Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YEDİ DÜVELE DERS

4 Ocak 2017 Çarşamba

4 Ocak 2017 Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde muhtarlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının bir bölümünü “Hayat Biçimleri” konusuna ayırdı ve şunları söyledi:

“KİMSENİN HAYAT BİÇİMİ SİSTEMATİK TEHDİT ALTINDA DEĞİL”

Bölücü terör örgütüne, FETÖ, DEAŞ gibi örgütlere fiili, yazılı, sözlü destek verenlere olduğu gibi, mezhep ayrımcılığı veya hayat tarzı üzerinden milletin bir kesimini istiskal etmeye çalışanlara da aynı muamele yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör saldırıları arasında bir fark olmadığını vurguladı ve “Ortaköy’le ilgili bu kadar fevaren edenler, bu kadar farklı şekilde yazanlar, söylemde bulunanlar, acaba Gaziantep’teki o 56 kişiyle ilgili ne yazdılar, ne söylediler, ne konuştular? O da bir büyük vahşet, büyük katliam değil miydi? Orada niye sustunuz, orada niye konuşmadınız?” diye sordu ve ekledi: “Buradaki amacın Ortaköy’de ölenlerin hakkını korumak, onların yasını tutmak değil, olaya atfedilen değerler üzerinden bir çatlak oluşturup toplumu kutuplaştırmak olduğu çok açıktır. Bu gerçeği görmek için aynı çevrelerin her ikili olayla ilgili ifadelerini yan yana koyup öyle zannediyorum ki buna bakmak bu şeklide herhâlde kâfidir. En iğrenç istismar, Ortaköy saldırısında olduğu gibi ölü bedenler üzerinden yapılmaya çalışılan istismardır. Bir kez daha söylüyorum, Türkiye’de kimsenin hayat biçimi sistematik bir tehdit altında değildir, buna asla müsaade etmeyiz. Buna 14 yıllık iktidarımız döneminde fırsat vermedik, aksini iddia eden varsa somut örnekleriyle bunu ortaya koymak mecburiyetindedir.”

Konuşmasında, cumhurbaşkanı olarak 79 milyon vatandaşın tamamının hakkını, hukukunu ve özgürlük alanını korumanın görevi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4,5 yıl büyükşehir belediye başkanı, 11 yıl kesintisiz başbakan, 2,5 yıldır da cumhurbaşkanı olarak ülkesine hizmet verdiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptığım her işin, attığım her adımın, ağzımdan çıkan her sözün kamuoyunun gözü önünde cereyan ettiği bu uzun sorumluluk dönemimde, hayat tarzı baskısı altında kalan tek bir kişi var mıdır, ben bunu hepinize sormak isterim. Acaba bu ülkede kim ‘ben şu şekilde yaşamak istiyordum da yaşayamadım, şöyle giyinmek istiyordum da giyinemedim’ diyen var mı? Bütün bunlar ortadayken bakıyorsunuz birileri, sosyal medyayı kullanıyor, birileri Facebook’tan birileri gazetelerinde köşelerinde hâlâ utanmadan sıkılmadan bunları yazabiliyorlar. Bu yalanı, bu iftirayı, bu istismarı yapanların kendileri en başta olmak üzere, kimin yediğine, içtiğine, giydiğine, gezdiğine, aldığına, sattığına karışılmıştır?” diye konuştu.

