Gümüşhane, Tasarruf Genelgesi’nden Çok Kârlı Çıkabilir? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

22 Temmuz 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane, Tasarruf Genelgesi’nden Çok Kârlı Çıkabilir?

Giriş Tarihi: 20 Mayıs 2024 - 12:36

Son Güncelleme: 20 Mayıs 2024 - 12:46

Hasan Pir

Geniş kapsamlı “Tasarruf Genelgesi” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanıp 17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GÜMÜŞHANE, TASARRUF GENELGESİ’NDEN ÇOK KARLI ÇIKABİLİR?

Genelge yer alan; “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 3 yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası alınmayacak, kiralanmayacak, yapılmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacaktır” ifadesine göre kamu kurum ve kuruluşları 3 yıl süre ile yeni bina satın almayacak ve kiralamayacaklar. 

Tasarruf Genelgesi’nde, şehirlerde yeni hizmet kurum ve kuruluşlarının kurulması ya da açılmasına engel bir ifade yok. Sadece, 3 yıl süre ile yeni bina alınması, yapılması ve kiralanmasına engel getirilmiş. Yani genelgede yeni hizmet kurumları açılmaz denilmiyor, yeni bina yapılmaz deniliyor. Dolayısıyla yeni hizmet kurumlarının açılması ile, yeni hizmet binaları yapılması farklı şeyler.

Örneğin; Gümüşhane’de bir Huzurevi  ihtiyaç var.  Eğer Aile Bakanlığı olaya  bina yapmak yasaklandı mantığı ile bakarsa Gümüşhane’ye Huzurevi  yapılmayacak demektir. Ama, genelgedeki şu ifade yeni hizmetlerin gelmesinde Gümüşhane’yi rahatlatıyor. Genelgede deniliyor ki; “Hizmet binaları, kamu binaları standartları esas alınarak ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde gözden geçirilecektir. İhtiyaç fazlası bina veya bölümleri ihtiyacı olan kurumlara tahsis edilecektir. Hizmet binası kiralamaları, belli bir takvim çerçevesinde ivedilikle sonlandırılacaktır.”

Gümüşhane’de düşük kapasite ile çalışan, atıl durumda olan pek çok kamu binası var. Örneğin bir okul binasında olması gereken öğrencinin ancak beşte biri kadar öğrenci varsa, demek ki düşük kapasite ile çalışıyor. O zaman aynı durumdaki okullar bir binada toplanabilir. Ortaya boş kamu binası çıkmış olur. Ve bu binalar yeni açılacak kurumlara tahsis edilebilir. Bu sadece bir örnek.

Bu şekilde Gümüşhane’deki tüm kamu binaları stokları genelgede emredildiği gibi incelenir, analiz edilirse, atıl ve boş kapasiteli binalar  ihtiyacı olan diğer kurumlara tahsis edilebilir. Hatta Huzurevi gibi Gümüşhane’de olmayan yeni hizmet kurumları açılabilir. Aynı şekilde resmi kurumların çağrı merkezleri de bu yolla Gümüşhane’de açılabilir. Bunlar sadece iki örnek.

TASARRUF GENELGESİ İLE İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR

8 Sayfadan oluşan “Tasarruf Tedbirleri” genelgesi yayımlanalı 4 gün oldu. Bu 8 sayfalık genelgeyi acaba kaç kurum müdürü vakit ayırıp da bir veya iki kez baştan sona okudu? İnşallah sayın müdürlerimizin tamamı okumuştur.

Cumhurbaşkanımızın imzaladığı genelge kamuoyundan olumlu tepkiler aldı. Ama, bu olumlu tepkilerin uygulama aşamasında da devam etmesi gerekir.

Derli toplu bir il olan Gümüşhane belki de bu tasarruf genelgesinin en kolay uygulanıp, en kolay takip edileceği illerin başında geliyor.

Bizim yöneticilerimiz genellikle kendilerine ait binaları ve taşıtları başkalarına vermek istemezler. Bu nedenle gerek bina stoklarının analizinde gerekse taşıt ve benzeri stok analizlerinde iş kamu kurumlarının kendilerine bırakılırsa hiç birisi bizde fazlalık var demezler.

Bu bakımdan Vali Sayın Alper Tanrısever’e büyük iş düşüyor.  Bize göre 8  Sayfalık genelge Sayın Valinin başkanlığında, belediye başkanları ve kamu kurumu müdürlerinin katılacağı bir toplantıda ele alınıp analiz edilmelidir.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER