Danıştay Üyesi Aydemir Tunç, Gümüşhane’de Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencilerine Konferans Verdi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

3 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Danıştay Üyesi Aydemir Tunç, Gümüşhane’de Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencilerine Konferans Verdi

Giriş Tarihi: 11 Haziran 2024 - 21:52

Son Güncelleme: 11 Haziran 2024 - 22:03

Aydemir Tunç: “Bugün yeniden okuma fırsatım olsa Sosyal Bilimler Lisesi’ni tercih ederdim”

Danıştay Üyesi Hemşerimiz Aydemir Tunç, Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi’nin düzenlemiş olduğu “Kariyer Günleri” etkinlikleri kapsamında, öğrencilerle bir araya geldi. 

Danıştay Üyesi Tunç; 6 Haziran Perşembe günü Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi’nin konferans salonunda düzenlenen etkinlikte eğitim ve meslekî anı ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşıp soruları cevaplandırdı.

HUKUK OKUYACAK ÖĞRENCİLER KİTAP OKUMAYI SEVMELİ

Kitap okumanın öneminden bahseden Tunç, hukuk okumak isteyen öğrencilere İtalo Calvino’nun “Görünmez Kentler” ve Franz Kafka’nın “Dava” kitaplarını okumalarını önerdi. Kendisinin okuduğu ve etkisinde kaldığı kitaplardan ilk aklına gelenlerin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur; Dostoyevski’nin Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler; Kafka’nın Dava; Calvino’nun Görünmez Kentler, Albert Camus’un İlk Adam… kitapları olduğunu, söyledi.

OKULDAN İÇERİ GİRDİĞİMDE ÇOK YOĞUN DUYGULAR YAŞADIM

Gümüşhane Lisesi’nde öğrenciyken Mareşal Çakmak Öğretmen Lisesi’ne imrenerek baktığını, bu okulu bir kolej gibi gördüğünü bu sebepten olacak okulun kapısından girince yoğun duygular yaşadığını belirtip bu duygulara tercüman olacağını düşündüğü Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Ne İçindeyim Zamanın” şiirini ezberden okudu:

Ne içindeyim zamanın

Ne de büsbütün dışında

Yekpare, geniş bir anın

Parçalanmaz akışında.

Kökü bende bir sarmaşık

Olmuş dünya sezmekteyim

Mavi, masmavi bir ışık

Ortasında yüzmekteyim.

Danıştay Üyesi Gümüşhaneli Hemşerimiz Aydemir Tunç’un Moderatör Alim Gören’in sorduğu sorulara verdiği bazı cevaplar şöyledir:

BEN BU COĞRAFYANIN ÇOCUĞUYUM

“İnsanları coğrafya biçimlendirir. Ben de bu coğrafyanın çocuğuyum. Sahip olduğum özelliklerin hemen tamamı çocukluğumu geçirdiğim köyümde, liseyi okuduğum bu şehirde şekillendi. Çocukken dinlediğimiz masalların yetişmemizde katkısı oldukça fazla. Hayal kurmayı, hedeflerimize ulaşmak için çabalamamız, karşılaştığımız zorluklarla mücadele etmemiz gerektiğini masallardan öğrendik”

KÜLTÜRÜ OLAN OKULLARA İHTİYACIMIZ VAR

Öğrencilik hayatınız boyunca size dokunduğunu düşündüğünüz, rol modeliniz olan öğretmenleriniz var mıydı? Sorusunu derslerine giren bütün öğretmenlerin yetişmesinde katkısı olduğunu, bugün onları minnetle andığını belirtti. Özellikle o yıllarda Gümüşhane Lisesi’nin ve Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesi’nin kültürü olan köklü okullar olduklarını ve o kurum kültürünün öğrencilerin yetişmesinde yadsınamaz katkısı olduğunu belirtti.

BİR MÜZİK ALETİ ÇALMAYI ÇOK İSTERDİM

Bugünkü aklınızla, bilincinizle ortaokul, lise yıllarına dönecek olsanız neleri farklı yapardınız, sorusuna; “Bir müzik aleti çalmayı çok isterdim. Müzik dinlemeyi çok seviyorum. Halk müziği, sanat müziği ile ilgili önemli plaklara sahibim ama yeniden o yıllara dönecek olsam mutlaka bir enstrüman çalmayı öğrenirdim. En çok onun eksikliğini hissediyorum.” Şeklinde cevaplandırdı.

SOSYAL BİLİMLER LİSESİNDE OKUMAK İSTERDİM

Niçin hukuk? Hukuk okumayı sınavı kazanacak her öğrenci tavsiye eder misiniz? Size göre hukuk tercih edecek öğrenciler hangi özelliklere sahip olmalılar sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Lisedeyken Fen sınıfındaydım. O zamanlar başarılı öğrenciler ille de sayısal bölüme yönlendiriliyordu. Özellikle fizik derslerinde çok sıkılıyordum. Yanılmıyorsam haftada sekiz saat fizik dersi alıyorduk. Ders bitsin diye sık sık saate bakıyordum. Oysaki daha çok ilgim olan edebiyat derslerini, felsefe derslerini dinlemeyi çok isterdim. Belki bu yüzden bugün yeniden okuma fırsatım olsa Sosyal Bilimler Lisesini tercih ederdim.”

HUKUK; TERCİH EDİLEBİLECEK BÖLÜMLERİN EN İYİLERİNDENDİR

Hukuk okuyan bir öğrencinin önünde hangi iş fırsatları vardır? Bir hukuk mezunu hangi işleri yapmaya talip olabilir, sorusunu; açılan yeni hukuk fakülteleriyle, buna bağlı olarak mezun olan öğrenci sayısının çok fazla artmasıyla Hukuk Fakültelerinin eskisi gibi cazip olmadığını ama yine de çok doğumdan ölüme çok geniş bir alanı ilgilendirdiği için yine de tercih edilebilecek en iyi bölümlerden olduğunu söyledi. Hukuk bölümünün edebiyatla, felsefeyle, sosyolojiyle, psikolojiyle çok bağlantılı bir bölüm olduğunu belirtip hukuk öğrencisinin bu disiplinlerle ilgili bolca okuma yapması gerektiğinin altını çizdi.

Program sonunda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Müdür Vekili Musa Uncu günün anısına Danıştay Üyesi Aydemir Tunç’a plaket, okul öğrencilerinden İlayda Karabulut ise arkadaşları adına bir buket çiçek takdim etti. Hatıra fotoğrafından sonra program sona erdi.

Moderatörlüğünü Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi  Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Alim Gören’in yaptığı programa  İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Müdür Vekili Musa Uncu, Milli Eğitim Şube Müdürü Gönül Eroğlu, Aydemir Tunç’un lise edebiyat öğretmeni eğitimci yazar Hasan Pir, Okul Müdürü Hamit Tanış, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi İnternet Sitesi

Kaynak Link: https://maresal29.meb.k12.tr/icerikler/danistay-uyesi-aydemir-tunc-ogrencilerle-bulustu_15269240.html

image_print

HABERLER