FTR Uzmanı Dr. Elif Becenen Durmuş’un “Serebral Palsi” ile işgili açıklaması şöyledir:
“Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi diğer adıyla beyin felci, sık rastlanan, buna karşın farkındalığı az olan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır. Bu nedenle bu konuya dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 Ekim, birçok ülkede Dünya Serebral Palsi Günü olarak kabul edilmektedir.
Çocuklarda serebral palsiye neden olan beyin hasarı doğumdan önce, doğum sırasında, doğumdan sonraki bir ay içinde veya beyin hala gelişim halindeyken meydana gelebilir.Bebeğin bir yaşından önce ısrarla tek bir eli kullanması, 18 aylık olmasına rağmen hâlâ yürüyememesi, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamaması gibi belirtiler söz konusu ise hemen bir uzmana görünmelidir.
Oluşacak ek sorunları engellemek ve çocukların yaşam kalitelerini artırmak için, mümkün olan en erken yaşta tedaviye başlamak gerekir.Serebral palsinin tanı ve tedavisinde geniş bir sağlık ekibi görev almaktadır.Çocuk doktoru, çocuk nöroloji uzmanı, fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, çocuk psikoloğu, ortopedi uzmanı ve daha birçok alanda uzman olan kişilerden oluşan geniş bir ekip ile tedavi planlanır. Uygulanan ilaç tedavileri ve fizik tedavi yöntemleri hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Tüm bunların yanı sıra ailenin desteği tedavinin seyrini etkileyen en önemli unsurdur.”
Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Basın Birimi