Uzun yıllar tehlike saçan ve halk arasında “sağır kaya” olarak bilinen Bağlarbaşı mahallesi Birinci Etap TOKİ siteleri yol ayrımındaki kayalar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce ihale yapılarak kırdırılıyor. Yaklaşık iki ayı aşkın süredir kaya kırma işi devam ediyor.
Kaya kırma işi başlayınca Birinci TOKİ bölgesine giden yol kapatıldı. Yani iki ayı aşkındır 1. TOKİ konutları sakinleri ve bölgedeki iki Öğrenci yurdu öğrencileri ve bölgede bulunan mahalle evleri sakinleri olmak üzere yaklaşık 1500 – 2000 kişi yol sıkıntısı yaşıyor.
TOKİ bölgesinin yolu kapalı olunca vatandaşlar iki ayrı alternatif güzergâh kullanmak zorunda kaldılar. Bunlardan bir tanesi Gümüşhane Üniversitesi kampüsünun içinden geçip 1. TOKİ ve diğer yurt ve evlere ulaşan yol. Bir diğeri de ana karayolu üzerinde Kral pestil köprüsü diye bilen bölgenin karşısındaki ara sokaktan giriş yapılarak kullanılan tali yol.
Bu iki alternatiften en sağlıklısı Gümüşhane Üniversitesi kampüsü içinden geçerek 1. TOKİ konutlarına ulaşan yoldu. Bu yol, Üniversite yönetimince, yaklaşık kaya kırmanın başladığı tarihlere denk gelen bir zamanda araçların giriş çıkışına kapatıldı. Sadece sivil araçların giriş çıkışına değil, kendi personellerinin araçla giriş çıkışına, dolmuşlara ve belediye otobüslerine de kapatıldı. Kapatılma kararı, daha önce alınan bir karardı ama kaya kırma ile aynı döneme denk geldi.
Dolayısıyla bölge insanlarının araçlarını kullanacakları sadece bir alternatif yol kaldı ki, o da tehlike riski çok yüksek olan bir alternatif… Ana kara yolu üzerinde Kral pestil köprüsü diye bilinen bölgenin karşısındaki tali ve dar yolun kullanılması.
Bu son alternatifin kullanılması tehlikelerle dolu. Yoğun trafiğin yaşandığı karayolundan geçerek tali yola giriş – çıkış yapıldığı için, son iki ayda bu bölgede en az dört trafik kazası oldu.
KAYA KIRMA İŞİ BAŞLAMADAN ULAŞIM PLANLAMASI YAPILMADIĞI İÇİN VATANDAŞLAR YENİ TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR
Kaya kırma işi başlamadan bölgedeki vatandaşların evlerine nasıl gideceği konusunda bir planlama yapılmadı. Bölgedeki konut ve yurtlarda yaklaşık 1500 kişi kalıyor.
Bu kadar kalabalık bir bölgeye ulaşımı nasıl sağlanacak? Bu konuda gerekli önlemler alınmadan yol kapatıldı. Yapılan kaya kırma çalışmalarındaki zorluk nedeniyle belki de yol 3-5 ay daha açılamayacak. Bu nedenle vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için acil önlemler alınmalıdır.
Bir önemli konu da; kaya kırmanın başladığı günden bugüne bölgeye özel dolmuşların da çalışmaması. Sadece Belediye’nin otobüsleri çalışıyor. Ama, vatandaşın ve öğrencilerin mağduriyetleri devam ediyor.
Bu konunun muhatabı kimdir? İster Belediye, ister İl Afet Müdürlüğü, ister Valilik olsun acil önlemler bir an önce alınmalıdır.
ACİL ÖNLEMLER NELER?
1.Gümüşhane Üniversitesi yönetimi 1.TOKİ kapısından araç giriş çıkışlarına müsaade edebilir. Dolmuş ve belediye otobüslerinin geçişlerine müsaade edebilir. Komşusu olan 1.TOKİ konutları sakinlerine araç giriş çıkış kartı verebilir. Gümüşhane’nin coğrafi yapısı bir imkânı birden çok paydaşın kullanmasını zaruri kılıyor. TOKİ konutlarına ulaşım için başka alternatif olmayınca, vatandaşa yardımcı olmak da Üniversite yönetimine düşer. Ülkemizdeki pek çok üniversitenin kampüsündan hem dolmuş, hem belediye otobüsleri hem de tren ve tramvay geçişi olurken Gümüşhane Üniversitesi’nin kampüsünden de dolmuş ve belediye otobüsleri 1. TOKİ ye giriş çıkış yapabilirler. Üniversitelerin vizyonlarından biri de bölge insanının mutluluğuna hizmet etmek değil midir? Bu bağlamda; Gümüşhane Üniversitesi yönetiminin aldığı kararı vatandaşlarımız lehinde tekrar gözden geçirmesi gerekir.
2.Bağlarbaşı’nda ana karayolu üzerinde Kral Pestil köprüsünün bulunduğu bölgenin karşısından 1. TOKİ ye çıkmak için tali yola girecek araçların yoğun trafik içinde bir kazaya neden olmaması için, ya bu bölgeden tali yola girişler yasaklanmalı, yani bu bölgeye dönecek araçlar üniversite kavşağına kadar giderek oradan dönmeli ya da Kral pestil köprüsü bölgesine ana yol üzerine kırmızı ışık sistemi konulmalıdır.
3.Özel dolmuş kooperatifi bu bölgeye hizmet vermeye devam etmelidir. Büyük araçların çıkışına bir engel varsa daha küçük minibüs dolmuşlar konularak bu mağduriyet giderilmelidir.
4.Gümüşhane Belediyesi de bölgeye minibüslerle daha sık yolcu taşıma işi yapabilir.
5.Kral pestil köprüsü karşısındaki tali yol dar olduğu için bu yol kenarına araç park edilmesi yasaklanmalı ve yolun çukurlaşan yerleri doldurularak standart hale getirilmelidir.
Bugünlük de bu kadar. Güzel günler dileğiyle.