Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Gümüşhane’de Nitelikli Bal Üretimi için Nitelikli Kovan Dağıtımı Yapıldı

Gümüşhane’de Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) finanse

Gümüşhane’de Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) finanse edilen 2 bin 90 adet nitelikli kovan ve 45 adet yem karma makinesi düzenlenen törenle üreticilere dağıtıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, DOKAP tarafından desteklenen proje kapsamında makine ve kovanlar üreticilere yüzde 70 destekle dağıtılırken kurum bahçesinde düzenlenen törene Vali Aydın Baruş, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Vali Baruş, dünyanın iklim değişikliği, kuraklık ve diğer nedenlerle gıda üretimi yönünden önemli bir krize doğru gittiğini belirterek, bu kriz ortamında çiftçilerin gerek tarımsal üretim gerek tarla bitkileri üretimi gerekse hayvansal gıdaların üretimi bakımından ülkeye kazandıracağı çok şeyler olduğunu söyledi.

“Gümüşhane nitelikli ve kaliteli bal üretimini gerçekleştirilen bir yapıya sahip”

Bu dönemde tarımsal üretim ve hayvansal üretimi arttırabilecek projelerin hayata geçirilmesinin büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Vali Baruş, “Bu açıdan DOKAP’ın bölgemizde, ilimizde tarıma vermiş olduğu destekleri çok çok önemsiyoruz. Bu yörenin insanı eskiden beri tarımla uğraşan, bu tarım sayesinde geçimini sağlayan ve ülkemizin üretimine ciddi katkı sağlayan bir potansiyele sahip. İlimizin tarımsal alanlarının sınırlı olması nedeniyle özellikle bazı alanlarda idaremizin il tarımına sağlamış olduğu destek çok önemli diye düşünüyorum. Eşsiz florasıyla, bitki örtüsüyle bal üretimine önemli katkı sağlayan Karadeniz illerinden Gümüşhane ilimiz de nitelikli ve kaliteli bal üretimini gerçekleştirilen bir yapıya sahip. Çiftçilerimiz de yoğun olarak arıcılıkla meşgul oluyor. Arıcılar Birliğimiz bünyesinde faaliyet gösteren çiftçilerimize bugün 2 bin 90 kovanın dağıtımını yapıyoruz. Yüzde 70’i DOKAP tarafından hibe, yüzde 30’u da çiftçilerimizin katkısı olarak karşılanıyor. Nitelikli kovanlar sayesinde arıcılarımız artık çok daha sağlıklı ortamda arılarını bu sağlıklı kovanlar içerisinde barındırarak nitelikli bal üretimini inşallah gerçekleştirecekler ve bölgemizin bal üretimine olan katkısını da güçlendirecekler” dedi.

“Yem karma makinelerimiz hayvancılıkla iştigal eden çiftçilerimize çok önemli katkılar sağlayacak”

Tarımsal üretim ve hayvancılığın Gümüşhane’deki önemli alanlardan birisi olduğunu dile getiren Vali Baruş, “Bu hayvansal üretim küçük işletmelerin çoğunlukta olduğu bir ortamda gerçekleşiyor. Küçük işletmelerimiz açısından da kaba yem ihtiyacı en önemli hususlardan birisi. Gerek süt üretiminde gerekse et üretiminde maliyeti mümkün olduğunca düşük tutmanız gerekiyor ki rekabet koşullarına uyum sağlayın. Bu açıdan küçük işletmelerimizin bu rekabet ortamına dirençli olması bakımından kaba yem üretimlerini kendisinin gerçekleştirmesi ve yem karma makineleri vasıtasıyla bu kaba yemi hayvanlarına yedirebilmesi çok çok önemli. Bugün de dağıtımını gerçekleştireceğimiz yem karma makinelerimiz hayvancılıkla iştigal eden çiftçilerimize bu yönden çok önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

“Yeter ki üretelim, emeğimizi ortaya koyalım. Devletimizin sağladığı destekler sonuna kadar sizin arkanızda”

Önümüzdeki süreçte DOKAP’la yoğun bir işbirliği yaparak gerek Gümüşhane’nin tarımsal üretiminin arttırılmasına yönelik projelere ağırlık vereceklerini ifade eden Vali Baruş, “Sulama projelerinden tutun, hayvancılık projelerine, arıcılık projelerine ve ilimizde üretimi yapılan tarımsal ürünlerin desteklenmesine kadar bütün projelerde bu desteği sağlamaya gayret edeceğiz. Önümüzdeki yıl içinde çok önemli bir katkı sağlayacak idaremiz ilimize. Yeter ki biz üretelim, üretmeye gönüllü olalım, emeğimizi ortaya koyalım. Devletimizin sağladığı, idarelerimizin sağladığı destekler sonuna kadar sizin arkanızda. Tarım Bakanlığımızın açıklamış olduğu son destekler de bu kapsamda. Tarımsal üretimin değerini arttıracak, tarımsal üretime emek veren çiftçilerimizin alın terinin değerini arttıracak önemli destekler” ifadelerini kullandı.

“Bu projeler çiftçilerimize çok önemli destekler içeriyor”

Tüm bu desteklerden yararlanmak için üretim yapılmasının altını çizen Vali Baruş, “Köylerimizden maalesef şehirlere çok yoğun bir göç var. Gümüşhane’de bundan yoğun olarak etkilenen illerimizden birisi. Bu proje ve programların bir diğer önemi de bu ilimiz açısından. Köylerimizden yeterli üretimi yapamadığı için, geçimini sağlayamadığı için şehirlere göç eden, oralarda iş arayan, özellikle genç çiftçilerimize, kadın çiftçilerimize çok önemli destekler içeriyor. Gerek Tarım Bakanlığımızın açıkladığı destek programları, gerekse DOKAP’ın vermiş olduğu destekler bu açıdan önemli” dedi.

“Gerek tarım yönünden gerek turizm yönünden önemli çalışmalarımız olacak”

Gümüşhane’de artık Türkiye Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da (TKDK) faaliyet gösterdiğini hatırlatan Vali Baruş, “İnşallah önümüzdeki süreçte o kurumdan da güzel projeler hazırlayarak gerek tarım yönünden gerek turizm yönünden önemli ölçüde yararlanma çalışmalarımız olacak. Yine kalkınma ajansımızın destek verdiği spesifik konular var özellikle kırsal turizm konusunda. Onlardan da istifade etmek en önemli amaçlarımızdan birisi. Kovanlarımızın, yem karma makinelerimizin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Allah bereketli kılsın, üretiminize katkı versin inşallah bu dağıtılan ekipmanlar” diye konuştu.

“Bizler bölgede nitelikli tarımın yapılmasını, hayvancılığın yapılmasını önemsiyoruz”

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise DOKAP bölgesindeki 11 ilde 27 bin bin ton bal üretimi yapıldığını hatırlatarak, “Her Gümüşhane’ye geldiğimizde ya bir imza töreni için geliyoruz veyahut bir makine ekipman dağıtımı için geliyoruz. Bu bölgenin ballarının daha nitelikli, fiyat olarak daha değerli olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bizler bölgede nitelikli tarımın yapılmasını, hayvancılığın yapılmasını önemsiyoruz. Bu doğrultuda da desteğimiz her sene artarak devam ediyor. Geçen sene 40 milyon civarında destek varken, bu sene Gümüşhane’mize farklı alanlarda ağırlıklı olarak da Valiliğimizin bünyesindeki hem Özel İdare üzerinden hem Tarım ve Orman Müdürlüğümüz üzerinden tarım ve hayvancılıkla ilgili 80 milyona yakın desteğimiz olacak” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından kovanların ve yem karma makinelerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kaynak: Gümüşhane Valiliği Basın Müdürlüğü – 22.10.2024