanki 2019 da Covid den tahsil edememişler gibi eklenmiş. 

Her şeyimiz şeffaf. Bizler usulsüzlük hırsızlık yapmadık. Yatırım yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bu koltukların hakkını vereceğiz. Çocuklarımıza iyi bir gelecek ve borçsuz bir belediye bırakacağız. 

Son 1 yılda 45 milyon borç ödedik. Niye kimse bunu konuşmuyor? 115 milyondan 70 milyona geriledi borcumuz. Ve nerdeyse hepsi uzun vadeli kamuya olan borçlar. 10 yılda ödeyeceğiz bunları. 

Sokak Sağlıklaştırması, Vahşi Depolama, GES gibi yatırımlarımızda bitti borçlanacağız bu yatırımları ilimize kazandıracağız. Korkacak abartılacak bir durumumuz yok. 

Mal varlığımız borcumuzu 10 kez ödeyecek büyüklükte. Halkımız müsterih olsun. Belediyemiz emin ellerde.”