Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 6 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü’ne yeniden atanmasının 1. yılını değerlendirdi.
Rektör Zeybek, Rektörlük görevine yeniden atanmış olmanın verdiği sorumluluğa dikkat çekerek 2’inci döneminin geride kalan ilk yılına ilişkin şu şekilde bir değerlendirmede bulundu.
“İkinci kez Rektörlük görevine layık görülmek hem çok gurur ve onur verici bir durum hem de sorumlulukları daha fazla olan yükümlülükleri de beraberinde getiren bir süreç. Söz konusu süreci en etkili ve verimli şekilde yürütebilmek adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Biliyoruz ki görev ve sorumluluklar, aynı zamanda başarılı bir ekip çalışmasıyla anlam kazanıyor. Üniversitemizin tüm personelinin katkısıyla da bir başarı ortaya çıkıyor. Bugün Üniversite olarak başarı grafiğimizi hep daha ileriye taşıyorsak ve aldığımız ödüllerle de adı geçen başarıyı taçlandırıyorsak, bunda ailemizin her ferdinin katkısı ve desteği olduğu içindir. Yanımızda hissettiğimiz bu destek, bizi yarın elde edeceğimiz başarılar için de cesaretlendiriyor. İyi izler bırakmak, başarılı işlere imza atmak gayesiyle çıktığımız bu yolda var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte iç paydaşlarımız olan katkı ve desteklerini bizden esirgemeyen tüm akademik ve idari personelimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bunun yanı sıra dış paydaşlarımızdan olan Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Emniyet Müdürlüğü, Gümüşhane Jandarma Alay Komutanlığı, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhaneli İş Adamları Derneği, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti ve tüm basın kurumları başta olmak üzere ilimizin tüm kurum ve kuruluşlarının yetkililerine de üniversite-şehir bütünleşmesinde bizlerle iş birliği çalışmalarında bulundukları ve bizleri her daim destekledikleri için canı gönülden teşekkür ediyorum. Gösterdikleri nezaket ve destek bizler için her zaman çok kıymetli oldu.”
Üniversitemizin söz konusu son bir yıllık süre içerisinde de temposunu düşürmeden birçok gelişmeye öncülük ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Zeybek, 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi’nin 2022 yılı itibariyle 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 10 Meslek Yüksekokulu, 11 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 5 Koordinatörlükten oluşan kocaman bir aile olduğuna vurgu yaptı.
Üniversitemizde 430 erkek ve 217 kadın olmak üzere toplamda 647 akademik personel ile 65 kadın ve 203 erkek olmak üzere 268 idari personel bulunduğunu açıklayan Rektörümüz, Üniversitemizin 2020 yılı itibariyle 18.817 aktif öğrencisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü, yeni açılan bölüm ve programlarla birlikte 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Şubat mezunlarından sonra 19.093 aktif öğrencisinin bulunduğunu, Şubat dönemi Lisansüstü öğrenci kayıtlarıyla bu sayının 20.000’i bulacağını ve Üniversitemizde 41 ülkeden toplam 346 uluslararası yabancı öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü belirtti.
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Üniversitemiz akademik personelinin unvan dağılımını ise şu şekilde dile getirdi: “Üniversitemizde 2021 yılında akademik kadrosunda yaşanan değişiklikler ile birlikte 25 Profesör, 59 Doçent, 184 Dr. Öğretim Üyesi, 182 Öğretim Görevlisi ve 192 Araştırma Görevlisi bulunan Üniversitemizde, 2022 yılı güncel rakamlarına göre 34 Profesör, 67 Doçent, 196 Dr. Öğretim Üyesi, 205 Öğretim Görevlisi ve 146 Araştırma Görevlisi bulunuyor.”
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in 2’inci döneminin ilk yılında Üniversitemizde gerçekleşen önemli olaylar ise aşağıdaki şekliyle tasnif edilmiştir:
2021 YILININ BAŞLICA ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
– 5 Ocak 2021- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından her bir üniversiteye ait “2019 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” açıklandı. Üniversitelerin güçlü yönlerini ortaya koymak ve gelişime açık yönlerine dikkat çekmek amacıyla geçen yıl ilki yayımlanan rapora göre kıyaslandığında bu yıl üniversitemizin göstergelerinde gözle görülür bir iyileşmenin olduğu saptandı. Yayımlanan 5 kategoride üniversitemiz; Eğitim ve Öğretim kategorisinde, Araştırma – Geliştirme, Proje ve Yayın kategorisinde, Uluslararasılaşma kategorisinde, Bütçe ve Finansman kategorisinde ve Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk kategorisinde yükseliş gösterdi.
– 12 Ocak 2021- İş dünyasından ve akademik camiadan önde gelen kişilerin tecrübelerini öğrencilerle buluşturan “Gençlik Değerleriyle Buluşuyor” adlı etkinlik GÜNÖP Başkanı Mehmet Emin Duran’ın moderatörlüğünde ve Zoom uygulaması üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
-16 Ocak 2021- Üniversitemizin 2021 Yılı Yatırım Programı belli oldu. Yayımlanan programda Üniversitemize Etüd-Proje İşleri, Devam Eden Projeler ve Yeni Projeler için toplam 16.500.000 TL ödenek tahsis edildi. Tahsis edilen ödenekler arasında Üniversitemiz tarafından sunulan Şiran Sağlık Meslek Yüksekokulu binası ile Şiran’da yapılması düşünülen yurt binası projesi kabul edilerek, 8.500.000 TL ödenek tahsis edildi. Yatırım planında Üniversitemizin sunduğu projelerin kabul edilmesi Üniversitemizde büyük heyecan yarattı.
-19 Ocak 2021- Üniversite ve araştırma merkezlerinde kullanılan ulusal veya uluslararası elektronik veri tabanlarına kampüs dışından hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ulaşabilmeyi sağlayan bir araç olan VETİS uygulaması kütüphanemizde erişime açıldı. Açılan bu uygulama ile veri tabanlarına bağlanmak isteyenler, kütüphanemiz aracılığı ile sorunsuz bir şekilde diledikleri her yerden bağlanabilme imkânına sahip oldu.
-26 Ocak 2021- Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı, Rize’nin çay bahçelerinde çalışan Afrikalı göçmenleri konu edinen “Afrikalı Uşaklar” belgesel filmi tamamlandı. Yönetmenliğini ve senaristliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Bayram Fidanboy’un, görüntü yönetmenliğini Hüseyin İnan’ın, yönetmen yardımcılığını ise Aziz Arga’nın yaptığı belgesel filmin danışmanlığını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten yaptı.
-28 Ocak 2021- Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi konferans salonuna Üniversitemizde olan ve 1996-2002 yılları arasında dekanlık görevi yürütmüş Prof. Dr. Ing. Ahmet Durmuş’un ismi verildi. Böylelikle Üniversitemizde birçok görev üstelenen ve Üniversitemizin kuruluş aşamasında da büyük katkıları olan ve 7 Mart 2017 tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Ing. Ahmet Durmuş hocamızın ismi Üniversitemizde yaşatılacak.
-3 Şubat 2021- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Aydın Doğan Vakfı’nın (ADV) ortaklaşa düzenlediği 31’inci Genç İletişimciler Yarışmasında Üniversitemiz İletişim Fakültesi 6 öğrencisi ve 7 projesi ile finale kaldı.
-20 Şubat 2021- Türk üniversitelerinde görev yapan yerli ve yabancı akademisyenler içinde Türkiye’de en çok atıf alan akademisyenlerin listesi açıklandı. Üniversitemizden toplam 7 öğretim üyemiz (Prof. Dr. Duygu Özdeş, Prof. Dr. Abdullah Kaygusuz, Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, Doç. Dr. Rıdvan Şahin, Prof. Dr. Ekrem Cengiz, Prof. Dr. Mehmet Merdan ve Prof. Dr. Necati Çelik) yapılan araştırmada en çok atıf alan ve H-İndeksi en yüksek 6.000 öğretim üyesi sıralamasında yer aldı.
-11 Mart 2021- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Aralık 2020 tarihinde alınan yetkiyle birlikte Üniversitemizde kurulan “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi”nin vereceği eğitimler için hazırlıklar tamamlandı. Hazırlıkları tamamlanan eğitim kurumumuz; iş güvenliği uzmanı olmak isteyen ve lisans unvanları mühendis, teknik öğretmen, mimar, kimyager, fizikçi, biyolog olan veya üniversitelerin iki yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olan kişilere mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmayı hedeflemektedir.
