Stanford Üniversitesi ve Elsevier Yayınevi koordinasyonunda yürütülen “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı araştırmada kapsamlı bir bilimsel etki endeksi oluşturularak tüm dünyada araştırmalar yapan ve makaleler yayımlayan akademisyenler belirlendi. Araştırmanın temelinde; nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi uluslararası akademik performans ölçütleri dikkate alındı.
Detaylı kriterlere göre belirlenen listede “yıllık etki” kategorisinde toplam 290 bin 199 bilim insanı değerlendirmeye tabi tutuldu. Dünyada %2’lik dilime giren “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları”nın sıralandığı listede Türkiye’den toplam 1.202 bilim insanı bulunurken, Üniversitemizden yıllık etki kategorisinde 3 akademisyenimiz yayımlanan sıralamada yer aldı.
Türkiye’den de birçok bilim insanının yer aldığı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Fevzi Topal, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Engin Başoğlu ve Gümüşhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu/Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü’nden Doç. Dr. Meryem Topal yer aldı.
Gümüşhane Üniversitesi’nden üç değerli öğretim üyesinin adının sıralamada yer almasının, akademik dünyada elde edilen yüksek başarıların, küresel düzeyde takdir gördüğünün bir göstergesi olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:
“Üniversitemiz adına büyük bir gurur yaşadık. Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda yürütülen ‘Updated science-wide author databases of Standardized Citation İndicators’ başlıklı araştırmada, bilimsel alanın standartlaştırılmış atıf bölümü ile değerlendirildiği kapsamlı bir incelemedir. Bu araştırmada bilim insanlarının h-indeksi, yayın ve atıf sayıları gibi önemli ölçütler göz önünde bulundurularak kayıtlara dayalı bir sıralama yapılmıştır. Dünya genelinde 290 bin 199 bilim insanının değerlendirmeye tabi tutulduğu bu sıralamada akademisyenlerimizin yer alması, Gümüşhane Üniversitesi’nin bilimsel araştırmalardaki yüksek standartlarını, kalitesini ve etkisini bir kez daha kanıtlamaktadır. Her yıl yakaladığı çeşitli başarılarıyla adından söz ettiren Üniversitemiz, deneyimli akademik kadrosuyla da ilerleyişini sürdürmektedir. Akademisyenlerimizin bu prestijli listede yer almasını, Üniversitemizin uluslararası alandaki başarısını bir kez daha kanıtlaması anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Bu vesileyle, sıralamaya girme başarısı gösteren değerli akademisyenlerimizi kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Tüm akademik birimlerimizin yoğun çalışması ve çabası neticesinde Üniversitemizi bulunduğu konumdan daha da ileriye taşıyacağına olan inancımız tamdır.”
Kaynak: Gümüşhane Üniversitesi – 12.10.2023