Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

İLİMİZDE ÜRETİM YAPAN FİRMALAR MERKEZLERİNİ GÜMÜŞHANE’YE TAŞIMALIDIR

Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta

Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ihracata yönelik Destek programlarının tanıtımı amacıyla, Ekonomi Bakanlığı, TOBB, TİM koordinasyonu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) ortaklığıyla dış ticaret  bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

8 Aralık 2016 Perşembe günü Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen seminerde, Ekonomi Bakanlığı uzmanları tarafından  firma temsilcilerine;  ‘İhracatta Sağlanan Devlet Destekleri, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuarlara Katılım Destekleri,Dış Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi,Ülke Masaları Pazar Araştırması,Dış Pazarlara İhraç İmkanları ve İhracata yönelik  diğer destekler hakkında bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’de İhracat potansiyeli olan firmalarımızın ihracata yönlendirilmesi ve dünya pazarlarında rekabet gücü kazanmalarına destek vermek amacıyla üyelerine eğitimler düzenlediklerini söyledi.Firmaların ihracat konusunda bilgi ve becerilerini geliştirilmesi amacıyla yapılan bu tür seminerlerin son derece önemli olduğunu söyleyen Başkan Akçay, ‘’Gümüşhane Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından  açıklanan oranlara bakıldığımızda  Gümüşhane 2016 yılı ilk sekiz ayında ki ihracatı 14 bin dolar olarak gözüküyor. Ancak ilimizden yapılan ihracat 100 Milyar liranın üzerinde yani TÜİK tarafından açıklanan ihracat oranlarından daha fazla. Şehrimizde faaliyet gösteren firmalarımızın merkezleri İstanbul, Ankara gibi büyük illerimizde olduğu  ve buna bağlı olarak vergi daireleri de o illere bağlı olduğu için yapılan ihracat oranları da bu illere yazılıyor. TÜİK verileri hazırlanırken vergi daireleri üzerinden toplanan değerler üzerinden bir değerlendirme yapılıyor. Böyle olunca da Gümüşhane’de yapılan bir ihracat Firma merkezinin kayıtlı olduğu vergi dairesi hangi ildeyse   o ilin ihracat rakamı olarak yazılmış oluyor.

‘’FİRMALARIMIZ   MERKEZLERİNİ GÜMÜŞHANE’YE TAŞIMALI’’

Şehrimizde üretim yapan  firmalarımızın  merkezlerinin de Gümüşhane de olması gerektiğini her fırsatta söylüyorum. Bu şehrin tüm imkanlarını kullanan firmaların  yaptıkları ihracatlarda artık bu şehre yazılmalı. Bunu tüm ihracat yapan firmalarımızdan istiyor ve talep ediyoruz. Ben bu şekilde ihracat olmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yıllar önce şehrimizde ihracat kelimesi ağızlara alınmıyor  bunlar hayal ürünü deniliyordu. Fakat geldiğimiz bu süreçte  şehrimizde ihracata yönelik çalışmalar yapıyor, Seminerler gerçekleştiriyor, Firmalarımızla birlikte projeler yürütüyoruz. İnşallah odamız tarafından hazırlanan ve Ekonomi Bakanlığımız tarafından desteklenen Uluslar Arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi(UR-GE) Projemiz sayesinde de firmalarımız artık doğrudan ihracat yapabilen firmalar haline gelecek.Bu süreçte firmalarımız ne kadar istekli olurlarsa yapılan çalışmalarda o kadar verimli ve başarılı olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Hüseyin AYDIN, Eğitim Uzmanı Dilek DOĞRUER ve Mustafa YILMAZ’ın katılımcılara yaptıkları sunumun ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Ece ALGÜL ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden Cenk İlter AYHAN’ın katkıları ile gerçekleştirilen  seminer  soru cevapların ardından son buldu. Seminer kapsamında şehrimize gelen  Ekonomi Bakanlığı uzmanları aynı zamanda Pestil-Köme üretimi yapan firmaları da gezerek  üretilen ürünlerimizi tanıma  imkanı buldu.

Toplantıya GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Defterdarlık İl Müdürü Turan Kemer, Gümüşhane Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, GTSO Meclis Başkanı Sebahattin UÇAR, Meslek Komitesi Üyeleri ile Firma ve  temsilcileri katıldı.