-17 Mart 2021- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Aydın Doğan Vakfı’nın (ADV) ortaklaşa düzenlediği 31’inci Genç İletişimciler Yarışması’na Üniversitemiz İletişim Fakültesi 6 öğrencisi ve 7 projesi ile finale kalmıştı. Finalistlerin açıklandığı canlı yayın programında Üniversitemiz İletişim Fakültesi öğrencileri “Yazılı Dal” kategorisinde yer alan “Spor” alt kategorisinde birincilik, “İnternet Yayıncılığı” kategorisinde yer alan “Sosyal Medya Projesi” alt kategorisinde “KEKELE TV” ile üçüncülük, ‘Görsel Dal’ kategorisinde yer alan ‘Televizyon Haberi’ alt kategorisinde de “Kekemelik Farkındalık Projesi” adlı projesi ile üçüncülük ödüllerine layık görüldü. Ödüle layık görülen İletişim Fakültesi öğrencilerimiz Vehpi Demir, Özcan Kılınç, Ecem Burcu Güzel, Seda Fırın, Mustafa Akıncı ve Serdar Aslan oldu. Yıl boyunca çeşitli kategorilerde üretim yapan öğrencilerimizin danışmanlıklarını Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez, Dr. Öğr. Üyesi Esra Dudu Karaman ve Arş. Gör. Dr. Elif Kütükoğlu yaptı.
-29 Mart 2021- Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından düzenlenen dünyanın önde gelen sinema okullarının yarıştığı “Altın Baklava Film Akademisi VI. Uluslararası Öğrenci Film Festivali”nde Üniversitemiz 3 filmi ile finale kaldı. Gümüşhane Üniversitesi, 3 filmi ile finale kalma başarısı gösteren tek üniversite oldu. Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı “Afrikalı Uşaklar”, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Hasan Erdoğmuş’un yönetmenliğini yaptığı “Merkeb-i Mesai” ve Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Efe Can Aktaşlı’nın yönetmenliğini yaptığı “Velespit” isimli belgesel filmler, başvuran yüzlerce eser arasından finale kalma başarısı gösterdi.
-30 Mart 2021- Kahramanmaraş’ın Çoğulhan köyündeki çevre ve göç konularına odaklanan, Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Aziz Arga’nın yönetmenliğini yaptığı “Kül” adlı belgesel filmi tamamlandı. Yönetmenliğini ve senaristliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Aziz Arga’nın, görüntü yönetmenliğini Bayram Fidanboy’un, yönetmen yardımcılığını Oruç Yavuzaslan’ın, kurgusunu ise Yakup Çiçekdenk’in yaptığı “Kül” adlı belgesel filmin danışmanlığını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten yaptı.
-30 Mart 2021- KADEM Sanat tarafından “Anadolu’da Kadın”, “Göç ve Kadın” ve “Toprak ve Kadın” temalı 3 farklı kategoride düzenlenen yarışmanın ödül töreni çevrim içi olarak düzenlendi. Sanatla, düşünceyle yoğrulmuş ve zenginleşmiş kadın hikayelerini yarınlara taşıma amacıyla Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen yarışmanın sonuçları açıklandı. “Anadolu’da Kadın” temalı kısa film senaryo yarışmasında “5 Numaralı Şiş” adlı eseriyle Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Erdem Çiçekgil ikincilik ödülüne layık görüldü.
-1 Nisan 2021- Üniversitemiz ve Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü arasında sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmaları amaç edinen bir iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük makamında gerçekleştirilen törende Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile birlikte Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Pehlivan protokole imza attılar.
-2 Nisan 2021- Üniversitemiz akademisyen ve idari personelleri, kendi imkânlarıyla aldıkları meyve fidanlarını kampüs alanına diktiler. Daha yeşil bir kampüs alanı için aldıkları fidanları Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi batı cephesindeki alana başarılı bir şekilde dikimini gerçekleştiren personelimiz, bu alanda örnek bir çalışmaya da imza attı.
-5 Nisan 2021- Üniversitemiz Kelkit Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü hocalarımızdan Dr. Öğretim Üyesi Muammer Kurnaz yaptığı arazi çalışmaları sonucunda dünya için yeni bir kertenkele türü buldu. Çalışma arkadaşı olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Mehmet Kürşat Şahin ile birlikte gerçekleştirdiği keşfin ismini ‘Acanthodactylus ilgazi- Ilgaz’ın Tarak Parmaklı Kertenkelesi’ olarak koyan Kurnaz, dünya için yeni bir omurgalı türü keşfine imza attı.
-8 Nisan 2021- Kürtün MYO’da halen aktif olarak eğitim-öğretim yapılan Ormancılık bölümü, açılan Orman Muhafaza Memuru kadrolarına personel verme açısından ülke genelinde lider konuma yükseldi. 2013 ile 2019 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde toplamda 3440 adet orman muhafaza memuru uygulamalı sınav ile kadroya alınmıştı. Atanan bu memurlar içerisindeki 38 kadın ve 283 erkek olmak üzere toplam 321 mezun öğrencimiz ‘Orman Muhafaza Memuru’ olarak devletimize ve milletimize hizmet vermeye başladı.
-26 Nisan 2021- Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından düzenlenen ve bu yıl altıncısı gerçekleşen Uluslararası Altın Baklava Film Festivali’nde belgesel film kategorisinde yarışan Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Bayram Fidanboy, Hüseyin İnan ve Aziz Arga “Afrikalı Uşaklar” adlı belgesel filmleriyle belgesel dalında üçüncülük ödülünü kazandı.
-10 Mayıs 2021- Üniversitemiz tarafından yapılan ‘Gümüşhane Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜİSGEM)’nin kuruluş başvurusu, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 05.05.2021 tarihli toplantısında alınan kararla onaylandı. YÖK tarafından başvurusu onaylanan GÜİSGEM ile birlikte üniversitemiz bünyesinde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları dışında yer alan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm eğitim programlarının planlaması ve uygulanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda GÜİSGEM iş sağlığı ve güvenliği konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki eğitim, kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenleyerek, gerektiğinde katılanlara katılım belgesi ve sertifika verebilecek.
-22 Mayıs 2021- Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN imzasıyla 21 Mayıs 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre; Üniversitemiz bünyesinde bulunan Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü birleştirilerek, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürüldü.
-28 Mayıs 2021- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) üniversitelerimizin araştırma alanları bazında performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini amaçlayan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” adlı raporu yayımlandı. Tüm üniversitelerin karşılaştırıldığı 2020 ve 2021 yılları ‘Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ grafiklerinde, Üniversitemiz Yer Bilimleri (Jeoloji + Jeofizik) alanında 1’inci bölgede yer alma başarısını gösterdi. Hacim ve kalite bakımından diğer üniversiteler ile karşılaştırıldığında, 2020 yılında ilk 10 üniversite, 2021 yılında ise ilk 15 üniversite arasına girme başarısını gösterdi.
-29 Mayıs 2021- Yürütücülüğünü Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi’nin ortaklaşa üstlendiği “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı İş birliği Protokolü Töreni” çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in de katıldığı ve Üniversitemizin de proje paydaşı olarak yer aldığı Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı İş birliği Protokolü’nde imzalar atıldı.
-2 Haziran 2021- Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 21 Mayıs 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karar gereğince tek çatı altında birleştirilen ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürülen enstitümüze ilk müdür ataması gerçekleştirildi. Yapılan değişiklikle birlikte Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’ne Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Serhat Dağ atandı.
-15 Haziran 2021- 2020 yılında hazırladığı ve üniversitelerimizin 11 Dünya genel sıralamasını özetleyen URAP, “2020 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu” başlıklı raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre Üniversitemiz, dünya üniversite sıralaması yapan 11 sıralama kurumu arasından URAP Dünya Sıralaması, WeboMetrics ve SCImago gibi dünya sıralamalarında yer alarak Türkiye’den 203 üniversite arasından 100’üncü sırada yer alma başarısını gösterdi. URAP Dünya Sıralaması 2879, Webometrics Dünya Sıralaması 817 ve SCImago Dünya Sıralaması da 3345 olan üniversitemiz, yakaladığı başarıyla Türkiye’deki 203 üniversite arasından 100’üncü sıraya yükseldi.
-23 Haziran 2021- Üniversitemiz ile Gümüşhane’de faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş., Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. ve Gümüştaş Madencilik ve Tic. A.Ş. arasında kurumsal iş birliğini kapsayan bir protokol imzalandı. Üniversitemizdeki Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü, Madencilik Teknolojisi Programı öğrencilerine, eğitim sürecinde ve mezuniyet sonrası aşamalarında destek olunarak ulusal-uluslararası düzeyde kalifiye eleman yetiştirmek ve bu elemanları istihdam etmek, her iki tabanda da ticari ve akademik eğitimleri organize ederek hem özel sektör deneyimi kazanan nitelikli mezunlar hem de akademik deneyim kazanan nitelikli sanayicileri ekonomiye kazandırmak amacıyla Gümüşhane’deki 3 büyük firmayla kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.
-23 Haziran 2021- Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün düzenlediği ilimiz gıda sektörü temsilcileri ile Üniversitemiz akademisyenlerinin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundukları toplantı, Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleştirildi.
-30 Haziran 2021- Madencilik Sektörü Akademisyen Buluşması Üniversitemizde gerçekleştirildi. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ilimiz madencilik sektörü temsilcileri ile üniversitemiz akademisyenlerinin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundukları toplantı, Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleştirildi.
-5 Temmuz 2021- Mühendislik ve doğa bilimlerinin tüm alanlarını kapsayan Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumu IOCENS’21” yapıldı. Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından ilki düzenlenen, 15 farklı disiplinden oluşan ve 347 sunumun yer aldığı sempozyum çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
-29 Temmuz 2021- Üniversitemiz İletişim Fakültesi öğrencileri geliştirdikleri sosyal girişim projeleriyle birinci olarak Avrupa Birliği (AB) Sivil Düşün Programı’ndan büyük ödül aldılar. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın “imeceLAB” desteğiyle hayata geçirdiği fikirfeza gençlik hackathonu’nda Türkiye’nin en yetenekli 466 genci arasından 1’inci gelmeyi başaran öğrencilerimiz Seda Fırın, Mustafa Akıncı, Serdar Aslan ve Vehpi Demir birincilik ödülü olan 10.000 Euro hibeyi de almaya hak kazandı. Bugüne kadar sayısız başarıya imza atan İletişim Fakültesi öğrencilerimiz, ilk kez bir AB Projesinden derece elde etmeyi ve hibe almayı başarmış oldu.
-30 Temmuz 2021- Üniversitemiz Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 76 Basamak Yükseldi. İspanya merkezli araştırma kurumu olan ve İspanya Ulusal Araştırma Konseyi’nin bünyesinde faaliyet gösteren “Webometrics Ranking Web of World Universities” Temmuz 2021 sıralamasında Üniversitemiz, dünya sıralamasında 76 basamak birden yukarı çıkarak 3188’inci sıradan 3112’inci sıraya yükseldi. Yayımlanan raporda Üniversitemiz Türkiye’deki 200 üniversite arasından da 105’inci sırada kendisine yer buldu. Üniversiteleri Etki, Açıklık ve Mükemmellik sıralamasına göre değerlendiren araştırmada Üniversitemiz Etki Sıralaması 9467, Açıklık Sıralaması 2219 ve Mükemmellik Sıralamasında ise 3210 sırada yer alarak 31000 üniversite arasından genel sıralamasını 3112’inci sıraya yükseltti.
-9 Ağustos 2021- 2009 yılında Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan ve aktif olmayan Yazılım Mühendisliği Bölümü, aktif hale getirildi. Bölüm, 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından kendisine ayrılan 60 kontenjana ilk öğrencilerini almaya başladı.
-10 Ağustos 2021- Üniversitemizin paydaşı olduğu ve aynı zamanda ev sahipliğini yaptığı, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Kelkit Belediyesi, Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kelkit Ziraat Odası iş birliğinde Kelkit Karabuğday Çalıştayı gerçekleştirildi.
-10 Ağustos 2021- Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü bünyesinde aktif hale getirilen Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde 40 kontenjan ile ilk öğrencilerini almaya başladı.
-11 Ağustos 2021- Üniversitemiz İletişim Fakültesi, TRT tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Geleceğin İletişimcileri Yarışması”nda 16 öğrencisi tarafından hazırlanan 5 projesiyle bir kez daha finale kalmayı başardı.
-13 Ağustos 2021- Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma bünyesinde açılan Madencilik Teknolojisi programı 2021-2022 Eğitim-öğretim yılı güz döneminde ilk öğrencilerini almaya başladı.
-16 Ağustos 2021- Üniversitemiz ile İLKSAN (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) arasında Gümüşhane’de bulunan İLKSAN üyeleri için Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında örgün eğitim yoluyla Tezsiz Yüksek Lisans programı iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından İLKSAN üyelerinin kişisel, mesleki ve yönetsel niteliklerinin geliştirilmesi için Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında örgün eğitim yoluyla Tezsiz Yüksek Lisans programından Gümüşhane ilinde bulunan İLKSAN üyelerinin yararlandırılması amaçlanmıştır.
-17 Ağustos 2021- Torul MYO’da Optisyenlik programı açıldı. Hazırlıklarını tamamlayarak Torul Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler bölümü bünyesinde açılan Optisyenlik programına ilk öğrenciler bu yıl yerleştirildi.
-20 Ağustos 2021- Türkiye’de ilk kez açılan “Yapay Zekâ ve Akıllı Sistemler Tezli Yüksek Lisans Programı” Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde eğitim hayatına başladı.
-20 Eylül 2021- Akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler için araştırılan konu hakkında birçok veri tabanını tarayarak sonuçları analiz edip, listeleyen Piri Keşif Aracı, Üniversitemiz Kütüphanesi’nde kullanılmaya başlandı.
-4 Ekim 2021- 2021-2022 Eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte Üniversitemiz ilk öğrencilerini karşılamanın heyecanını yaşadı. 19 bin 183 kayıtlı öğrencisiyle eğitim öğretime başlayan Üniversitemiz, kampüs içerisinde kurduğu stantlarla öğrencilerine sağlık başta olmak üzere danışmanlık ve tanıtım hizmeti sunmaya başladı.
-14 Ekim 2021- Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş birliği Protokolü kapsamında; Üniversitemiz ve Aile ve Sosyal İl Müdürlüğü iş birliğiyle Zoom uygulaması üzerinden çevrim içi olarak potansiyel kadın girişimcilere yönelik ‘İletişim ve Pazarlama’ temalı bir eğitim paket programı hazırlandı. Aile ve Sosyal İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birimi koordinasyonunda 11-12-18-25 Ekim 2021 tarihlerinde İletişim Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Gülsüm Çalışır ve Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker tarafından girişimci kadınlara yönelik olarak “İletişim Becerileri”, “Pazarlama”, “Girişimcilik” ve “Müşteri İlişkileri Yönetimi” başlıklı eğitimler verildi.
-23 Ekim 2021- Yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak amacıyla kurulan URAP tarafında yapılan açıklamada Üniversitemiz; 355,72 puanla 121 devlet üniversitesi arasından 90’ıncı sıraya yükseldi. Üniversitemiz yayımlanan raporda 2000 yılından sonra kurulan 108 üniversite arasından da tüm kriterlerden aldığı 355,72 puanla 50’inci sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Geçen yıl açıklanan sıralamada Üniversitemiz 343,62 puanla 103’üncü sırada yer almıştı. Makale Puanı, Atıf Puanı, Bilimsel Doküman Puanı, Doktora Puanı ve Öğretim Üyesi/Öğrenci Puanı gibi kriterlerin yer aldığı sıralamada Üniversitemiz puanını geçen yıla oranla 12,1 puan yükseltti.
-25 Ekim 2021- Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri’nde Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selami Şimşek “Mehmed Âkif ve Tasavvuf” adlı kitabıyla uluslararası ödüle layık görüldü.
-8 Kasım 2021- Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) ile İkili İş Birliği Programı çağrısı değerlendirme süreci kapsamında her iki kuruluşça toplamda 4 projenin desteklenmesine karar verildi. Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Samet Öztürk’ün projesi, ikili araştırma kapsamında destek verilmesi ile sonuçlandı. Türkiye’deki 4 üniversitenin projesinin desteklendiği ikili anlaşmada Dr. Samet Öztürk’ün “Yer Fıstığı ve Türevi Ürünlerde Yağ İçeriğinin Radyo Frekans Isıtma İşlemi Sırasında Salmonella’nın İnaktivasyonu Üzerindeki Koruma Mekanizması” adlı projesi Üniversitemiz ile Çin’deki Dr. Shuxian Liu (College of Food Science, Sichuan Agricultural University) tarafından yürütülecek.
-9 Kasım 2021- Üniversitemiz, YÖK 100/2000 Doktora Bursu kapsamında İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı alanında 3 doktora bursu almaya hak kazandı. Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, “Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olarak 100/2000 YÖK Doktora Bursu 2021/2022 Güz Dönemi Çağrısına, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı kapsamında yapmış olduğumuz burs başvuruları, 26/10/2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulundu. Bu kapsamda 3 doktora öğrencimiz Oğuzhan Turhan, Zeynep Yıldız ve Merve Durdu, 100/2000 YÖK Doktora Bursu almaya hak kazanmıştır. Burs kazanan öğrencilerimiz Fen ve Mühendislik Bilimleri başlığı altındaki 47 öncelikli alt alandan biri olan ‘deprem çalışmaları’ konularında doktora tez çalışmaları yapacaklardır. Üniversitemiz için ilk olma özelliği taşıyan bu başarının önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmesini diler, öğrencilerimizi tebrik ederiz” ifadelerine yer verildi.
-13 Kasım 2021- Bölgesel Kalkınmada İlk Adım. Üniversitemizden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve karşılıklı tecrübe paylaşımlarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyaretleri” ne devam edilmiştir. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında yapılan toplantıya Üniversitemizin ‘madencilik’ alanlarında bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilmesine ve böylelikle etiket sahibi olmasına karar verildi.
-16 Kasım 2021- Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tertip edilen “2. Geleneksel Gençler Arası Öykü Yarışması” 18-24 yaş grubu kategorisinde Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencimiz ödüle layık görüldü. Dereceye girenlerin çeşitli ödüller kazandığı yarışmada, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencimiz Gaye Meryemoğlu “Hayali Arkadaşım” adlı eseriyle düzenlenen yarışmada ödül almaya hak kazandı.
-15 Aralık 2021- 4-12 Aralık tarihlerinde Tayland’ın Bangkok kentinde düzenlenen Muay Thai Dünya Şampiyonası’na katılan Gümüşhane Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Ahsen Duran 67 kiloda dünya 3’sü oldu.
-15 Aralık 2021- TBMM Genel Kurulunda, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin kabul edilmesiyle beraber Üniversitemizin de 2022 yılı bütçesi açıklandı. Yapılan açıklamalarda Üniversitemiz Yükseköğretim kurumlarına 2022 yılı için ayrılan 274 milyar 384 milyon 474 bin TL’lik bütçeden 199 milyon 470 bin lira gibi rekor düzeyde bir ödenek aldı. Geçen yıl yapılan 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinde 160 milyon 604 bin lira ödenek alan Üniversitemize bu yılki ödenek rekor düzeyinde gerçekleşti.
-16 Aralık 2021- Dünya Bilek Güreşi Federasyonu tarafından Romanya’nın başkenti Bükreş’te 24 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen turnuvaya Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri Şükriye Yılmaz ve Berat Yıldırım katıldı. Öğrencilerimizden Şükriye Yılmaz, 21 yaş altı 55 kilogram sağ ve sol kolda dünya şampiyonu olurken, büyük bayanlarda da yarışarak sağ kolda dünya 3’ncüsü oldu. Berat Yıldırım ise 21 yaş altı erkeklerde sol kolda dünya 5’ncisi oldu.
-20 Aralık 2021- Uluslararası sıralama kuruluşu AD Scientific Index’in Google Scholar açık profillerine göre AD Scientific Index- 2022 “Turkey Top 10.000 Scientists” listesi adscientificindex.com adresinde yayınlandı. 212 ülke ve 14.110 Üniversitedeki 712.000 akademisyenden oluşan listede yer alan Türkiye adresli üniversite ve kurumlardaki en çok atıf alan ve en yüksek H index’ine sahip ilk 10.000 akademisyeni gösteren listede Dünya sıralamasında 5843’üncü sırada yer alan Üniversitemiz ’den 17 akademisyen yer aldı. Üniversitemiz’ den başarı gösteren akademisyenlerimizin isimleri ise şöyle: Prof. Dr. Duygu Özdeş, Prof. Dr. Abdullah Kaygusuz, Prof. Dr. Ekrem Cengiz, Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, Doç. Dr. Rıdvan Şahin, Prof. Dr. Mehmet Merdan, Prof. Dr. Necati Çelik, Prof. Dr. Mehmet Ferhat Özbek, Doç. Dr. Ahmet Gökdoğan, Doç. Dr. Abdullatif Çalışkan, Doç. Dr. Meryem Topal Nar, Prof. Dr. Günay Çakır, Doç. Dr. Selçuk Alemdağ, Prof. Dr. Halil Yolcu, Doç. Dr. Melike Demir Doğan, Prof. Dr. Müge Yılmaz ve Prof. Charyyar Ashyralyyev.
-21 Aralık 2021- EXPO 2021 Hatay etkinlikleri kapsamında bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Antakya Film Festivali’nde ödüller açıklandı. Yeşilçam’ın emektar oyuncularının katıldığı ve 35 ülkeden 330 filmin yarıştığı onur ödülleri töreninde; yönetmenliğini ve senaristliğini Üniversitemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi Aziz Arga’nın üstlendiği “Kül” adlı belgesel film, “En İyi Belgesel Film” ödülüne layık görüldü.
-22 Aralık 2021- 20 Kasım- 15 Aralık 2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak düzenlenen “Boston-Türk Festivali 16. Yıl Belgesel ve Kısa Film Yarışması” sonuçları açıklandı. Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı “Afrikalı Uşaklar” adlı belgesel film, gerçekleştirilen festivalde “Belgesel Kategorisi Özel Ödülü”ne layık görüldü.
-28 Aralık 2021- Üniversitemiz Kariyer Merkezi ve İŞKUR İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Sertifikalı Kariyer Geliştirme Eğitimleri’ başladı. T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı ile İŞKUR arasında gerçekleştirilen protokole istinaden, Gümüşhane İŞKUR İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Üniversitesi Kariyer Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAR) iş birliği içinde eğitimlere başlandı. Üniversitemiz öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen eğitimlerin ilki İletişim Fakültesi’nde gerçekleşti.
-29 Aralık 2021- Üniversitemiz İletişim Fakültesi Medya Merkezi’nde hayata geçen Kekele TV, Polonya Radom Academy of Economics Üniversitesi’nde tanıtıldı. Bugüne kadar sayısız ödül kazanan ve son olarak da AB Sivil Düşün’ün Fikirfeza Maratonunu birincilik ile tamamlayan ve hibe almaya hak kazanan Kekele TV, Radom Academy of Economics Üniversitesi eğitimcileri ve öğrencileri tarafından ilgiyle karşılandı. Kekemelik üzerine toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Kekele TV’nin proje ekibi Seda Fırın, Mustafa Akıncı, Serdar Aslan, Vehbi Demir, Özcan Kılıç ve Ecem Burcu Güzel’den oluşmakta ve proje danışmanlığını ise Medya Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez yürütmektedir.
-11 Ocak 2022- Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF), tarafından Trabzon’da düzenlenen Üniversiteler Voleybol 2. Lig Grup Birinciliği müsabakalarını kazanarak 1’inci lige çıkan Üniversitemiz Kadın Voleybol takımına Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından teşekkür belgesi verildi. 7 üniversitenin katıldığı bölgesel turnuvada çıktığı dört maçı da kazanarak üst lige çıkmaya hak kazanan Üniversitemiz Kadın Voleybol Takımı, karşılaştığı Erzincan ve Ağrı Üniversitelerini 3-0’lık skorlarla geçerken, Atatürk Üniversitesi’ni 3-2’lik skorla mağlup etmişti. Finalde Karadeniz Teknik Üniversitesi’yle karşılaşan takımımız, rakibini 3-0’lık skorla yenerek 1’inci lige yükselmiş oldu.
-13 Ocak 2022- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı 2021-2022 Dünya Sıralamasında yer alan 3 bin üniversitenin listesini yayımladı. Üniversitemizin de listede yer aldığı dünyanın en iyi ilk 3 bin üniversitesi listesine Türkiye’den 112 üniversite girebildi. Yayımlanan listede Üniversitemiz aldığı 100,62 puanla ilk 3 bin üniversite arasından 2956’ncı sırada yer aldı.
-18 Ocak 2022- Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2021–2022 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı için bünyesinde açtığı iki bölüme ilk öğrencilerini alacak. Enstitümüz 24.11.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla açılan Sosyoloji Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programına ve Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programına öğrenci alımını başlattı.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 07.02.2022