Sebahattin Çobanoğlu Gümüşhane'de Haftanın Konuğu oldu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Sebahattin Çobanoğlu Gümüşhane’de Haftanın Konuğu oldu

Giriş Tarihi: 23 Şubat 2021 - 16:05

Son Güncelleme: 07 Nisan 2021 - 22:19

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN RÖPORTAJI – 23.02.2021

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ

İŞ ADAMI VE GÜMÜŞHANE İL GENEL MECLİSİ ESKİ BAŞKANI SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU İLE

HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj:  Hasan PİR, Bekir BULUT, Rüveyda USTA, Abuzer YAPAR

OLAY GAZETESİ: Sayın Çobanoğlu, bize kendinizi tanıtır mısınız, Sebahattin Çobanoğlu kimdir?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: 21.01.1964 tarihinde Kelkit ilçesinin Babakonağı köyünde dünyaya geldim. İlk, orta ve lise eğitimimi Kelkit merkezde tamamladım. Evli ve 4 çocuk babasıyım. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı yaptım. Kelkit Emniyet Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Kelkit Milli Eğitim Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Kelkit Devlet Hastanesi Derneği ve Kelkit Spor Klübü yönetim kurulu üyeliği yaptım.  Babamın siyasetle ilgili olması dolayısıyla genç yaşta siyasetle tanıştım. İki dönem Gümüşhane İl Genel Meclis üyeliği yaptım.  İkinci dönemde Rabbim nasip etti İl Genel Meclis Başkanlığı’ na seçildim. 5 yıl bu görevi layıkıyla icra etmek için elimden geleni yaptım. Şimdi ise Kelkit Ahmet Yesevi Mahallesi’ nde Hoca Ahmet Yesevi Camii Dernek başkanlığını yürütmekteyim. 2017 yılında temelini attığımız camimizi 2020 yılı sonunda hizmete açtık. Son yıllarda zamanımın çoğunu Hoca Ahmet Yesevi Camii Dernek çalışmalarına, aileme ayırıyorum. Spor yapmayı ve seyahat etmeyi severim.

OLAY GAZETESİ: Sebahattin Bey, Kelkit’te ikamet ediyorsunuz. Baba mirası bir esnaflığınız var. Gerek Rahmetli babanız gerekse siz Kelkit’in sevilen ve güvenilen bir esnafısınız. Çok zor olan bu sevilme ve güveni nasıl başardınız?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Gerek ticareti gerekse siyaseti yaparken seçmenlerime ve müşterilerime dürüst ve saygılı davranmaya çalıştım. Yapamayacağım sözleri vermemeye dikkat ettim. İşimi severek yaptım, hak ve adalet üzere davranmaya çalıştım. Baba mesleği esnaflık olduğu için küçük yaştan beri bu kültürün içindeyim. İşim gereği devamlı insanlarla diyalog halindeyim.

OLAY GAZETESİ: Uzun yıllar esnaflık sizi yormadı mı? İnsanlara muhatap olmak, alış veriş yapmak zor bir iş değil mi? 

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Tabii ki zor yanları olduğu gibi iyi olan yönleri de var. Uzun yıllar esnaflık yaptığımız için çarşının hafızası konumundayız. Her ne kadar geçmiş yıllara göre daha zor olsa da işimizi severek yaptığımız için zorluğu arka planda kalmaktadır.

OLAY GAZETESİ: Kelkitlilerin alış veriş kültürünü biraz anlatır mısınız?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Kelkit insanı modayı yakından takip eder, alacağı ürünün en iyisini almaya gayret eder.

OLAY GAZETESİ: Son yılların modası olan internet sitelerinden alış veriş elbette ki sizi de olumsuz yönde etkiledi. Neler söylemek istersiniz?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Evet internet alışverişi bizim sektörü olduğu gibi giyim, kozmetik, oyuncak hatta gıda sektörünü de etkilemiş durumdadır. Bize güvenen sabit müşterilerimiz var, bu vesileyle devam ediyoruz. Bunun yanında alışveriş merkezleri de küçük esnafa büyük darbe vurmaktadır. Bazı sahte siteler de maalesef insanlarımızı dolandırmaktadır. 

