Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi 2023 Yılında 175.735 Kişiye Hizmet Verdi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi 2023 Yılında 175.735 Kişiye Hizmet Verdi

Giriş Tarihi: 07 Şubat 2024 - 21:28

Son Güncelleme: 07 Şubat 2024 - 21:28

Gümüşhane Üniversitesi Merkez Kütüphanesi hem mekânsal genişliği, hem de kitap zenginliği ile Gümüşhane’nin önemli bir kültür merkezi özelliği taşıyor. Merkez Kütüphane; 2022 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘2’nci Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı’nda “Erişilebilirlik Belgesi” aldı.

Gümüşhane Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 01.08.2017 tarihinde 6 bin metrekarelik yeni binasına taşındı burada hizmet vermeye başladı.

Kütüphane 4 kattan oluşmaktadır.

1. katta lobi, ödünç-iade servisi, çocuk kütüphanesi, akademik tezler bölümü, nadir eserler bölümü ve idari kısım bulunmaktadır.

2. kat üç büyük salondan oluşmaktadır. Bu salonlardan biri İlahiyat Kütüphanesi olarak kullanılmakta, bir diğeri ders çalışma alanı olarak kullanılmakta diğer salon ise 72 bilgisayar kapasiteli bilgisayar salonu olarak kullanılmaktadır.

3. kat iki büyük salondan oluşmakta ve bu salonlar merkez kütüphane olarak hizmet vermektedir.

4. katta 12 adet bireysel çalışma odası, 8 grup çalışma odası ve iki büyük çalışma salonu mevcuttur.

Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi aynı anda 650 kişi ders çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. İhtiyaç halinde bu sayıyı artıracak kapasite mevcuttur. Çalışmalarında her daim yenilikleri takip eden Merkez Kütüphane 2022 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘2’nci Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı’nda “Erişilebilirlik Belgesi” almıştır.

Gümüşhane Üniversitesi Kütüphansi’nde 120 bin basılı kitap, 7 bin basılı süreli yayın, akademik erişime açık 55 veri tabanı, elektronik ortamda 1168 dergi ile günlük 1850 okuyucuya hizmet vermektedir.

Veri tabanları içerisinde bulunan 2 milyon 840 bin kitap ile kütüphaneden 2023 yılında faydalanan kişi sayısı 175.735’tir.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden dolayı Bahar döneminde Üniversitesin çevrim içi eğitime geçmesinden dolayı 2023 yılı içerisinde 7532 kitap ve eser ödünç alınmıştır. Üniversite Kütüphanesi’ne bağışlar ve diğer yöntemlerle alınan her bir kitap gerekli değerlendirme ve incelemeler sonucunda akıllı etiket sistemiyle etiketlenip takip edilmektedir. Bağış olarak alınan eser ve kitaplar karşılığında bağış yapanlara teşekkür mektupları gönderilmektedir.

Merkez Kütüphanesi’nin kısa bir zaman içinde Türkiye’nin sayılı kütüphanelerinden biri olma yolunda ilerlediğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Gümüşhane Üniversitesi olarak, kültürel mirasımızı koruma ve gelecek nesillere aktarma konusundaki kararlılığımızı her fırsatta göstermeye devam ediyoruz. Üniversitemizin kütüphane hizmetleri, bu önemli misyonumuzun en güçlü destekçilerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Merkez Kütüphanemiz, Gümüşhanemizin kültürel ve akademik hayatına büyük katkı sağlamaktadır. Dört kattan oluşan modern tasarımıyla kütüphanemiz, öğrencilerimize ve şehrimizin değerli vatandaşlarına geniş bir mekân sunmaktadır. Kütüphanemiz zengin kaynaklarıyla, bilgiye erişimdeki çeşitliliği ve kaliteyi ön planda tutmaktadır. Gümüşhane’nin kültürel belleğini oluşturan önemli bir kaynak olan ‘Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Bilgi Merkezi ve Gümüşhane Şehir Arşivi’ ile ‘Aysın Rafet Ataç Kütüphanesi’ gibi özel koleksiyonlara da ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu değerli kaynakların korunması ve erişilebilir hale getirilmesi, bizim için büyük bir sorumluluktur. Geleceğe dönük hedeflerimiz arasında, Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan yerel gazetelerin dijital ortama aktarılması ve halkımızın erişimine açılması da bulunmaktadır. Bu sayede, geçmişimizi ve bugünümüzü daha geniş kitlelerle paylaşarak ortak bir kültürel belleğin oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Sonuç olarak, Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi olarak, sadece öğrencilerimize değil, tüm şehir sakinlerimize açık bir kapı olmaya devam edeceğiz. Bilgiye ve kültüre erişimde her zaman lider olma vizyonumuzla, Gümüşhane’nin kültürel ve akademik hayatına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Kitap bağışlarıyla kütüphanemizin zenginleşmesine katkı sağlayan Aysın-Rafet Ataç Kültür ve Eğitim Vakfı’na ve merhum Av. Rafet Ataç büyüğümüze şükran borçluyuz. Bu vesileyle de kütüphanemizin gelişmesinde emeği geçen Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Dursun Yücel başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

image_print

HABERLER