GÜMÜŞTUĞ MUHTARI ÇUBUKÇU’DAN “ARTABEL” ADINA İTİRAZ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞTUĞ MUHTARI ÇUBUKÇU’DAN “ARTABEL” ADINA İTİRAZ

Giriş Tarihi: 25 Ekim 2017 - 11:39

Son Güncelleme: 25 Ekim 2017 - 11:39

Gümüşhane’nin en önemli doğal güzelliklerinden bir olan 3 Bin 331 metre rakımlı Abdal Musa Tepesi ve onun eteklerinde yer alan buzul göllerinin içerisinde yer aldığı Artabel Gölleri Tabiat Parkı, her üçü de Torul İlçesi köyleri olan Musalla Deresi Vadisindeki Gülaçar, Çit Deresi Vadisindeki Gümüştuğ ve Kopuz Deresi Vadisindeki Dağdibi Köyleri arasında paylaşılamıyor.

“Alan Bizim İsim Onların”

Torul İlçesine bağlı Gümüştuğ köyü muhtarı Bekir Çubukçu, Artabel Tabiat Parkı’nın büyük çoğunluğunun Gümüştuğ köyü sınırları içerisinde bulunduğunu, bu park içerisinde Gümüştuğ adının geçmemiş olmasının da kendilerini üzdüğünü söyledi.

Çubukçu, Artabel Tabiat Parkı’nın 5 bin 700 hektarlık bir alana sahip olduğunu belirterek, “Bu alanın 3 bin 700 hektarlık alanı Gümüştuğ, bin 500 hektarı Dağdibi, kalan diğer alan ise Gülaçar köyleri hudutları içerisindedir” dedi.

Gelen yerli ve yabancı turistlerin Artabel Tabiat Parkı’nı sorduklarında, Musalla Deresi’nin gösterildiğini savunan muhtar Çubukçu, şöyle devam etti: “Göller bizde, toprak bizde, yer bizde ama isim Artabel’de. Gelenler de Musalla Deresi’ne gidiyor, Çit Deresi’ne ve Gümüştuğ köyüne gelen olmuyor.”

“İsim Değişikliği İstiyorum”

Gümüştuğ Muhtarı önceliklerinin isim değişikliği olduğunu vurgulayarak, “Abdal Musa Tepesi, Alucra, Şiran ve Torul ilçesinin birleştiği tepedir. Göller de Abdal Musa eteklerinde bulunmaktadır. Abdal Musa Tepesi Gümüşhane’nin 3 Bin 331 metre rakımla en yüksek tepesidir. Artabel Tabiat Parkı ismine Gümüştuğ ve Dağdibi adlarının da eklenmesini istiyoruz” talebinde bulundu.

“Üç Vadiden Giriliyor”

Abdal Musa Tepesine ulaşmak için Çit Deresi, Musalla Deresi, Kopuz Dersi’nden ulaşıldığını ifade ederek, “Abdal Musa Tepesine Çit Deresi Vadisi’nden 35, Musalla Vadisi’nden 54, Dağdibi tarafından 76 kilometre uzaklıktadır. 5 göl Gümüştuğ sınırları içerisinde, 3 göl Dağdibi sınırları içerisinde 3 göl ise Gülaçar köyü sınırları içerisindedir. Her ne hikmetse bizde 5 göl bulunduğu halde bizim adımız hiçbir yerde geçmiyor. Artabel adının kullanılmasına karşı değiliz ama bizim adımızın da yer almasını istiyoruz” diye konuştu.

“Abdal Musa Olabilir”

Artabel Tabiat Parkı adının “Abdal Musa Tabiat Parkı” olabileceğini kaydeden muhtar Çubukçu, konu ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Korumu ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne isim değişikliği konusunda başvuruda bulunduğunu ancak kendisine herhangi bir cevabın verilmediğini de sözlerine ekledi.

(Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi)

image_print

HABERLER