OLAY GAZETESİ: Sayın Çobanoğlu, Gümüşhane İl Genel Meclisi’nde uzun yıllar görev yaptınız. Bir dönem de meclis başkanlığı görevi yaptınız. O dönemleri biraz bizimle paylaşır mısınız?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Gerek İl Genel Meclisi üyeliği, gerekse meclis başkanlığı yaptığım süre zarfında hep uzlaştırmacı, birleştirici, bütünleştirici olmaya çalıştım. Partimle, kurumum olan İl Özel İdaresi’ yle ve sayın valilerimle uyum içerisinde çalışıp şehrime ve ülkeme hizmet etmeye özen gösterdim. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı projeleri vesilesiyle farklı ülkelerde gözlemlediğimiz projeleri ilimizde ve bölgemizde uygulama gayretinde olduk. Avusturya gezisinde inceleme fırsatı bulduğumuz kayak tesisi projesinin Süleymaniye Mahallesi’ nde uygulanmasına yönelik proje bu buz gezilerimizin bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve halen çalışmaları devam etmektedir.

OLAY GAZETESİ: Görev yaptığınız yıllarda Gümüşhane insanının devletten beklentilerini karşılayabildiniz mi?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Tamamen karşılamış sayılamayız; ama elimden geldiği kadar devletin imkânları ölçüsünde karşılamaya çalıştım. İl Genel Meclisi üyeliği ve başkanlığı yaptığım sürede Hükümetimiz’ in uyguladığı KÖYDES Projeleri kapsamında köylerimizin ihtiyaçlarına göre yol, su ve kanalizasyon hizmetlerini yaptık. İlimizde ilk defa köy yollarımıza asfalt, köy meydanlarımıza parke taşı döşedik. Bütün köylerimizi ziyaret ederek sorunları yerinde dinleyip çözme gayreti içerisinde olduk. Bunun dışında iş yerimde ve görev yerimde kapım sonuna kadar herkese açıktı. Meclis çalışmalarımızı basına açık yapardık. Aylık toplantıların sonunda o ayki toplantı konuları hakkında yerel basınımıza bilgi verirdik. Yılın ilk aylarında yatırımcı kurumların il müdürlerini, İl Genel Meclisi’ ne davet ederek önceki yılda uygulamış oldukları projeler ve o yıldaki programları hakkında bilgi alırdık. Ayrıca sayın valilerimizle birlikte, ilçe kaymakamlarımızı da davet ederek KÖYDES projeleri hakkında bilgi alırdık. Bu şekildeki bilgi paylaşımı sayesinde uygulanan projelerden çapraz olarak faydalanma fırsatı olurdu.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhane iki ayrı coğrafyanın adı. Harşit Vadisi ve Kelkit Vadisi. Bu iki vadi insanlarının devletten isteklerinde ve beklentilerinde dikkatinizi çeken farklılıklar var mıydı?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Zaten coğrafya, ilimizi Kelkit ve Harşit vadisi olarak ikiye ayırmış durumdadır. Bir tarafta tarım ve hayvancılık ön plana çıkarken diğer tarafta yayla turizmi ve pestil-köme gibi yöresel gıdalar ön plana çıkmaktadır. Harşit Vadisi dağlık ve engebeli olduğu için ekonomisi yayla turizmi, pestil, köme, kuşburnu, alıç gibi yöresel ürünlere dayanmaktadır. Kelkit, Şiran ve Köse’de ise arazi yapısı daha düz ve tarıma elverişli olduğu için tarım ve hayvancılık ön plandadır. Geçim kaynakları farklıdır; fakat devletimizden beklentileri benzerdir. Devlet projeleri, teşvikleri yardımıyla emeklerinin desteklenmesini; bu vesileyle daha iyi verim alabilmeyi istemektedirler.

OLAY GAZETESİ: Geriye dönüp baktığınızda İl Genel Meclisi’nde almış olunan kararlardan dolayı “Keşke olmasaydı” diye pişmanlık yaşadığınız çalışmalar oldu mu?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Hayır, kesinlikle hiçbir pişmanlığım olmadı. Bugün geriye dönüp baktığımda iyi ki yapmışım dediğim birçok şey oldu. Fakat köylerimizin bütün sorunlarını aynı anda çözebilme imkânımızın olmasını isterdim.

OLAY GAZETESİ: Uzun yıllar çalışmışlık tecrübenize binaen soruyoruz; İl Genel Meclislerinin daha verimli olması için neler yapılmalı?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: 5302 Sayılı Kanun’ un 2005 yılında ilk yürürlüğe girdiği şekliyle meclis çalışmaları açısından daha verimli olduğu kanaatindeyim. İl Genel Meclisi’ nin aldığı kararların geçerli olması için vali tarafından onaylanmasının İl Genel Meclisi’ nin çalışma verimini düşürdüğünü düşünmekteyim.  Yine, yasal düzenlemelerin uygulayıcıları biziz. İl Genel Meclisi üyelerimiz uyumlu ve çözüm odaklı olduklarında İl Genel Meclisi çalışmalarının daha verimli olacaktır.

