Gümüşhane Üniversitesi’nde düzenlenen panelde Harşit Savunması’nın tarihî ve askerî yönleri ele alındı. Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, Rus kuvvetlerinin Harşit Savunma Hattı’nda yaklaşık iki yıl durdurulduğunu belirterek Harşit Zaferi’nin Çanakkale ve Sakarya zaferleri kadar önemli olduğunu söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki “Doğu Cephesi Direnişi: Harşit Savunması” başlıklı panel, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından düzenlendi. Doç. Dr. İlhan Gök’ün yönettiği panele Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panelde Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Recep Çelik, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Özçelik ve Giresun’un Yağlıdere ilçesi Millî Eğitim Şube Müdürü Adnan Yazıcı konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yıldız, Vehip Paşa komutasındaki birliklerin Rus kuvvetlerinin Kars, Sarıkamış, Erzurum ve Bayburt üzerinden ilerleyişini Harşit Savunma Hattı’nda yaklaşık iki yıl durdurduğunu belirtti. Harşit Savunması’nın tarihî öneminin daha fazla tanıtılması gerektiğini söyleyen Yıldız, bu mücadelenin Çanakkale ve Sakarya zaferleri kadar önemli olduğunu vurguladı.


Üniversite bünyesinde Harşit Zaferi Araştırma Grubu kurulduğunu aktaran Yıldız, Devlet Arşivlerinden yaklaşık 4 bin belgenin üniversiteye kazandırıldığını kaydetti. Belgelerin incelenmesi, tercüme ve transkripsiyonu için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Yıldız; TÜBİTAK ve Bilimsel Araştırma Projeleri destekleriyle savunma hattındaki mevzi ve güzergâhların haritalandırılması, köylerde sözlü tarih araştırmaları yapılması ve elde edilen bilgilerin öğrencilerin okuyabileceği bir anlatıya dönüştürülmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Doğu Cephesi ve Harşit Hattı değerlendirildi
Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Recep Çelik, Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyıldaki siyasi ve askerî gelişmeleri, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin devlet yönetimindeki etkisi ve Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na giriş süreci üzerinde durdu.
Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Özçelik, Kafkas Cephesi’ndeki mücadele ile Harşit Savunması’nı değerlendirdi. Bölgedeki aile büyüklerinden dinlediği hatıralara değinen Özçelik, sözlü anlatıların arşiv belgeleriyle birlikte incelenmesinin ve Harşit Savunması’nın tarih derslerinde müstakil bir konu olarak ele alınmasının önemine dikkat çekti.
Giresun Yağlıdere Millî Eğitim Şube Müdürü Adnan Yazıcı ise arşiv araştırmalarına dayanarak Trabzon ve Gümüşhane çevresindeki işgal sürecini anlattı. Yazıcı, Trabzon’un tahliyesi ve bölge halkının yaşadığı muhacerat sürecinin yanı sıra Rus kuvvetlerinin Gümüşhane’ye ilerleyişini ve Harşit Çayı’nın kuzeyinde kurulan savunma hattının stratejik önemini tarihî belgeler ışığında değerlendirdi.
Panel, katılımcıların soruları cevaplandırması ve plaket takdimi ile sona erdi.


