1916 Yılı sonbaharında Ruslar Gümüşhane’yi işgal eder.
Rusların işgalini fırsat kollayan Ermeni çeteleri, Gümüşhane’de süikastlere başlarlar.
Ermeni suikastçilerinin kurbanlarından biri de Hüseyin Hüsnü Efendidir.
Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk), 1916 yılında Torul’da sorgu hakimidir. Kendisini iyi yetiştirmiş Gümüşhane’nin önemli müderrislerindendir. Aynı zamanda Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin talebelerindendir. Ondan ders almıştır. Gümüşhane’de evini medreseye çevirmiş, çocuk ve gençlere ders vermiştir.
1916 yılında Rusların Gümüşhane ilini işgali yıllarında, bu işgali fırsat bilen Ermeni çeteleri bu âlim zatı da kara listeye alırlar. Bir suikast planlamışlardır.
Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları, Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. Gümüşhane’yi terk etmesini isterler. O da, Hasanbey mahallesinin kayalıklarından Topal mevkiine, oradan da Aktutan köyüne ulaşmak üzere yola çıkar. Ama, Ermeniler, Hasanbey mahallesi kayalıklarında arkasından kurşunlayarak Hüseyin Hüsnü Efendiyi şehit ederler.
Hüseyin Hüsnü Efendi şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey mahallesinin hanımları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar. ( Hasan Bey Mahallesi Anafartalar caddesi arkası)
Hüseyin Hüsnü Selçuk, 1861 yılında doğmuş, 1916 yılında 55 yaşında şehit edilmiştir.
*******
Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğlu Hikmet Talat Selçuk, 1936 yılında Hasanbey mahallesinde ikamet eden Fadime adlı bir Hanımın isteği ile, babasının şehit edilmesinden 20 yıl sonra, Şehit babasının toprak olan mezarını yaptırmaya karar verir. Mezarın yapım işini Torul Kalecik Köyünden İsmail Kara üstlenir. Mezarın yeniden yapımına başlanır. Yapım sırasında üzerinde yeterli toprak olmadığı için kabrin içi görünür. Mezarı yapan İsmail Kara ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğulları, babalarının şehit edilmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, Şehit’in bedeninin çürümediğini, elbisesinin bile sağlam durduğunu, cesedin sol tarafında bir morarma olduğunu görürler. Hatta Prof.Dr. Erdoğan Selçuk’un babası Nimetullah Selçuk, babasının çürümeyen çeketinden bir parça alır, yıllarca o parçayı cebinde taşır. Mezarın açılması sırasında ayrıca güzel bir kokunun etrafa yayıldığını görürüler.
*******
Torunu Prof.Dr.Erdoğan Selçuk, Dedesi Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin Hasanbey Mahallesi Anafartalar Caddesindeki mezarını 2002 yılında yeniden yaptırır.
Şu anda Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi; kabrinde Hasanbey Mahallesi kayalıklarından Gümüşhane’yi beklerken, mezar taşının yanındaki al renkli Türk Bayrağı da Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’yi beklemektedir.
Tüm Gümüşhanelilerin, yüz yıl önce şehit olan Hüseyin Hüsnü Efendi’nin kabrini ziyaret edip Fatihalar göndermesi Şehidimize ve tarihimize en güzel vefa ve hediye olacaktır.
Başta Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v.) olmak üzere, Şehitlerin seyyidi kabul edilen Hz. Hamza Efendimize, A.Z. Gümüşhanevî Hazretlerine ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi başta olmak üzere 15 Şubat Gümüşhane’nin kurtuluşu’nda ve vatan müdafaasında canlarını bu vatan için veren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları için FATİHA.