Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından nöroloji uzmanı Uzm. Dr. Hanife Karakaya nöroloji polikliniğinde İğne EMG Yapmaya başladıklarını ifade ederek, İğne EMG Hakkında açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Hanife Karakaya, İğne EMG hakkında şu açıklamayı yaptı:
”İğne EMG 19. yüzyıl başlarında keşfedilmiş bir tekniktir, Türkiye’de ilk EMG laboratuvarı 1960 da benim de eğitim gördüğüm Ege Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nde kurulmuştur. İğne EMG 1960 yıllardan beri öncelikle İzmir, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler olmak üzere birçok nöroloji merkezinde yaygın olarak yapılmaktadır. Gümüşhane Devlet Hastanesi Nöroloji Kliniğinde iğne EMG bu yıldan itibaren yapılmaya başlanmıştır.
İğne EMG; tele benzeyen, özel olarak tasarlanmış, tek kullanımlık çok ince iğneler ile yapılan incelemedir. İlgili kaslara girilerek bu kasların aktivitesine bakılır ve bu sırada elektrik uyarımı verilmez. İnceleme sırasında ilgili kası aktif hale getirmek için bazı hareketler yapmanız istenir. Kas liflerinin hafif ve güçlü kasılmaları sırasındaki ürettikleri sinyaller değerlendirilir. Bu inceleme ile kuvvet sinirlerinden kasa ulaşan iletide bir hata olup olmadığı, varsa hasarın zamansal süreci ve iyileşmenin başlayıp başlamadığı hakkında fikir sahibi olmak mümkündür Böylece saptanan hastalığın vücudun neresinde olduğuna ya da yaygın bir hastalık durumunda hastalığın yaygınlık derecesine ilişkin bilgiler elde edilir İşlem sırasında hafif ağrı hissi duyulsa da çoğu hasta tarafından iyi tolere edilir.
İğne EMG kas hastalıkları, boyun fıtığı , bel fıtığı , yüz felci ,ALS, gibi hastalıkların tanı ve derecelendirmesinde kullanılır. Kan sulandırıcı ilaç (kumadin, aspirin. vb) kullanan hastaların inceleme öncesinde bu durumu tetkiki uygulayacak doktora bildirmeleri gereklidir. Kanı çok sulanmış kişilerde iğne EMG yapılması tercih edilmemektedir.”
KAYNAK: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü – 01.07.2022