OLAY GAZETESİ: İl Genel Meclisi çalışmaları nedeniyle uzun yıllar Kelkit’ten Gümüşhane’ye yaz-kış gidip geldiniz. Bu zor olmuyor muydu?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Zor olsa da işimi severek yaptığım için zorlanmadım. Halka hizmet Hakka hizmettir düsturuyla çalıştım. İl Genel Meclisi çalışmaları dolayısıyla işime ve aileme yeteri kadar zaman ayıramadım, bu sebeple işlerimde zaman zaman aksamlar oldu.

OLAY GAZETESİ: Sayın Sebahattin Bey, işiniz haricinde nasıl vakit geçirirsiniz. Hobileriniz nelerdir?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Şu an pandemi koşulları nedeniyle sadece yürüyüş yapabiliyorum. Bu süreçten önce arkadaşlarla voleybol oynuyorduk. Gümüşhane Spor ve Kelkit Belediye Hürriyet Spor takımlarının maçlarını takip ediyorum.  Seyahat etmeyi, tarihi ve turistik yerleri gezmeyi severim.

OLAY GAZETESİ: Hem Kelkit’i, hem de Gümüşhane’yi çok iyi tanıyan nadir kişilerdensiniz. Çocukluğunuzun Kelkit ve Gümüşhane’si ile bugünkü Kelkit ve Gümüşhane arasında neler değişti?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Çocukluğumda insanlar arasında hâkim olan güven ve dayanışmanın günümüzde azaldığını gözlemlemekteyim. Teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımızın birçok alanı kolaylaştı; bununla birlikte insanlar arasındaki iletişim azaldı. Çocukluk yıllarımda komşu demek aile demekti,  günümüzde komşuluk ilişkileri fazlasıyla zayıfladı. ‘’Biz’’ kültüründen ziyade ‘’ben’’ kültürü ön plana çıkmaya başladı. Tüm illerimizde olduğu gibi yeşil alanların azaldığını, betonlaşmanın çoğaldığını görüyoruz. Kısacası elma bahçeleri gitti, yerine beton yığınları geldi.

Tüm bunlarla birlikte; Gümüşhane Üniversitesi’nin kurulmasıyla Gümüşhane Merkez ve Kelkit’ te sosyal alanda önemli gelişmeler, değişiklikler oldu.

OLAY GAZETESİ: Kelkit ve Gümüşhane’ye yapılmasını zorunlu gördüğünüz projeler var mı?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Göç, bölgemizin en önemli sorunlarından biridir. Maden işleme tesisleri kurularak yeraltı zenginliklerimizin daha aktif hale getirilmesinin istihdama katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. En azından mevcut nüfusun muhafaza edilmesi sağlanabilir. Gençlerimizin kendilerini geliştirebilmeleri ve meslek edinebilmeleri için açılan kursların sayıları artırılabilir.

OLAY GAZETESİ: Yapımı devam eden Pekün tüneli tamamlandığında Kelkit ve Gümüşhane’de nelerin değişeceğini öngörüyorsunuz?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Ünlüpınar (Pekün) geçidi, özellikle kış aylarında ilimiz ile Kelkit ilçemiz arasındaki en büyük engeldir. Yol 8 km kısalacağı ve dağ ortadan kalkacağı için ulaşım sorunu çözülmüş olacaktır. Tünel yapıldığı zaman Gümüşhane ve Kelkit arasındaki etkileşimin artacağını, iki tarafın da gelişmesine ve büyümesine olumlu yönde etki edeceğini düşünüyorum.

OLAY GAZETESİ: Benzer bir sorumuz da Zigana Tünelleri ile ilgili. Yeni tünellerin açılması Gümüşhane’de neleri değiştirir?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Yol medeniyettir. Gidemediğin yer senin değildir. Bu tünellerin ilimiz, bölgemizin ve ülkemizin gelişmesine çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Gümüşhanemiz turizm cennetidir. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz Bölgesi’ ne olan ilgisi arttı; fakat Zigana Dağı’ nın zorluğu nedeniyle ilimiz yeterince faydalanamadı. Tüneller faaliyete geçtiğinde turizm gelirimiz de artacaktır.

OLAY GAZETESİ: Kelkit ilçemizin Erzincan’la olan irtibatını daha da kolaylaştıracak olan Pöske tüneli için neler söylemek istersiniz?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Zigana, Ünlüpınar ve Pöske tünelleri birbirine bağlı projelerdir. Batıdan çıkıp doğuya veya güneye gidecek bir ulaşım aracı, Zigana ve Ünlüpınar Tünelleri’ nden geçip Pöske Dağı’ nda kar engeliyle karşılaştığında tüneler beklenilen amaca ulaşmış olamaz. Bu tünellerin tamamı bittiği zaman Karadeniz Bölgesi’ ni doğuya ve güneye bağlayan yollar ile ulaşım, ticaret ve turizm kolaylaşacaktır.

