Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

REKTÖR ZEYBEK’İN, GÜMÜŞHANE TURİZMİNDE DİKKAT ÇEKTİĞİ AYRINTI

“GÜMÜŞHANELİLERİN TURİZM DEĞERLERİMİZİ GEZMESİ

“GÜMÜŞHANELİLERİN TURİZM DEĞERLERİMİZİ GEZMESİ VE GÖRMESİ GEREKMEKTEDİR.”

Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Gümüşhane’de Turizm” konulu panelde konuştu

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Valiliği ve Ankara Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) tarafından beşincisi düzenlenen  “Gümüşhane Turizm ve Kültür Festivali”nin açılış programı kapsamında organize edilen “Gümüşhane’de Turizm” konulu panelde konuştu.

Gümüşhane’nin doğal ve tarihi bakımdan oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Zeybek, etkili bir turizm planlamasının yapılmasında ilin ya da yörenin sahip olduğu turizm potansiyelinin tek başına yeterli olamayacağını söyledi.

Turizm planlamasında ilin ya da bölgenin turizm potansiyeliyle birlikte altyapı, ulaşım, konaklama ve pazar boyutunun birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Zeybek; “Turizm alanında markalaşmak isteyen bir ilde ya da yörede turizm planı hazırlarken sahip olunan turizm potansiyeliyle birlikte ulaşım, konaklama ve pazar konusu ele alınarak bütüncül bir yaklaşıma sahip olunmalıdır. Turizm için en önemli altyapı unsurlarından biri ulaşımdır. İlin ya da bölgenin turizm çeşitliliği ne kadar çok olursa olsun, ulaşılabilirlik olmadığı takdirde bir değeri olmayacaktır. Hükümetimiz tarafından son yıllarda ilimize yapılan ulaşım yatırımları, bölgemizdeki turizm potansiyelini değerli kılması açısından oldukça önemlidir. Zor coğrafi şartlara rağmen adeta bir tüneller şehrine dönüşen ilimizde gerçekleşen ulaşım yatırımları, diğer birçok alanda olduğu gibi turizmde de önemli katma değerler üretmektedir. Bölgemizdeki turizmin gelişmesi açısından üzerinde durulması gereken unsurlardan bir diğeri de konaklamadır. Bu konuda şehir olarak eksikliklerimiz var. Birkaç otobüs insan geldiğinde nitelikli bir konaklama açısından sorunlarımızın olduğunu görüyoruz. Şu anda yapımı devam eden ve önümüzdeki kısa sürede açılacağını bildiğim 5 yıldızlı bir otelimizin olması şehrimiz adına bir kazançtır. Ben bu yatırımı gerçekleştiren değerli iş adamımıza buradan çok teşekkür ediyorum. Ancak konaklama alanındaki bu yatırımların artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Gümüşhane Turizmi üç ayrı pazara odaklanmalı

Turizm planının yapılmasında pazarı kimlerin oluşturacağının ele alınmasının çok önemli olduğunu ancak ilk önce yöre insanının turizm değerlerini gezmesi, görmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Zeybek sözlerine şöyle devam etti; “Ulaşım ve konaklama gibi önemli turizm altyapı çalışmalarının yanında üzerinde durulması gereken en önemli faktörlerden biri de, il ya da yöre turizminin pazar durumudur. İlimiz açısından baktığımızda aklımıza gelecek ilk soru, Gümüşhane olarak “pazarımızı kim ya da kimler oluşturacak?” olmalıdır.

Ancak pazarımızı kimin oluşturacağı sorusuna geçmeden önce Gümüşhanelilerin turizm değerlerimizi gezmesi ve görmesi gerekmektedir. Bunun için ilkokuldan itibaren özellikle okulların kapanmasından önceki haftalarda şehrimizin doğal ve tarihi güzelliklerini çocuklarımıza tanıtabilmek için geziler düzenleyebiliriz.  Bu pazardaki gücümüzü artıracak bilince sahip bir neslin oluşmasına da katkı sağlayacaktır.

Bununla birlikte Pazar olarak üç önemli hedef kitle karşımıza çıkmaktadır. Gümüşhane dışında yaşayan Gümüşhaneliler ilk önemli hedef kitlemiz olabilir. Çünkü ilimiz dışında yaşayan hemşerilerinizin çok büyük bir kısmı Gümüşhane’ye sıklıkla geliyor. Üstelik bu kesimin alım gücü de oldukça yüksek. Belli programlar çerçevesinde Gümüşhane dışında yaşayan hemşerilerimizi ilimize getirebilmeliyiz. İkinci önemli hedef kitlemiz,  Gümüşhaneli ya da  Doğu Karadeniz Bölgesinden olup da yurt dışında yaşayan hemşerilerimiz olmalıdır. Üçüncü önemli hedef kitlemiz ise Arap Turizmi olmalıdır. Bölgemizi sıklıkla tercih eden Arap Turistler hep sahilde dolaşmaktadırlar. Bu kapsamda gerçekleştirilecek programlarla Arap Turistlerin bölgemize çekilmesi gerekmektedir.”

(Haber Kaynağı: Gümüşhane Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü)