Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Hasan PİR

MÜZE EVLERDEKİ KAYA DÜŞME OLAYINI İRDELERKEN…

Gümüşhane merkez ilçede yeni kurulan Oltanbey Mahallesi, kurulduğu kayalık zemin nedeniyle sık sık gündeme geliyor.

Kayalık bölge olduğu için yıllarca kimsenin ilgilenmediği Oltanbey Mahallesi’nin kayalıkları, özellikle 2000’li yılların başından beri gelişen iş makinaları sayesinde birden bire Gümüşhane’nin en cazip yerlerinden biri oldu. Bir anda bu kayalık ve yamaç zeminlerde konutlar yükselmeye başladı.

Oltanbey Mahallesi’nin kayalıklarında uygulanan sistem şu oldu. Vatandaşlar kayalık zeminleri iş makinaları ile kırdılar ya da kayaları kestiler. Bu şekilde boşalttıkları zeminlere konutlar yaptılar. Bu uygulamayı Belediye de yaptı.

Gümüşhane Belediyesi 2013 yılında Oltanbey Mahallesi’nde  6  blok halinde 120 konut yaptı ve bu konutları vatandaşlara sattı.

Kamuoyunda “Müze evleri” diye bilinen Gümüşhane Belediyesi tarafından yapılıp satılan bu 120 konut; yeri, konumu ve yapılış standartları bakımından  çok uygun şartlarda olduğu için vatandaşların ilgisini çekti ve kısa süre de de satışları tamamlandı.

Müze evler konutlarını yapan dönemin Belediye Başkanı Sayın Mustafa Canlı da bu konutlardan bir daire satın aldı ve halen bu dairede oturuyor.

KAYA DÜŞME OLAYLARI

Geçen hafta, 3 Ocak 2019 Perşembe gününün akşamında Müze evler bölgesinde dağdan gelen bir büyük kaya parçası ( E )  bloka çarparak büyük bir zarar verdi. Herhangi bir can kaybı olmaması Allah’ın bir lütfu oldu.

Gümüşhane’nin fiziki yapısı gereği sık sık kaya düşme olayları yaşanıyor ama, iki yıl önce 13 Haziran 2017 tarihinde  Bağlarbaşı Mahallesi’nde KYK öğrenci yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin dağdan gelen bir kayanın çarpması sonucu hayatını kaybetmesi olayı Gümüşhane’de kaya düşmelerine bakışı da değiştirdi. Yani Gümüşhane’de her an bir kaya kopması vaki olabilir ve her an bir can ve mal kaybı olabilir gerçeğini tüm Gümüşhane kabullenmiş oldu.

Üniversite öğrencisinin vefatı sonrası da olsa kaya gelmesi problemine karşı Gümüşhane’de takdir edilecek koruma çalışmaları yapıldı ve hâlâ da yapılıyor.

Müze evlerde meydana gelen son kaya olayından sonra da adı geçen bölgede de kaya taraması yapılıp önlem alınması gerekir.

Müze evler bloklarının mücavir arka yamaçlarında toprak üstünde serbest ve asılı duran pek çok irili ufaklı kaya parçasının olduğu ifade ediliyor. Bunların tarama ile ortadan kaldırılması gerekir. Bu görev kime düşer, onu bilemem.  Konu ile ilintili ve ilgili birçok kurum var. Örneğin, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Gümüşhane Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü v.s.

Bu kurumlardan hangisi bu konu ile ilgilenecek. Ona en güzel kararı Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek verecektir.

MÜZE EVLERDE YAŞANAN TEHLİKE ÖNCEDEN FARK EDİLEBİLİRDİ

Oltanbey Mahallesi’nde kaya kesmelerinden dolayı açılan kaya yarıklarına bağlı olarak oluşan kaya kopmaları beklentisi Gümüşhane kamuoyunda son iki üç yıldır konuşuluyor. Bu konuda işin ehli olan mühendisler de zaman zaman bu kaya kesim tekniğinin getireceği sorunları dile getiriyorlar.

Ama;

3 Ocak 2019 tarihinde Müze evlerde yaşanan olay müteahhitlerin yer açarken kaya kesme olayından ya da hafriyat boşaltımından kaynaklı olmamıştır. Bu yaşanan kaya gelmesi sorunu toprak üzerinde eskiden beri var olan serbest kaya parçalarının gelmesinden ibarettir.

Müze evler; Gümüşhane Belediyesi’nin vatandaşlara sattığı evlerdir.  Dolayısıyla bu evlerin; mücavir arka komşu yamaçlardan gelebilecek tehlikelerin de bertaraf edildikten ve temizlendikten sonra konut sahiplerine teslim edilmesi gerekirken maalesef böyle bir önlem alınmadan teslim edilmiş ve ruhsat verilmiştir.

Gümüşhane Belediyesi, bu konutları satarken konutların mücavir arka yamaçlarındaki görünür olan bu serbest, boşta duran kayalar için bir analiz yaptırıp temizletmesi gerekirdi. Bu riskli kayalar yeni ortaya çıkmış değildir. Binalar yapılırken de oradaydılar ve aynı riskleri duruyordu. Ama, belki çevre yolu tünellerinin yapılışı sırasında oluşan küçük bir titretme dahi serbest olan kayaları harekete geçirmiş ve yerlerinden yuvarlanmasına zemin hazırlamış olabilir.

Öyle anlaşılıyor ki; konutların yapım ve teslim aşamasında da var olan bu potansiyel kaya tehlikeleri kimsenin dikkatini çekmemiş ve hiçbir tedbir düşünülmemiştir. Ya da  “Bir şey olmaz” mantığı ile olaya bakılmış ve evlerin hemen yanı başındaki tehlikeye hiç el atılmadan konut satışları yapılmıştır.

Aslında konu, bu haliyle tüketici hakları ile ilgili kanunları ilgilendiren bir noktaya gelmiştir.

Müze evler bloklarındaki 120 konutun üretici ve satıcı mal sahibi Gümüşhane Belediyesi’dir.  Satılan malın güvenliğini ilgilendiren çevresel sorunlar da birinci derecede satıcı mal sahibine aittir.

Bu bağlamda; bundan sonraki süreç aslında konut sahipleri açısından yargıyı da ilgilendiren bir boyuta gelmiştir.

Müze evler konutlarının satıcısı olan Gümüşhane Belediyesi; hem bundan sonraki tehlikeyi önleme, hem de yaşanan müessif olay için zararları tazmin noktasında muhatap kurumdur.

ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Vatandaşlarımız büyük bir tehlike atlatmıştır. Allah geçmiş etsin. Yetkililerin kısa zamanda Müze evler bölgesindeki 6 blokun tamamının mücavir arka yamaçlarını taratarak toprak üstünde var olan serbest kayaları temizletmeleri gerekir. Kaya temizliği sonrası ise bölgenin çelik halat örgülerle kapatılması en doğru çalışma olur.

Allah’tan duamız, bir daha böyle bir olayın meydana gelmemesi ve vatandaşlarımızın da burnunun kanamamasıdır.

Güzel günler dileğiyle.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER