GÜMÜŞHANE’DE “EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ” VE BAZI TAVSİYELER - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’DE “EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ” VE BAZI TAVSİYELER

Giriş Tarihi: 13 Ocak 2019 - 19:59

Son Güncelleme: 13 Ocak 2019 - 19:59

Ülkemizde 2002 yılından bugüne AK Parti iktidarları dönemlerinde sağlık hizmetlerinde yakalanan kalite tek kelime ile mükemmel.

İnsan onuruna yakışan bir sağlık hizmeti yediden yetmişe herkesi memnun ediyor. Zenginle fakirin, köylü ile şehirlinin, okumuş ile okumamışın aynı hizmeti aldığı ve en önemlisi de insan onurunun rencide edilmediği bir güzel sağlık uygulaması var ülkemizde.

Bu güzel sağlık hizmetleri için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a ve ekibine teşekkür ediyorum.

2010 yılında kurumsallaşan “Evde Sağlık Hizmetleri” ise ülkemizde sağlık hizmetlerinde gelinen ve dünyayı geri bırakan medenî ve modern sağlık zirvesinin  adıdır.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ NEDİR?

Mevzuatında belirlenen şartları taşıyan ve adına “evde bakım hastaları” denilen hastaların muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve  rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında bu konudan uzman bir kadro tarafından sunulması; bu kişilere,  aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi ve tanısı konulmuş hastanın düzenlenmiş olan tedavisinin takibi, uygulanması, hastaya ve hastaya bakım vermekle görevli kişilere gerekli eğitimlerin verilmesini  kapsayan sağlık hizmetinin adıdır. 

Acil servise, polikliniklere gelmesi mümkün olmayan özellikle yaşlı ve yatağa bağlı hastalara evlerinde sağlık hizmeti verilmesi ile bu milletten çok dua alınmıştır.

“Evde sağlık hizmetleri” ülkemizde yaklaşık 10 yıldır uygulanıyor. Bir yönetmeliği ve yönergesi var. Mevzuatında her şey en ince detayına kadar anlatılmış. Personelin giyeceği ayakkabıdan tutun da evlerde giriş ve çıkıştaki davranışların nasıl olması gerektiğine kadar her şey mevzuatında anlatılmış.

“Evde Sağlık Hizmetleri” 2017’nin 4. Ayından beri Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı hastaneler tarafından veriliyor. Gümüşhane ve ilçelerinde evde sağlık hizmeti veren dört hastanenin olduğunu biliyorum.  Merkezde bu görevi Gümüşhane Devlet Hastanesi yürütüyor.

Yaklaşık 10 yıldan beri Gümüşhane’de evde sağlık hizmetleri bir prosedür dahilinde hasta ve hasta yakınlarının memnuniyet duyduğu bir seviyede sürekli icra ediliyor. Bu vesile ile bu hizmetleri veren değerli sağlık personeline ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Türkiye genelinde “Evde Sağlık Hizmetleri” nin daha mükemmel hale gelmesi için Ankara genel merkezli bir de dernek kuruldu.

Gümüşhaneli hemşerimiz Dr. Orhan Koç’un kurucusu olduğu “Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği” (EVSAD) de bugüne kadar evde sağlık hizmetlerinin sağlıklı yürümesi için güzel çalışmalar yaptı. Bu derneğin bir şubesi de Gümüşhane’de bulunuyor.

TAVSİYELERİMİZ

Gümüşhane ilinde, Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu evde sağlık hizmetinden bugün için yaklaşık 300’ e yakın hasta yararlanıyor.

Bu hizmetin Gümüşhan ilinde daha yüksek performanslı bir noktaya çıkması için, bazı tavsiye-tekliflerimiz olacak:

1-Gümüşhane’de “Evde Sağlık Hizmetleri” nden sorumlu olan Sağlık Müdürlüğü’nün birim yetkililerinin, belirli aralıklarla örneğin ayda bir ya da iki ayda bir düzenlenecek salon toplantılarında hasta yakınları ile bilgi alış verişi yapmaları yararlı olacaktır. Bu hizmetleri alan hasta yakınlarından verilen hizmetlerle ilgili geri dönüş bildirimleri alınabilir. Karşılıklı soru cevaplarla hizmetler değerlendirilebilir. Hasta yakınlarının talepleri dinlenerek yeni hizmet prosedürleri geliştirilebilir.

2-Evde sağlık hizmetlerinde Isparta ve Aydın gibi illerde var olan 7/24 uygulaması Gümüşhane’de de olabilir.

3- Evde sağlık hizmeti alan hasta evlerine “evde sağlık hizmetleri” ni anlatan önemli bilgilerin yazılı olduğu broşürler dağıtılabilir.

4-Gümüşhane’de özellikle Cumartesi – Pazar günleri evde sağlık hizmeti verilmediği için hastaların ani gelişen “sonda değişimi v.b.” gibi acil ihtiyaçları için hasta yakınları ya kendileri çareler aramaya başlıyor, ya da İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileriyle şahsi irtibat kurarak ihtiyacı çözmeye çalışıyorlar. İş rica, minnet işine dönüyor. Halbuki örneğin, diğer illerde var olan nöbet uygulaması Gümüşhane’de de yapılabilirse ihtiyaç halinde kişiler görevlileri arayıp sorunu çözebilirler. Bu bağlamda; diğer illerde olduğu gibi Gümüşhane’de de Cumartesi Pazar günlerinde nöbet hizmeti veren ekipler oluşturulabilir. Ayrıca, diğer şehirlerde olduğu gibi “Evde Sağlık Hizmetleri” birimi günlük mesaisini akşam 20.00 ye kadar devam ettirebilir. Tabiiki fazla mesai karşılığında görevliler mağdur edilmeyip ücretleri ödenmeli ve gerekli izinleri verilmelidir.

5-Evde sağlık hizmeti alan hastaların pek çoğu ilaçlarını raporla almaktadır. Raporları bittiğinde ilgili yönerge gereği bu hastaların ilaçlarının yeniden raporlandırılmasının “Evde Sağlık Hizmetleri” doktorları kanalıyla yapılması gerekir. Uygulama böyle olmaz ise, o zaman hasta yakınları ile branş doktorları arasında sıkıntılar kaçınılmaz olur. Belki ilimizde böyle bir sorun olmamıştır ama, bu konunun da mutlaka bir uygulama birliği prosedürüne bağlanması gerekir. Branş doktorlarının ilaç raporlamalarında da her defasında evde yatalak olan hastayı görmek istemesi, hem hastayı hem de hasta yakınlarını büyük bir çileye sokar. Ama, yönerge gereği bu iş “Evde Sağlık Doktoru” nun bilgisi ve yönlendirmesi ile sıkıntısız çözülebilir.

Yaşlı ve yatağa bağlı hastalarımıza ihtimamlı hizmet Türk Milleti olarak bizim kadim kültürümüzün de yeniden ihyası olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER