Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE’NİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 9. TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASINDA GÖRÜŞÜLDÜ

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay ve Meclis Başkanı Sebahattin Uçar 6 Ekim 2016 günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasına katılarak Gümüşhane’nin sorunlarını dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu  ile  Türkiye’deki  Oda Borsaların Yönetim Kurulu  Başkanları  ve Meclis Başkanlarının geniş katılımıyla gerçekleştirilen 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasına  katılan GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay  ve Sebahattin Uçar  ilimizin sorunları üzerine hazırlamış oldukları dosyayı   sundu.

TOBB Konferans salonunda gerçekleştirilen 9.Ticaret ve Sanayi Şurası hakkında konuşan Başkan Akçay; ‘’Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizde yaptığımız toplantılar, istişareler ve ortak fikirler dahilinde şehrimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşerek şehrimizin ana sorunlarından oluşan 5 maddelik bir dosya oluşturduk. Başbakanımızın ve Bakanlarımızın geniş katılımı ile gerçekleşen  bu şurada da  bizlere ayrılan süre içerisinde  bu dosyamızı kendileri ile paylaştık. Bu dosyamızda şehrimizin sorunlarını 5 ana maddede ele alırken aynı zamanda da bu sorunlara yönelik önerilerimizi de ilettik. Böylece sorunlarımız ve bu sorunların çözümü için gerekli taleplerimizi aynı süre içerisinde kendilerine sunmuş olduk.’’dedi.

‘’SİZLERİN YOLUNU AÇMAK   EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ’’

Şurada konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise  oda ve borsa  başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiklerine dikkat çekerek, “Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. ‘Her şeyi biz biliriz, biz yaparız’ zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık” ifadesini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Akçay’ın 9.Ticaret ve Sanayi Şurasında sunduğu dosyada yer alan sorunlar ve çözüm önerileri:

SORUNLAR

1– Gümüşhane fert başına milli gelir bakımından Türkiye ortalamasının altındadır.

2– Turizm sektöründen yeterli pay alamıyoruz.

3– Gümüşhane ilimizde kara yolu dışında ulaşım yoktur.

4– Teşvik sisteminden yeterli oranda istifade edemedik.

5– Küçük sanayi için işyerlerimiz yetersizdir.

ÖNERİLER

1- Gümüşhane ilimizde bir askeri birlik kurulmasını bekliyoruz.

TYP (Toplum Yararına Programları) kaynakları verimli kullanılmıyor. Bu kaynaklar özel sektöre istihdam desteği olarak verilmeli.

Kelkit ilçemize Hayvancılık İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi) kurulmalı.

Çevreye duyarlı madencilik desteklenmeli.

2- Hazine, Mera ve Orman vasfını kaybetmiş araziler yayla kentler kurulması için özel sektöre açılmalıdır.

3- Ön çalışmaları yapılmış Gümüşhane-Trabzon Demir yolumuz yapılmalı.

4- Teşviklerden dolayı il dışından yatırımcı gelmiyor. Gümüşhane’de teşvik edilecek sektörlerin sayısını artırmalıyız.

5-Gümüşhane merkezde, Torul ve Kürtün ilçelerimizde Küçük Sanayi Siteleri kurulması ilimiz için çok faydalı olacaktır.

Zincir mağazaların açılmasına sınırlama getirilmelidir.

Kürtün ilçemizde fındık ekim alanları genişletilip destek kapsamına alınmalıdır.

İPARD (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu)  Gümüşhane İl Koordinatörlüğünün kurulmasını bekliyoruz.

İFAD (Uluslararsı Tarımsal Kırsal Kalkınma Fonu) Gümüşhane Kırsal Kalkınma Projesinin başlamasını bekliyoruz.