Osmanlı’nın meşhur hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman, sağlığın ne kadar önemli olduğunu şu meşhur sözü ile âleme ilan etmişti.
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi”
Tabiiki sıhhatin kıymeti de hastalıklarla anlaşılıyor.
Yüce Allah’ın yarattığı mevcudat içinde en kıymettar olanı hayattır. Vazifeler içinde ise en kıymetli olanı Allah’ın büyük bir nimet olarak bahşettiği hayata hizmettir. Doktorlarımız işte böyle çok kıymetli ve manevi değeri büyük bir görevi ifa ederek Allah’ın Şâfi isminin hayatımızda tecellisine vesile oluyorlar.
********
Yaşayanların duydukları anda irkildikleri “böbrek taşı” hastalığını çekenlerden biri de benim. Bir yıl önce Trabzon’da özel bir hastanede aldırdığım börek taşından sonra yine aynı böbrekte ikinci bir böbrek taşı vakası ortaya çıkınca Gümüşhane Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği’ne müracaat ettim.
Üroloji polikliniği doktorlarından Sayın Op.Dr. Ahmet Küçükyangöz böbrek içindeki taşa müdahale edip alabileceklerini ancak, bu müdahale için gerekli olan aleti getirteceğini ve tahminen 10 gün içinde gerekli müdahaleyi yapabileceğini ifade etti. Ben de kabul ettim ve bekledim.
İlgili aletin gelişini müteakip geçen hafta pazartesi günü böbrek taşı ameliyatına alındım. Ameliyatım hamt olsun gayet iyi geçti. Böbrekteki taş kırıldı. Ben de iki gün sonra yani 16 Ağustos Çarşamba günü taburcu oldum.
Sayın Op..Dr. Ahmet Küçükyangöz’ün yaptığı ameliyat, Gümüşhane’de ve Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde bu alanda yapılan ilk ameliyat olma özelliği taşıyor.
Bu ilk olan ameliyatla ilgili aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum: “Ameliyatın adı “perkütan nefrolitotomi (kapalı böbrek taşı ameliyatı)”. Bu ameliyatta cihaz olarak nefroskop ve lazer cihazları kullanıldı. Op.Dr.Ahmet Küçükyangöz ve Hemşire Hüseyin Gülsoy’un yaptığı operasyonla böbrek kanalı (Ureter) na yerleştirilen 5 f çapında Ureter kateteri sayesinde toplayıcı sisteme verilen radyo-opak madde ile skopi çekilmesi, bu sayede 18 g perkutan acses iğnesi yardımıyla ile hastanın sırtından böbreğe tüp yerleştirildi, sonrasında bu tüpten böbrek toplayıcı sistemine girildi, nefroskop denilen kameralı cihaz ile taş bulunup lazer ile kırılarak toplandı. Açık ameliyatta hasta 10 gün hastanede yatmasına rağmen bu yöntemle iki günde hasta normal işine dönebilir.”
Gümüşhane’de ve Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde böyle bir ameliyata ilk imzayı atmış olan Op.Dr.Ahmet Küçükyangöz ve Hemşire Hüseyin Gülsoy’a, ameliyathanenin bütün görevlilerine, ameliyat sonrası tedavi olduğum ürololji servisinin fedakar ve güler yüzlü sayın hemşireleri Fatma Oğur, Canan Yılmaz, Ebru Salman, Esra Okcu, Şeyma Özdamar’a ve üroloji servisinin destek hizmetlerini yürüten diğer personeline teşekkür ediyorum.
Bu vesile ile; Sayın Valim Okay Memiş başta olmak üzere geçmiş olsun dileklerinde bulunan tüm dost, tanıdık ve hemşehrilerime teşekkür ediyorum.
********
GÜMÜŞHANE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ YRD.DOÇ.DR ÖZGÜR ÇELEBİ’YE TEŞEKKÜR VE BİR İSTEK
Sayın Genel Sekreterim; Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde Sayın Dr. Ahmet Küçükyangöz gibi çok değerli doktorlarımıza sahip olmanızdan dolayı sizleri kutluyorum.
Sayın Genel Sekreterim; Gümüşhanemizde görev yapan doktorlarımızın hepsi çok donanımlı, çok kaliteli hekimler. İmkânları olduğu takdirde çok ilklere imza atacak fedakâr insanlar.
Bu bağlamda; Gümüşkoza gazetemizde 18 Ağustos 2017 Cuma günü gündeme gelen Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde “anjiyo servisi” açılması teklifini biz de destekliyoruz. Lütfen bu konuda önayak olunuz.
Son senelerde pek çok hastamız en yakın il Trabzon’a gidiyor. Hem hastalarımız, hem de hasta yakınları ikinci bir perişanlık çekiyor. Gümüşhane’deki doktorlarımız bu konuda donanımlı olduğuna göre geriye sadece alet – imkân temini kalıyor. Yeni hastanemizde yer sıkıntısı da olmayacağına göre bir “Anjiyo” ünitesinin kurulması Gümüşhane için çok önemli bir teşebbüs olacaktır.
Hepinize güzel günler dileğiyle.