GÜMÜŞHANE'DE ARZULAR HALKI “BİR NEFES SIHHAT” İÇİN MÜCADELE VERİYOR - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’DE ARZULAR HALKI “BİR NEFES SIHHAT” İÇİN MÜCADELE VERİYOR

Giriş Tarihi: 10 Eylül 2017 - 13:50

Son Güncelleme: 10 Eylül 2017 - 13:50

Gümüşhane Merkez ilçe Arzularkabaköy Beldesi sakinleri, beldelerinde kurulu olan  çimento fabrikasından çıkan toz dumanın sağlığa ve çevreye verdiği zararı önlemek için mücadele vermeye devam ediyor.

Arzularkabaköy belde halkı, önceki yıllarda görüştükleri yetkililerin gerekli önlemleri almaması nedeniyle 9 Eylül 2017 Cumartesi günü 50 den fazla araçla fabrika girişlerini kapattılar. 3.5 saat fabrikaya giriş çıkış yapılmadı.

Edinilen bilgiye göre belde halkının eylemi üzerine bölgeye gelen Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, belde sakinleri ile görüşüp kaygılarını dinledi. Çözüm için pazartesi günü toplantı yapılacağını, valimiz başkanlığında belde halkı temsilcileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilikleri, millet vekillerimizin katılımı ile bir toplantı yapılacağını belirtti. Bunun üzerine belde halkı eylemlerini sonlandırdı.

ARZULARKABAKÖY HALKI KONU İLE İLGİLİ NE DİYOR?

“Hafif bir rüzgar estiğin de fabrika sahasından kalkan toz beldeye ve tarım arazilerini yaşanmaz hala getiriyor.

Evlerin balkonları  oturulmaz hale geldi. Bahçelerdeki ürünler bir kaç kez yıkanmadan yenilmez duruma geldi. otomobil ve diğer araçların üzerinde oluşan toz ve kömür tozlarını yıkarken su ve sabun yetmiyor sirke ile yıkanmazsa temizlemek mümkün değil.

Gece saatlerinde bacalardan bırakılan aşırı toz insanların yaşam alanlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Yapılan uyarıları dikkate alan yok. Resmi şikâyetler de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ile sanki danışıklı döğüş gibi onların geleceği gün saha temizleniyor. Daha sonra toza devam.

Daha vahim olanı fabrikada günde 500 ton civarında toz kömür yanıyor. Binlerce ton toz kömür açık alanda depolanıyor. Bununla birlikte açık alanda depolanan binlerce ton toz halindeki hammadde var kömür ve bu hammadde sahasından araçlar malzeme alırken boşaltırken oluşan toz beldeye ye komşu köylere ulaşmakta ve insanlara ve bitkilere rahatsızlık vermektedir.

Fabrikaya günde yüzlerce araç giril çıkış yapmaktadır. Bu araçların fabrika sahasında hareket etmeleri müthiş bir toz oluşturmaktadır. Fabrikaya hammadde ve toz kömür getiren araçlar taşıma sırasında üzeri açık bir şekilde taşıma yaptığı için onlarda toz oluşturmaktadır. Bu durumlar yetkililere defalarca söylenmiş. Ama bir önlem yok.

Sayın Valimiz, Arzular’daki okula ziyareti sırasında durumu görmüş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini gerekeni yapın diye uyarmıştır. Ama geçen zaman zarfında her hangi bir gelişme olmamış. Artan çimento talebini karşılama için yapılan çalışmalar fabrikadaki toz ve zararlı madde artmaya devam etmiştir.

Biz de belde halkı olarak durumuna dikkat çekmek ilimizin dikkatini buradaki olaya çekmek için bu eylemi yapmaya karar verdik. Bizler insanlarımıza ekmek kapısı olan fabrikaya karşı değiliz buradan çevreye yayılan insanlara zarar veren tozlara, zararlı maddelere ve bunlara önlem almayan fabrika yöneticilerine karşıyız.”

image_print

HABERLER