“HAYAT BİÇİMLERİNE SAYGI ANLAYIŞI KARŞILIKLIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes gibi ben de tasvip etmediğim görüntüleri, ifadeleri eleştirmişimdir. Bunları da, bireysel ifade özgürlüğümün sınırları dâhilinde söylemişimdir. Ama asla temsil ettiğim kamu gücünü kullanarak, kimsenin hayat tarzına müdahale sayılabilecek bir yola başvurmadım, bu yönde bir uygulamaya asla tevessül etmedim. Kurucusu olduğum siyasi partinin de bu yönde bir girişimi, adımı hiçbir zaman olmamıştır. Zira 14 yıl önce bu yola bu kararlılıkla çıktık, bu anlayışla çıktık ve bu anlayışla da bu süreç devam ediyor. Bugün de, Cumhurbaşkanı olarak böyle bir yola başvurduğuma dair en küçük bir örnek gösterilemez. Hayatı, Türkiye’yi, bir kesimin diğerleri üzerinde tahakküm kurduğu bir ülke hâline getirmek isteyenlere karşı mücadeleyle geçmiş şahsımdan, farklı bir davranış bekleyenler, daha çok beklerler. Çünkü biliyorum ki, dünyadaki ve ülkemizdeki herkesin aynı hayat biçimine sahip olma mecburiyeti yoktur. Bununla birlikte, hayat biçimlerine saygı anlayışı tek yönlü değildir, karşılıklıdır. Ezan okunmasına tahammül edemeyenlerin müezzinin üzerine yürümesi ne kadar yanlışsa, namaz kılmayana karşı zor kullanılması da aynı derecede yanlıştır. Geçmişte örtülü olduğu için okullara alınmayan kız çocuklarımıza yapılanlara nasıl rıza göstermemişsek, bugün aksi yönde bir davranış sergilenmesi hâlinde aynı tavrı ortaya koyarız. Çoğunluğun azınlığına tahakkümüne karşı olduğumuz gibi, azınlığın çoğunluğa tahakküm etmesine de karşı olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim. Ama tüm bu hassasiyetleri hep birlikte ve herkes için göstermeliyiz. Her birimiz kendi mahallemizi savunurken, diğer tarafta olanlara ‘oh olsun’ mantığıyla yaklaşırsak, arzu ettiğimiz toplumsal huzur ve barışı tesis edemeyiz.”

Konuşmasında, “Bu toprakların ve üzerinde yaşayanların yıllardır ayakta kalabilmesinin sırrı, tüm farklılıklarının üzerinde ortak bir vatan ve millet bilinci inşa edebilmesi, müşterek bir gelecek tasavvuru oluşturabilmesidir” sözlerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu birikime saldıran herkesin, milletimizden hak ettiği dersi aldığını ve almaya devam edeceğini, milletin varlığına ve birliğine yönelik saldırıların hesabını sormanın da kendilerinin en başta gelen görevi olduğunu dile getirdi.

“TÜM KESİMLER, HUKUKA RİAYET ETMELİ”

Hiçbir sıfat ve konumun, bu hesabın sorulmasına mani olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha da ötesi, bu ülke ve bu devlet, hem ekmeğini yiyip, hem de kendisine ihanet edenleri sırtında taşımak mecburiyetinde bırakılamaz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalara yer verdi: “Biz milletimizle birlikte yürüttüğümüz istiklal ve istikbal mücadelemizi, bu tescilli ‘Ali Kemallere’ rağmen zafere ulaştıracağız, hiç merak etmeyin. Vatandaşlarımdan şu gerçeği de unutmamalarını istiyorum. Türkiye, bir hukuk devletidir. Ülkemizde hesap sormayı yaptırıma dönüştürebilecek tek merci de hukuktur, devletin ilgili kurumlarıdır. Kimsenin sokağa çıkıp da bu işi kendi başına yapma hakkı yoktur. Tüm kesimleri bu konuda dikkatli olmaya, hukuka riayet etmeye davet ediyorum.”

Türkiye’de hayat biçimi yüzünden en çok saldırıya maruz kalmış siyasetçinin kendisi olduğunu, hakkında denmedik şey bırakılmadığını, eşine ve çocuklarına saldırıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durum karşısında yasal haklarını kullanmanın dışında bir yola başvurmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Bazı şeyleri elle düzeltmek mümkün değilse, dilimizle, eğer bu da mümkün değilse, kalbimizle buğz ederek mücadelemizi yürüteceğiz. Dikkat ederseniz burada meşru olmayan yöntemleri kullanmak, hele hele şiddete başvurmak kesinlikle yoktur. Ülkemizde kimlerin şiddete başvurduğunu görüyoruz değil mi? İşte bölücü terör örgütü, PKK, FETÖ, DHKP-C, bunların neler yaptığını görüyoruz ve bunların siyasi uzantıları şiddetle belli bir yere gelebildiler. Eğer bu şiddet olmamış olsaydı, belki de oralara bunlar gelemeyecekti.”

İlk saatlerine üzüntülü girilmiş olsa da 2017 yılı ile ilgili ümit ve beklentilerini güçlü bir şekilde muhafaza ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölücü terör örgütünden DEAŞ’a, FETÖ’den diğerlerine kadar tüm terör örgütlerinin devlet ve milletin kuşatması altında olduğunu dile getirdi.

(Kaynak: Cumhurbaşkanlığı İnternet Sitesi )