OLAY GAZETESİ: İçinde yaşadığımız pandemi süreci gösterdi ki tarım ve hayvancılık bundan sonraki süreçte stratejik bir konuma geliyor. Kelkit ovası Karadeniz için bir tarım ambarı ve hayvancılık üssü olabilir mi? Bu konuda alt yapının durumu nedir?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Kelkit’ te gelecek yıllarda, bölgenin et ihtiyacını karşılayacak hayvancılık, tarıma dayalı organize sanayi bölgesi 536,102 m2 alanda kuruldu. Bu organize sanayii Kelkit ilçe merkezine 1,5 km mesafede olup ülkemizdeki sayılı projelerdendir. Proje kapsamında besi işletmelerinin 50 ve 100 baş olarak kurulması planlanmaktadır. Bunlardan 91 adedi 50 büyükbaş, 33 adedi 100 büyükbaş olmak üzere toplam 124 ahır kapasitelidir. Tesiste ahırların yanı sıra idari bina, ot deposun sıvı ve katı gübre havuzu, su deposu, idari-sosyal binalar, padok alanları, karantina alanı, sanayi tesis alanı, atık su arıtma tesisi ve gübre fermantasyon ünitesindan ibaret olacaktır. Sanayi alanı olarak belirlenen alan içerisinde ise idari bina, yem üretim ve satış alanı, atık su arıtma tesisi, acil kesim ünitesi, trafo merkezi, jeneratör, su deposu, klinik alanı bulunacaktır. Ortak kullanım alanı içerisinde ise yeşil alan ve park olacaktır. Tarıma dayalı hayvancılık ihtisas bölgesinin amacı; besi sığırcılığı yapmak, et ürünlerinin üretimini artırarak bölge halkına sağlıklı et ürünlerinin ulaşmasını sağlamak, bölgede sanayi potansiyelini artırarak bölge genelinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini güçlendirmek, istihdamı artırmak, ülke ekonomisinin dışa bağlılığını azaltmak olarak sıralanabilir. Bu proje kapsamında Gümüşhane ve Kelkit’ in gelişmesi sağlanacak; daha sağlıklı, verimli, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen bir ortamda hayvan yetiştirilme imkânı oluşacaktır. Projenin hayata geçmesiyle bölge; tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe önemli ölçüde canlılık kazanacaktır. İşletmede çalışacak personelin yakın yerleşimlerden sağlanacak olması istihdamı açısından oldukça önemlidir.

OLAY GAZETESİ: Esnaflık yaparken ya da İl Genel Meclisi üyeliği ve başkanlığı görevinizde yaşadığınız ilginç anılarınız dinlemek isteriz.

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Yurt dışı gezimiz sırasında Bosna’ da bir camiye gitmiştik. Camide karşılaştığımız yaşlı amca, bizim Türk olduğumuzu ve Türkiye’ den geldiğimizi anladı. Bizi kucaklayarak özlem gidermeye çalıştı. Bu arada gözleri dolarak heyacanla İzmir Marşı’ nı söyledi. New York’ ta da bir diyalogda Türk olduğumuzu söyleyince Amerikan vatandaşı heyecanlanarak ‘’Tayyip Erdoğan’’ diye seslendi. Gittiğimiz her ülkede Gümüşhaneli hemşerilerimizle karşılaşmanın,  ülke vatandaşları ve yetkililerince saygıyla karşılanmanın bizi gururlandırdığını söyleyebilirim..

OLAY GAZETESİ: Gençlerimize neler söylemek istersiniz, tavsiyeleriniz neler olur?

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Ülkemizde genç nüfus oranı yüksek olduğu için gençlerimiz arasındaki rekabet artmakta, işleri biraz daha zorlaşmaktadır. Gençlerimize; çok okuyup çok çalışmalarını, kendilerini sosyal ve kültürel alanda geliştirmelerini öneriyorum. Eğitim çok önemli; eğitimde gelebilecekleri en iyi yere gelmelerini, bununla birlikte kendilerini sosyal alanda geliştirmelerini, imkanları ölçüsünde sosyal sorumluluk projelerine dahil olmalarını tavsiye ediyorum.

OLAY GAZETESİ: Sayın Çobanoğlu, sorularımıza verdiğiniz samimi cevaplar için teşekkür ediyoruz.

SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU: Ben de sizlere ve yerel alanda ilimize hizmet eden Gümüşhane Olay Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, başarılar ve hayırlı yayınlar diliyorum.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 23.02.2021

image_print

HABERLER