Son 10-15 senedir belki daha fazla artık bir devlet geleneği haline geldi bayram tatillerini uzatmak ve köprü ve otoyolları ücretsiz yapmak hatta toplu taşıma araçları bile ücretsiz.
İlk basta bir jest olarak yapıldı millete ancak ard arda yapılınca bir geleneğe dönüştü ve sanırım artık bunun donuşu yok. En azından siyaseten kolay bir iş değil işin ucunda “”oy kaybetme ”riski olunca…
Şüphesiz bu uygulamalardan faydalanan ve çok memnun olan bir sürü insan var. Tatili uzayan memurlar ya da otelleri dolan işletmeciler ve tabi çocuklar… bu manada daha bir çok şeyi sıralayabiliriz. Peki bu uygulamanın zararları üzerinde hiç düşündük mu?
Bence uzun tatillerin en büyük zararı toplumumuzdaki bayram(laşma) kültürünü “bayram tatili” ile değiştirmesi oldu.
Geniş aile, akraba, es dost eksenli toplu geçirilen bayramların yerini çekirdek aile eksenli tatiller aldı. Bizatihi yapılan bayram ziyaretlerinin yerini önce telefonla aramak, sonra mesaj göndermek simdi ise kurulan “what’s up” gruplarına atılan tek bir mesaj aldı ve hatta kısaltılmış garip bir Türkçe ile yazılan mesajlar. Bizim de böyle bir grup var ve tabi bayram gelince hemen oradan bayramlaşıyoruz!..
Ama eksik olan bir şeyler var hep. Bu sanki meyve tabağında duran meyvenin yerine onun güzel görünümlü plastiğini yemek gibi oluyor. Tatsız, tuzsuz. Kişisel iletişim yok oluyor, aradaki bağlar kopuyor. Sonra hasbel kader bir araya geldiğinizde konuşacak iki kelime bulamıyorsunuz çünkü akraba bile olsanız birbirinize yabancı gibi oluyorsunuz.
Öte yandan bu uygulama kamu ve özel sektör arasında adaletsizliğe sebep oluyor, çünkü özel sektör uzun bayram tatili vermiyor. Bu uzun tatiller devam edecekse en azından özel sektör ile istişare edilerek birlikte ve herkes için geçerli olan bir “tatil” üzerinde anlaşılabilir.
Ücretsiz yapılan toplu taşıma araçları aynı güzergâhta yolcu taşıyan özel işletmecileri mağdur ediyor. Belediye otobüsü tıklım tıklım dolarken arkasından gelen özel halk otobüsü/minibüs boş geçiyor! Halbuki onlar da devletin izniyle çalışan ve vergisini veren işletmeciler. Belediyelerin kendilerini bu konuda tek yetkili görüp özel araç sahiplerini (derneklerini) yok saymaları çok haksız bir uygulama olarak duruyor karsımızda. Halbuki onlarla birlikte ortak bir çalışma yapılarak kimseyi mağdur etmeyen orta bir yol fevkalade bulunabilir.
Yine bir bayramın arifesindeyiz ve ayni şeyler tekrar yaşanacak. Umit edelim sonraki bayramlarda bayram daha çok yaşansın ve ortak akil hakim olsun.
Hayırlı mutlu bayramlar diliyorum. Kurban bayramınız mübarek olsun.